Timex možno pochová tradičné quartz hodinky. Spolu s firmou SilMach vyvíja strojčeky na báze technológie MEMS

Michal Pindura 0 29.08.2017

Timex možno pochová quartz hodinky. Spolu s firmou SilMach vyvíja strojčeky na báze tehnológie MEMS

Keď sa povie Timex, väčšina z nás si predstaví cenovo dostupné turistické modely zo série Expedition, maratónske Ironmany alebo podsvietenie Indiglo. Len málokto si tohto amerického veľkovýrobcu spojí s prelomovými vynálezmi, ktoré by mohli spoluvytvárať jednu z vetiev budúcnosti hodinárskeho priemyslu. Nuž, možno je na čase to zmeniť. Timex v spolupráci s francúzskou spoločnosťou SilMach S.A., zaoberajúcou sa vývojom na poli mikro-elektro-mechanických systémov (MEMS), totiž chystá úplne nový „regulátora“ pre quartz strojčeky.

Batériou poháňané kalibre novej generácie by podľa publikovaných správ mali byť tretím stranám k dispozícii niekedy okolo roku 2019. To, že Timex nemá v pláne si novú technológiu privlastniť a používať ju iba vo svojich hodinkách, znie prinajmenšom zaujímavo. Ešte zaujímavejšia je ale skutočnosť, že výsledkom joint venture Timexu a SilMachu má byť strojček, v ktorého útrobách sa nebude nachádzať nenahraditeľná súčasť quartz jednotiek – magnetický krokový motor vynájdený v roku 1936.

Kremíkové wafery od spoločnosti SilMach

Podčiarknuté a spočítané, po dlhých rokoch nadvlády quartzových strojčekov, tak, ako ich poznáme, je v hre reálna možnosť, že budú nahradené niečím progresívnejším. Podľa tlačovej správy bude vďaka mikro-elektro-mechanickej technológii zabezpečená výroba lacnejších, výkonnejších a rozmerovo menších strojčekov s nižšou spotrebou, ktoré budú navyše ľahšie prispôsobiteľné dizajnu samotných hodiniek.

Nový typ kalibrov by mal mať základ v produkte SilMachu nazvanom PowerMEMS, v ktorom sú mechanické časti zhotovené z kremíka uvádzané do pohybu malým množstvom elektrickej energie. Na internetovej stránke spoločnosti sídliacej v meste Besançon sa uvádza, že PowerMEMS je ideálne riešenie pre strojčeky hodiniek. Potvrdením potenciálu tejto technológie by mal byť pracovný prototyp vytvorený už v roku 2008.

Takto nejako by to malo vyzerať vnútri strojčeka

Z toho, čo o pripravovanej malej hodinárskej revolúcii nateraz vieme, sa dá vyčítať, že fyzikálne vlastnosti kremíka neinšpirujú len bohaté švajčiarske manufaktúry a že integrovanie kremíkových komponentov do strojčekov hodiniek nemusí byť obmedzené iba na vlásky zotrvačiek a krokové ústrojenstvá. V silách antimagnetického a atermického materiálu s nízkym koeficientom trenia, ktorý interaguje s elektrickou energiou a je možné ho spracovávať s nanometrovou presnosťou je, zdá sa, oveľa viac (viď. video).

Zatiaľ nie je úplne jasné, aký veľký bude prínos novej technológie pre spotrebiteľov, ale dá sa očakávať, že PowerMEMS má šancu prevziať štafetový kolík po takmer polstoročia používaných systémoch tvoriacich súčasť quartzových strojčekov. Ak všetko vyjde, ako si Timex a SilMach predstavujú, na trh zamieria presnejšie hodinky, pri ktorých si dizajnéri budú môcť dovoliť viac a zákazníci za ne (možno) zaplatia menej. Oblasť nasadenia je pomerne široká, je však predpoklad, že medzi prvými sa o služby nových strojčekov budú uchádzať stále populárnejšie hybridné smart hodinky, ktoré kombinujú inteligentné funkcie s analógovým ciferníkom.

Limitované edícia Timex Waterbury SilMach

Kým do obchodov doputujú batériou napájané produkty, ktorých srdcom budú mechanické kremíkové súčiastky, ostáva ešte nejaký čas. Kto by ale už dnes chcel nosiť hodinky pripomínajúce partnerstvo značky Timex a firmy SilMach, má možnosť kúpiť si vo Francúzsku vyrobenú 200-kusovú limitovanú edíciu modelu z retro kolekcie Waterbury. Quartz chronograf, ktorý si premiéru odkrútil na aerosalóne Paris Air Show, konanom na letisku Le Bourget v termíne 19. – 25. júla, má detaily ciferníka vyhotovené vo farbách francúzskej trikolóry a na viečku nesie vygravírované logá oboch zainteresovaných spoločností.

Zdroj: Timex, SilMach

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.