Tissot Bridgeport Mechanical Skeleton – savonettky tradičné i moderné

Michal Pindura 0 19.07.2015

Tissot Bridgeport Mechanical Skeleton T859.405.29.273.00Dnes už len málokomu sa pri vyslovení slova hodinky vybaví namiesto mašiniek, ktoré nosíme dennodenne na zápästí, ich vreckový ekvivalent. Pritom vreckové hodinky, nazývané v našich končinách aj cibuľky, boli a stále sú symbolom gentlemanov, staromestskej noblesy a vyberaného správania.

Doba sa jednoducho zmenila. Kým kedysi boli vesty, v ktorých vrecku hodinky zavesené na retiazke spočívali, bežnou súčasťou oblečenia, dnes sa ich výskyt obmedzil prakticky iba na spoločenské udalosti. Lenže práve spoločenské príležitosti (tie významnejšie) sú miestom, kde etiketa toleruje klasické náramkové hodinky iba s prižmúrením oboch očí. Ak ste niekedy uvažovali nad tým, ako pravidlá etikety do bodky naplniť, alebo ste sa len na chvíľu chceli cítiť ako hrdina z románov Victora Huga, môžete prijať pomocnú ruku, ktorú v podobe hodiniek Bridgeport Mechanical Skeleton podala všetkým novodobým gavalierom švajčiarska značka Tissot.

Na veľtrhu Baselworld 2015 bol Tissot jednou z mála mainstreamových hodinárskych spoločností, ktoré mohli vystaviť nový model vreckových hodiniek. Na značke z Le Locle si ceníme, že aj napriek diktátu doby nezanevrela na dobré hodinárske mravy a naďalej myslí aj na tradicionalistov. Novinka totiž nie je prvým vreckovým modelom v ponuke Tissotu. Jedno prvenstvo však Tissot Bridgeport Mechanical Skeleton predsa len získali. V sérii T-Pocket sú jedinými skeletonizovaným hodinkami typu Savonette (trojplášťové s uzavretým ciferníkom).

Pánsky model s referenčným číslom T859.405.29.273.00 by svoju mechanickú podstatu zapieral len ťažko. Do úrovne 30M vodeodolné púzdro z ušľachtilej ocele 316L (Ø 47,5 mm) je z oboch strán zacelené zafírovým sklíčkom a aby to nebolo málo, otvorený ciferník poskytuje nerušený výhľad na skeletonizovaný manuálne naťahovaný kaliber ETA 6498-1.

Tissot Bridgeport Mechanical Skeleton

Účelný spôsob uberania hmoty strojčeka vnáša do klasického vzhľadu hodiniek kus moderny. Voči súčasnejšiemu výzoru nemáme výhrady, hodinkám to pristane a je dosť možné, že forma strojovej skeletonizácie zapôsobí aj na tých, ktorých cibuľky doteraz nechytili za srdce. Keby nevyšlo ani to, posledným pokusom bude mincové ryhovanie po obvode púzdra, ktoré je rovnako ako korunka povlakované PVD vo farbe ružového zlata.

Prebudil sa vo vás pravý gentleman a chcete byť ustrojený ako sa sluší a patrí? V tom prípade si na kúpu novinky Tissot Bridgeport Mechanical pripravte približne 1030 eur.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.