Tissot Everytime Swissmatic – inovatívna mechanika za cenu quartzu

Michal Pindura 0 22.11.2017

Tissot Everytime Swissmatic - inovatívna mechanika za cenu quartzu

Nebude to asi najšťastnejší úvod do článku, v ktorom si zajasáme nad malou revolúciou od Tissotu, ale inak to nejde. Musíme uznať, že hodinky tejto tradičnej a najlepšie predávanej švajčiarskej značky, nie sú lacné. Počúvame to odvšadiaľ. Vyššie ceny sú tŕňom v oku zákazníkov, ktorí zavítajú do našej predajne a pár rozhorčených slov sa sporadicky dá nájsť aj na našej fanpage na Facebooku.

Jeden príklad za všetky: pri facebookovom statuse o športovom, pretekársky ladenom modeli T-Race T048.417.27.057.06 sme sa dozvedeli, že za quartzové hodinky je proste 600 eur priveľa. Nezabral ani fakt, že sú vyrobené vo švajčiarsku, majú chronograf, zafírové sklo, vodeodolnosť 100M a kvalitné spracovanie hodné označenie Swiss Made. Vraj, keby boli mechanické, bola by cena adekvátna. Pravdou však je, že ak by boli mechanické, a boli by to stále Tissoty, nestáli by 600, ale prinajlepšom 800 eur. Cenovú politiku má firma z Le Locle jasnú a roky nemennú.

Hodinky Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Na druhú stranu, zákazník je pre každú značku tým najdôležitejším. Treba si ho hýčkať, rozmaznávať a spraviť aj nemožné, len aby bol spokojný. Možno aj toto viedlo Tissot k osvieteneckej úvahe: čo keby sme vyrobili jednoduché a pritom elegantné mechanické hodinky, ktoré by cenou výrazne podliezli všetko, čo sme posielali do obchodov doteraz? Má to niečo do seba, čo poviete?

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.36.031.00

Príjemným zistením je, že Tissot sa nehrá na Boha a nerobí zo seba značku určenú iba pre smotánku. Keď treba, dokáže z rukáva vytiahnuť eso, ktorým razom zbúra mýtus, že jeho hodinky sú drahé a neprispôsobené požiadavkám ľudí, ktorí by za mechanické hodinky v žiadnom prípade neobetovali viac než 500 eur. Tým esom sú nové pánske modely zo série Everytime Swissmatic. Je to prekvapivé, ale tieto automaty so zafírovým sklom vám z peňaženky vytiahnu maximálne 479 eur, a aj to platí pre najdrahšiu verziu.

Ak sa pýtate, ako je možné, že Tissot podpílil konáre cenám, aké dosiaľ pri mechanike presadzoval, určite by ste sa nemali v myšlienkach vybrať k nižšej kvalite. Vôbec nie. Tissot len spravil ďalší zo svojich majstrovských kúskov: od sesterskej značky Swatch (obe patria pod krídla gigantu Swatch Group) si požičal základ inovatívneho strojčeka Sistem51. Práve tu treba hľadať príčinu dramatického úbytku na cene, po ktorom až doteraz spotrebitelia márne volali.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.16.051.00

Nevieme, aké zmeny inžinieri Tissotu na kalibroch System51 vykonali (nejaké určite prebehli, výkonová rezerva sa z 90 hodín zmenšila na 75) isté však je, že tieto sedemnástimi patentmi chránené strojčeky obsahujúce iba 51 súčiastok boli prvými (a pravdepodobne sú stále jedinými), ktorých sa pri výrobe nedotkla ľudská ruka – všetko majú v rukách roboty umiestnené na 20 metrov dlhej montážnej linke umiestnenej v dokonale čistom prostredí. Je to neuveriteľné, ale aj zvyčajne časovo náročnú operáciu nastavovania regulačného orgánu majú na starosti počítačmi ovládané stroje, ktoré sú vďaka laseru schopné vyladiť trojhertzový kaliber (21600 polkmitov za hodinu) na presnosť ±7 sekúnd za deň. Pre porovnanie, chronometrovo presné mechanické strojčeky s certifikátom COSC vykazujú dennú variáciu na úrovni +6/-4 sekundy.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Kľúčom k automatizácii bola skutočnosť, že strojčeky Sistem51 sa skladajú z piatich modulov: základovej dosky obsahujúcej súkolie, ukotvenia ručičiek a mechanizmu dátumovky, modulu hriadeľa, krokového ústrojenstva, automatického naťahovania a rotora. Moduly drží pohromade jediná centrálna skrutka. Nezanedbateľnou výhodou strojčeka odvodeného od kalibru Sistem51 je tiež vysoká odolnosť voči magnetickým poliam. Tú dosahuje zásluhou materiálu ARCAP, čo je zliatina medi, niklu a zinku.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.031.00

Akokoľvek veľkolepé sú parametre mechanizmu, ktorý Tissot označuje nič nehovoriacim heslo „Swiss automatic“, bez atraktívneho dizajnu hodiniek samotných, by nič neznamenali. Na výbornú hodnotíme rozhodnutie osadiť nový strojček do modelov z kolekcie Everytime. Sú decentné, ale nie nudné, nepreháňajú to so zložitými tvarmi ani dekoráciami a hlavne sú v pohode nositeľné do práce aj na voľný čas. Samozrejme, netreba sa uspokojiť s univerzálnosťou. K elegantnejším outfitom sú vhodnejšie verzie s oceľovými náramkami, respektíve spracovania s koženými remienkami. K oblečeniu typu „casual“ je zase jednoznačne lepšou voľbou verzia s modrým textilným remienkom.

Oceľové púzdro modelov Tissot Everytime Swissmatic je z kategórie menších, no 40 mm priemer je stále pre väčšinu mužov bez problémov akceptovateľný. K hrúbke 11,62 mm nemožno mať pri automatoch žiadne pripomienky. Naopak, vodeodolnosť 30M nám úsmev rozhodne nevyčarila. Netvrdíme, že nestačí (lebo stačí), ale aspoň 50M by sme privítali.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.17.032.00

Dobrým zvykom výrobcov je ponúknuť majiteľom mechanických hodiniek viečko s priehľadom, ktoré im umožní krátiť si čas sledovaním strojčeka a kochať sa jeho remeselnou úrovňou. Priehľad nechýba ani tu, akurát o remeselnej úrovni sa nedá veľmi hovoriť. Strojček by len ťažko zapieral, že ho namiesto zručných hodinárov dávali dokopy roboty.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00, viečko hodiniek

Ciferníky noviniek sú navrhnuté v minimalistickom duchu série Everytime. Nájdete na nich štandard – tri typicky tvarované ručičky, dátumovku na tretej hodine a plnú sadu aplikovaných indexov (neplatí pre model T109.407.17.032.00 – ten má tlačené indexy doplnené menšími arabskými číslicami). Odčítanie času z takto zreteľných ciferníkov je rýchle a komfortné. Keď však nadíde noc, ďaleko sa nedostanete. Na ručičkách ani na indexoch niet štipky luminoforu. Ešteže hodinky krásne „mechanicky“ tikajú, keď ich už neuvidíte.

Pokiaľ ste aj vy patrili k ľuďom, ktorí si vo výkladoch s láskou v očiach obzerali mechanické Tissoty a ľutovali ste, že nie sú lacnejšie, nadišla vaša chvíľa. Modely Everytime Swissmatic sú najdostupnejšie automaty, aké kedy Tissot vyrobil. Najlepšie na nich je, že vďaka strojčeku odvodenému od pokrokového kalibru Swatch Sistem51 nie je ich cena vykúpená menšou presnosťou ani okresanou rezervou chodu.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.