Tissot Ballade Powermatic 80 COSC – hodinky s antimagnetickým kremíkovým vláskom neboli nikdy lacnejšie

Michal Pindura 0 10.04.2017

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC - hodinky s antimagnetickým kremíkovým vláskom neboli nikdy lacnejšie

Kremíkový vlások bol a vlastne stále je akousi novodobou modlou, čo sa týka presnosti a odolnosti voči magnetickým poliam. Zároveň je však takmer vždy garanciou, že hodinky, ktorých strojček ho obsahuje, budú citeľne drahšie než tie bez neho. Od marca tohto roku sa však všetko obrátilo na ruby. O vzruch sa nepostaral nikto iný, ako nám dobre známy Tissot. Najpotentnejší švajčiarsky producent hodiniek sa ešte pred Baselworldom popýšil modelmi Ballade. Ich strojčeky z radu Powermatic 80 ponúkajú zákazníkom presnosť na úrovni certifikovaného chronometra a k tomu ako prvé pridávajú aj extra bonusy v podobe kremíkového vlásku a ceny začínajúcej na 860 eurách.

Displej z 30. rokov minulého storočia s ukážkou antimagnetických vlastnosti hodiniek Tissot Antimagnétique

Séria hodiniek s kalibrom typu Powermatic 80 bola pre značku Tissot od jej začlenenia medzi ostatné modely ťahúňom. Keď pre nič iné, tak pre vysoko nadpriemernú pohybovú rezervu v dĺžke osemdesiat hodín. Aj vďaka sumám, aké sú uvedené na ich cenovkách, získali renomé časomerov s výborným pomerom ceny a výkonu. Ktovie, aké uznanlivé prívlastky si za svoje evolučné vlastnosti vyslúžia novinky z kolekcie Ballade…

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC, ref. T108.408.16.057.00

V prípade firmy z Le Locle nie sú antimagnetické parametre oscilátora ničím prevratným. Keby sme sa zahĺbili do archívnych záznamov (nemusíme to robiť, tlačové oddelenie nám všetko naservírovalo ako na striebornom podnose), zistili by sme, že odolnosť voči magnetickým poliam má u Tissotu korene v tridsiatych rokoch minulého storočia – všimnite si dobový displej s ukážkou pôsobenia magnetu na zotrvačku od Tissotu a bežnú zotrvačku. Tissot dokonca tvrdí, že jeho náramkový model Antimagnétique bol úplne prvým, ktorý dokázal eliminovať magnetické sily. Je veľmi ťažké overiť, či toto tvrdenie nie je prehnané, no medzi vážnych ašpirantov na prvenstvo môžeme daný model celkom jednoznačne zaradiť.

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC, ref. T108.408.26.037.00

Aby dizajnéri „kremíkové“ novinky odlíšili od existujúceho sortimentu Powermatic 80, pristúpili k jasne viditeľnej úprave. Kým sa k nej dostaneme, povedzme si, že púzdra všetkých modelov Tissot Ballade sú vyrobené z ušľachtilej ocele 316L, niektoré z nich sú povlakované zlatým PVD a veľkostne sa rozdelili medzi dámy (30,6 mm) a pánov (39 mm). Spomínaným rozlišovacím znakom je výrazný ihlanový vzor Clous de Paris na väčšej časti okružia. Hodinkám vštepil mierne starosvetský charakter, ale ani náznakom ich neposunul do sféry retro vzhľadu. V súčinnosti s totožnou úpravou centrálnej zóny ciferníka, jeho elegantným spracovaním a koženým remienkom s embosovaným vzorom na nás novinky pôsobia takmer inžinierskym dojmom – hmatateľné je to najmä v pánskej verzii s čiernym remienkom.

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Lady, T108.208.11.117.00Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Lady, T108.208.11.117.00
Máme sa rozpisovať, čo nájdeme vo vnútri? Ak by to náhodou nebolo už dostatočne zrejmé, skúsime to opäť. Jedná sa prakticky o štandardný automatický kaliber Powermatic 80, s tým, že jeho zotrvačke zaisťuje kmitavý pohyb antimagnetický kremíkový vlások. Nasadenie kremíka, donedávna privilégia prémiovej triedy, do hodiniek s cenou pod 900 eur, je ďalšou demonštráciou sily, ktorou v súčasnosti vládne konglomerát Swatch Group. V tomto prípade sa na prejavy moci určite nemáme v úmysle sťažovať.

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC, ref. T108.408.22.037.00

Kolekcia Tissot Ballade Powermatic 80 COSC pozostáva zo siedmych modelov, ktorých ceny po hrubom prepočte z amerického dolára štartujú pánskym variantom s koženým náramkom na 860 eurách a končia pánskymi a dámskymi verziami s dvojtónovými oceľovými náramkami na 1000 eurách.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.