Tissot PRS 516 Automatic Small Second – tri malé sekundy, aké nemá nikto iný

Michal Pindura 1 06.07.2016

Tissot PRS 516 Automatic Small Second - tri malé sekundy, aké nemá nikto iný

Ak ste na dnešný článok klikli zo zvedavosti, či Tissot opäť neodolal chúťkam na prefarbenie niektorého z jeho existujúcich modelov, zrejme vás sklameme. Pokiaľ ale u hodiniek s cenou len o málo prekračujúcou tisíc eur s malou dušičkou hľadáte niečo, čo nemá každý, potom vás racingovo ladená novinka z dielní Tissotu možno prinúti zamyslieť sa, či náhodou nenastal čas na obmenu vo vašom hodinárskom „vozovom parku“.

O značke Tissot sa hovorí, že za jej úspechmi nie je nič iné, iba masívny marketing. Iste, logo spoločnosti z Le Locle sa objavuje v seriáloch závodov motocyklov, na mantineloch hokejových arén, na časomiere basketbalovej NBA a pri mnohých ďalších príležitostiach tak, aby bolo na očiach, no jedno tradičnej firme založenej v roku 1853 nikto nevezme – z hľadiska objemu produkcie nemá vo Švajčiarsku konkurenciu. Kľúčom k výborným hospodárskym výsledkom sú robustnosť, umne nastavená cenová politika a schopnosť oslovenia zákazníkov zháňajúcich kvalitné hodinky zo stredného prúdu.

Tissot PRS 516 Automatic Small Second, ref. T100.428.16.051.00

Na Baselworlde 2016 predviedli inžinieri Tissotu, ako „entry level“ značka z košiara skupiny Swatch dokáže z vyššie menovaných atribútov povystrihovať správne kúsky, ešte správnejšie ich v štýle puzzle naukladať vedľa seba a spotrebiteľovi tak dokonale zamotať hlavu. 42 mm športový model PRS 516 Automatic Small Second je žiarivým príkladom aktuálnej sily Tissotu a jeho priamočiareho ťahu na bránu.

Už z názvu novinky s referenčným číslom T100.428.16.051.00 vyplýva, že jej ciferník nebude celkom obyčajný. Skôr by sme povedali, že obyčajnosť je to posledné, čo by nám pri opise funkcionality trojice subciferníkov napadlo. A čo je teda na troch registroch komplikácie chronografu neobyčajné? Majú tri ručičky, rozmiestnené sú klasicky… Že nie je všetko úplne normálne, naznačuje presunutie sčítačov pod kryt dekorovaný vodorovnými ženevskými pruhmi.

Podstatu inovatívneho riešenia však demaskuje až spustenie merania času. Každému z troch výrezov v tvare roztiahnutého vejára, vďaka ktorým táto časť ciferníka pripomína trojramenný volant pretekárskych áut, je zverené indikovanie 20-sekundových intervalov. Akonáhle pokorí túto hranicu prvý z nich, zaparkuje ručičku pod krytom a odovzdá štafetu merania druhému v poradí, ktorého ručička naopak vyštartuje s dovtedajšej kľudovej polohy pod vrchným plátom. To isté sa potom deje aj u tretieho terčíka.

Tissot PRS 516 Automatic Small Second

Aj keď sa spôsob zaznamenávania môže javiť až príliš akčný, z ciferníka sa, našťastie, nestala žiadna estráda. Dopomáha k tomu snaha o súmernosť, v ktorej nepoľavujú ani navzájom zrkadlovo uložené prvky – apertúra dátumu (pozícia 4:00) a jej dvojča s typovým označením modelu na ôsmej hodine. Príkladné je tiež aplikovanie kompletného počtu indexov, ktorým boli podobne ako dvom tvarovo strohým centrálnym ručičkám dopriate plochy vyplnené bielym fluorescenčným náterom Superluminova.

Hoci komplikáciu troch sekundových registrov v podobnom vyhotovení nikto okrem Tissotu nateraz neponúka, na jej zrealizovanie nebolo potrebné vyvíjať nový strojček. Jednak by to neprospelo cene hodiniek a jednak, načo mrhať zdrojmi, keď je žiadaný výsledok možné dosiahnuť pridaním modulu pre excentrické trojité sekundy do nákladovo efektívneho automatu ETA 2824. Pri plnom navinutí perovníka je štvorhertzový švajčiarsky mechanizmus 2825-2 prevádzkyschopný po dobu 38 hodín.

Tissot PRS 516 Automatic Small Second, pohľad na ciferník

Púzdro modelu Tissot PRS 516 Automatic Small Second je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele 316L. S brúseným povrchom tela (vodeodolnosť 100M) korešponduje úprava čierneho keramického okružia, do ktorého boli laserom vypálené päťminútovky minútovej škály. Sklíčko na prednej i zadnej strane novinky je zafírové, bez antireflexného povlaku. Cez priehľad vložený do viečka sa núka výhľad na otáčanie rotora prerezávaného v štýle lúčov na diskoch kolies (alebo volantu). Napriek tomu, že kaliber neexceluje v disciplíne výskytu dekoračných techník, vítame možnosť nazrieť priamo do útrob hodiniek.

Duch pretekov motorových vozidiel zo 60. rokov minulého storočia je v dizajne čerstvého prírastku série PRS prítomný na viacerých miestach. Zatiaľ nespomenutým je čierny kožený remienok s vyrazenými otvormi, ktorý završuje úsilie o akcentovanie racingovej identity hodiniek.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (1)

Johann

Všetko by bolo vcelku ól rajt, len sa mi nepáči jedno – sakra – musí byť na ciferníku ten nápis – PRS 518 ? Mne to pripadá ako päsťou do čela. A to aj u starších modelov. Načo je, preboha, na ciferníku nejaká skratka? Modelový rad sa predsa dá odlíšiť aj inak.