Timex Yacht Racer – splnený sen jachtárov, ktorým ide o čas… a cenu

Michal Pindura 0 10.11.2015

Timex Yacht Racer - hodinky stvorené pre závody plachetnícNa vodné športy nie je ani v novembri neskoro. Zvlášť, keď sa jedná o jachting. Naše vodné plochy síce už nelákajú tak, ako na jar či cez leto, no Chorvátsko je za rohom, tak prečo sa obmedzovať? Jeseň vyľudnila uličky prímorských miest, vyprázdnila pláže a hladina mora tiež už nie je čerená toľkými výletnými loďami, ako v dovolenkovej sezóne. Inak povedané, nastala doba regát – pretekov jácht. V závodoch plachetníc sú dôležité štyri veci: priaznivý vietor, spoľahlivá posádka, správne rozhodnutia a nad tým všetkým stojaci čas. Máte ho čím zmerať?

Značka Timex mala vždy na zreteli spokojnosť svojich zákazníkov. Bolo teda jasné, že tradičný americký výrobca skôr či neskôr vyslyší tajné želania jachtárov, ktorí mali vysnívané špecializované, ideálne čisto analógové hodinky s výbavou ušitou na mieru ich potrebám. Kvarteto v tomto roku predstavených quartz modelov Timex Yacht Racer je splnením snov ľudí, v ktorých žilách koluje jachtárska krv a neutíchajúca túžba víťaziť.

Timex Yacht Racer, model TW2P44300

Pri navrhovaní hodiniek Timex kládol dôraz na jednoduchú obsluhu, bezchybnú ergonómiu a ľahko dostupné funkcie. Modely Yacht Racer sme zatiaľ nedržali v ruke, mnoho o nich ale môžeme zistiť z parametrov a fotografií. Už z letmého pohľadu je zrejmé, že ide o dobre stavané kúsky, ktoré netrpia absenciou štýlu. Prvý dojem potvrdzujú rozmery oceľového púzdra 47 × 12 mm a takisto jeho povrchová úprava, ktorá má leví podiel na tom, že hodinky s vodeodolnosťou 100M nemusia ani po pretekoch ostať na ocot.

Timex Yacht Racer, model TW2P44400

Na výber je PVD vrstva čiernej alebo zlatej farby, prípadne saténové brúsenie. S výnimkou celočierneho modelu TW2P44300 sa v dizajne chronografov Timex Yacht Racer vždy hlási o slovo kontrast farieb. V tomto smere celkom jednoznačne vedie verzia TW2P44500, kombinujúca čiernu s výstražne žltou. Okrem silikónového remienka sú do žlta vyfarbené protišmykové kontaktné plôšky príkladne veľkých tlačidiel, silikónový prúžok na korunke a niektoré elementy na ciferníku.

Timex Yacht Racer, model TW2P44500

Ciferník chránený minerálnym sklom je kapitolou samou o sebe. Zabudnite na klasické rozloženie a obligátne tri terčíky chronografu. Všetko je prispôsobené jachtárskym pretekom. Aby sme lepšie pochopili pohnútky, ktoré dizajnérov viedli k prekopaniu štandardného layoutu, musíme si uvedomiť, že odpočítavanie času pred štartom regát je odlišné od svetelných systémov používaných na súši (povedzme pri pretekoch áut). Ostrému štartu predchádza vopred určený časový interval na zoradenie lodí. Posádky majú zvyčajne 5 minút na zaujatie čo najlepšieho východiskového miesta. Aby sa kapitán mohol sústrediť iba na štart, Timex Yacht Racer mu po zvukovom signáli pomôžu s odpočítaním tohto intervalu (možnosť voľby režimu 5/3/1 minút). Stlačením tlačidla na ôsmej hodine je možné spustiť časovač Yacht Racing Mode, ktorý je indikovaný žlťou, respektíve červenou centrálnou ručičkou (točí sa proti smeru) a ukazovateľom na tretej hodine. Po skončení odpočítavania sa automaticky aktivuje chronograf s kapacitou 60 minút, ktorý čas počíta v 30 minútových cykloch (sčítač na pozícii 10:30).

Timex Yacht Racer, model TW2P44600

Ak si odmyslíme firemnú technológiu osvetlenia INDIGLO doplnenú luminiscenčnými indexami a hrotmi ručičiek, modely Yacht Racer majú v talóne ešte jednu užitočnú vlastnosť. Perfect Date, ako americkí hodinári nazvali funkciu predprogramovaného kalendára, sa pre nedostatok voľného priestoru na ciferníku presunul na okružie. Zatlačením korunky sa štvrtá (žltá/červená) centrálna ručička presunie po stupnici k aktuálnemu dátumu. Kalendár rešpektuje priestupné roky, kratšie i dlhšie mesiace až do roku 2060.

Jachtárske hodinky Timex Yacht Racer sa v slovenských internetových obchodoch predávajú približne za 220 eur.

Zdroj: Timex

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.