Timex Marlin – návrat k mechanike, ktorá nezaťaží žiadny rozpočet

Michal Pindura 1 24.01.2018

Timex Marlin - návrat k mechanike, ktorá nezaťaží žiadny rozpočet

Položme si na úvod otázku. Čím je pre dnešných mladých ľudí značka Timex? Ak predpokladáme, že s hodinkami tohto tradičného amerického výrobcu sa už stihli spoznať, je dosť možné, že pre nich symbolizuje cenovo dostupné quartz hodinky s rovnomerne podsvieteným ciferníkom, prípadne sa im spája s lacnými turistickými a športovými modelmi.

Áno, tým všetkým je Timex dnes. Keby sme sa ale obzreli spať a na firmu z mesta Middlesbury v štáte Conneticut by sme sa zahľadeli optikou Američana žijúceho na prelome 19. a 20. storočia, videli by sme spoločnosť žijúcu mechanickými hodinkami, ktorá sa o ich rozšírenie za „veľkou mlákou“ zaslúžila ako žiadna iná.

Odklon od mechaniky sa v podaní Timexu datuje do osemdesiatych rokov. Vedenie značky vtedy videlo budúcnosť v batériou napájaných hodinkách a mechaniku odsunulo na vedľajšiu koľaj, kde až na ojedinelé pokusy (napríklad model The Last Wind Up z roku 1996 a automaty osadené kalibrami Seagull z roku 2010) driemala až do vlaňajšieho novembra, kedy boli predstavené ručne naťahované hodinky Timex Vintage Marlin s cenou pod 200 dolárov.

Pôvodný model Timex Marlin zo 60. rokov minulého storočia

Slávna minulosť výroby mechanických hodiniek by zrejme pre žiadnu modernú značku nebola nechceným dedičstvom, na ktoré treba zabudnúť. Práve naopak. V dobe, kedy mechanické strojčeky vďaka vysokému podielu strojovej práce výrazne zlacneli, sa stali opäť zaujímavým artiklom aj pre spoločnosť, ktorá sa orientuje výhradne na hodinky s cenou od 50 do 200 eur. Keďže ide cena dole, mechaniku začínajú znova objavovať ľudia, ktorí sa jej kedysi vzdali a čo je ešte lepšie, cestu si k nej nachádzajú aj tí, čo chcú nosiť niečo iné, ako zvyšok ich známych. Uznajte, mohlo obrodenie mechaniky nechať Timex chladným?

Timex Vintage Marlin TW2R47900

Ako už bolo povedané, spoločnosť v súčasnosti vlastnená holandským holdingom Timex Group, nie je v oblasti mechanických hodiniek žiadnym nováčikom. V polovici minulého storočia bol Timex neohrozenou americkou jednotkou, ktorej mechanické hodinky tvorili takmer polovicu trhu v USA. Inzeráty v tamojšej tlači dokonca hlásali, že hodinky Timex sú najpredávanejšie na svete. To, samozrejme, nevieme overiť ani dokázať, ale je možné, že to tak naozaj bolo.

Hodinky Timex Vintage Marlin TW2R47900

V raných 50. rokoch bojovala firma Time Corporation, z ktorej sa neskôr vyformovala značka Timex, v dôsledku konca vojny v Kórei s poklesom objednávok. Armáda už nepotrebovala zásobovať vojakov hodinkami a bolo tak nutné poobzerať sa po iných odbytiskách. Vtedajší prezident Time Corporation Joakim Lehmkuhl preto prišiel s myšlienkou výroby lacných, trvanlivých a presných hodiniek pre širokú verejnosť. S realizovaním ideí mu mali pomôcť automatizácia, presnejšie nástroje, oveľa jednoduchšia konštrukcia strojčekov, akú používala konkurencia zo švajčiarska a v neposlednom rade nová, mimoriadne tvrdá zliatina Armalloy, vďaka ktorej bolo možné znížiť počet rubínových lôžok. Na konci snaženia mali byť hodinky, ktoré si bude môcť dovoliť väčšina Američanov. S týmto plánom vstúpila v roku 1950 na trh nová značka Timex.

V nasledujúcich dvoch desaťročiach zaznamenal Timex obrovský úspech. V roku 1962 mu patrila suverénne prvá priečka v USA. Dokumentuje to aj štatistika, ktorá hovorí, že každé tretie hodinky predané na území Spojených štátov niesli logo tejto značky. Veľký úspech však zanedlho vystriedal prepad zapríčinený nástupom éry quartz hodiniek. Batériou poháňané modely v podstate zabili trh. Boli presnejšie, lacnejšie a hovorilo sa o nich ako o budúcnosti hodinárskeho priemyslu. Spoločnosti Timex to prinieslo konsolidáciu celosvetových operácií, v rámci ktorej znížila počet zamestnancov z 30000 na 5000. Oficiálny koniec výroby mechanických hodiniek prišiel čoskoro. V roku 1982 tak Timex uzavrel jednu kapitolu svojej histórie, aby sa na nasledujúcich 35 rokov upísal módnym quartz modelom.

Timex Vintage Marlin TW2R47900, bočný pohľad

Definitívny koniec sa však nekonal. V novembri 2017 sa Timex k mechanike s pomerne slušnou mediálnou podporou vrátil. Musíme priznať, že na návrat ku koreňom na nás spravil dojem. Retro model Marlin je takmer vernou kópiou rovnomenného časomeru zo šesťdesiatych rokov a k správnemu dobovému dizajnu pridáva cenu 199 USD. Práve cena nás však priviedla k zamysleniu, akým spôsobom (a čarami) dokázal Timex zabezpečiť výrobu Made in USA bez toho, aby sa na neho následne nevrhli právnici pre vykorisťovanie zamestnancov. V skutočnosti žiadne čary neboli potrebné, výroba v Amerike, pokiaľ ide o strojček hodiniek, sa nekonala.

Vzhľadom na trend razený prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý chce spraviť Ameriku znova veľkou, je jasné, že hodinky s nápisom MOVT CHINA, do tejto koncepcie nezapadajú. Američania sa na výrobe pohonného aparátu jednoducho nepodieľali. Pokiaľ však nepatríte k amerikanofilom. ktorým sa na priedomí trepoce vlajka s 51 hviezdami, nad novými mechanickými Timexami rozhodne nelámte palicu. Výborne vyzerajú, stoja toľko, čo quartz modely, a to, čo sa od nich žiada, splnia rovnako dobre aj s čínskym kalibrom pochádzajúcim zrejme zo závodov Tianjin Seagull.

Timex Vintage Marlin TW2R47900, kožený remienok

Na rozdiel od mnohých dnešných hodiniek Timex s puzdrom vyrobeným z obecného kovu, ponúkne nový Marlin (ref. TW2R47900VQ) hodnotnejšiu ušľachtilú oceľ. Do vintage témy sa model s vodeodolnosťou 30M dokonale triafa subtílnymi rozmermi puzdra 34 × 10 mm a podľa dobových zvyklostí je riešené aj sklíčko. Je akrylové a výrazne klenuté. Strieborná plocha pod ním dostala lúčovú upravu a nechýbajú na nej indexy doplnené arabskými markermi hodín, ktorých usporiadanie a forma zodpovedajú pôvodným hodinkám Marlin spred bezmála šesťdesiatich rokov. Pocit dobre vykonanej práce podčiarkuje čierny lakovaný remienok s embosovaným vzorom hadej kože.

Hoci Timex nenaštartoval masovú produkciu cenovo dostupných mechanických hodiniek na území USA, podarilo sa mu podľa nás vytvoriť zvučnú alternatívu k modelom neznámych značiek a startupov, ktoré pochopili, že ak sa má mechanika opäť rozšíriť medzi ľudí, je nutné začať od podlahy – čiže s hodinkami, s ktorými spotrebitelia pri zistení, že to nie je pre nich to pravé orechové, nebudú ľutovať vynaloženie vysokej sumy. A na tom sa, z nášho pohľadu, dá stavať aj do budúcna.

Zdroj: Timex

Pridať komentár

Komentáre (1)

Michal

Pekne napísaný článok, avšak v prípade reedície Timex Marlin sa jedná o limitovanú sériu, ktorá sa pri prvom uvedení v novmebri vypredala za cca5 dní, pri druhom uvedení do 48hodín. Mal som to šťastie a musím povedať, jedná sa o jedinečný kus bez priameho konkurenta.