Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition – konečne plnohodnotný cyklistický špeciál

Michal Pindura 5 28.06.2017

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition - konečne plnohodnotný cyklistický špeciál

Pamätáte si na vlaňajšiu Tour de France? Keďže nie sme športový portál, iste vám napadlo, že sa nepýtame preto, aby sme zistili, či držíte v hlavách štatistiky, kto si z najslávnejších cyklistických pretekov odniesol domov zelené, žlté alebo bodkované tričko. Naša otázka mala čisto hodinárske pozadie. Minuloročná 103. epizóda legendy medzi etapovými pretekmi bola totiž svedkom nečakanej výmeny na časomeračskom poste.

Nahradenie Festiny Tissotom sa neobišlo bez miestami až uštipačných komentárov na adresu švajčiarskej značky. Diskutujúci na hodinárskych fórach si Tissot doberali pre jeho ambície podchytiť športové disciplíny od šermu až po futbal, a zamýšľali sa, či tieto snahy nie sú občas kontraproduktívne a na úkor kreativity, ktorú dizajnéri prejavujú pri navrhovaní množstva „brandovaných“ špeciálnych edícií hodiniek.

Či sa to firme z Le Locle páči alebo nie, minuloročné, typickou žltou farbou šmrncnuté modely s logom prestížneho cyklistického podujatia, nahrali kritikom na smeč. Od bežnej produkcie sa líšili naozaj iba väčším výskytom žltej a emblémom Tour de France. Nevravíme, že boli odfláknuté, no pri nostalgickej spomienke na neutíchajúcu tvorivosť, akú prejavovala v sérii Chrono Bike Tour de France každoročne Festina, nám prebleskli hlavou myšlienky, či si toho Tissot naozaj nenaložil na plecia priveľa.

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00

Poľahčujúcou okolnosťou pre švajčiarskeho vládcu na poli cenovo dostupných hodiniek bola skutočnosť, že sa rošáda na stoličke časomerača udiala „v hodine dvanástej“ a je možné, že Tissot tak nemal na prípravu dostatok času. Ako sa veci naozaj mali, mal ukázať až rok 2017. Ako to teda dopadlo? Posúďte sami.

Pred 104. ročníkom nenechal Tissot nič na náhodu a tvorbe cyklistických vydaní sa povenoval s dôslednosťou, akú si najprestížnejšia akcia v kalendári Grand Tour zaslúži. Modelov s tematikou TdF je opäť niekoľko. A hoci by o každom mohol vzniknúť samostatný článok, rozhodli sme sa inak. Priestor dáme iba jedinému – quartz chronografu T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00.

Medzi aktuálnymi kúskami sú tieto aerodynamicky tvarované hodinky jedinou skutočnou novinkou. Teší nás, že nejde o upravený, prefarbený alebo inak modifikovaný existujúci model, ktorý by sme v takej či onakej podobe už poznali, ale o zbrusu nový časomer, na ktorom je ešte čo skúmať.

A začneme pekne od podlahy – od rozmerov a materiálov. Atleticky urastené púzdro vyrobené z ušľachtilej ocele 316L je vodeodolné do úrovne 100M a v priemeru meria 44,5 mm. Je to tak akurát, aby hodinky za normálne stavanom zápästí nezavadzali a pritom bol zachovaný ich pretekársky naturel. Ten je okrem iného posilnený partiami ošetrenými matným čiernym a šedým PVD povlakom, veľkými „dutými“ tlačidlami chronografu (vidíte v nich brzdové páčky?) a neobvykle výraznou tachymetrickou stupnicou. Pri nej treba spomenúť, že okružie, na ktorom sa vyníma, je hliníkové a jej podklad je zhotovený z uhlíkového kompozitu tak, aby pripomínalo koleso závodného bicykla. Vzhľadom na malé množstvo hliníka a karbónu nemožno očakávať citeľný úbytok na váhe (to bol zrejme dôvod ich použitia), ale páči sa nám, že nebolo všetko nechané len na oceľ.

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00, ciferník

Zafírovým kryštálom krytý ciferník pokračuje v športovom ladení. Je čierny, s bielymi značkami a jeho stredová zóna je zrnitá. Pri absencii antireflexného povlaku na sklíčku by práve textúra asfaltu mala zabezpečiť redukciu nepríjemných odleskov. Ciferník je účelne koncipovaný, s minútovými markermi a žlto-bielymi prerezanými ručičkami v T-Race štýle, ktorým podobne ako priamym indexom nechýba fluorescenčná úprava. Viditeľnosti funkčných elementov nemožno nič zásadnejšie vytknúť. Jediné, s čím je potrebné sa vysporiadať, je zaclonenie registrov chronografu širokými ručičkami, čo môže pri rýchlom odčítaní nameraného času spôsobovať isté ťažkosti.

Ak ste si na Festinách z kolekcie Chrono Bike Tour de France obľúbili nápadité cyklistické detaily a privítali by ste, keby s niečím takým prišiel aj Tissot, dočkali ste sa. Keď sa zapozeráte na úchyty remienka a pohľadom plynule prejdete na profilovaný silikónový remienok, pred očami by sa vám mal poskladať obraz vidlice bicykla s kolesom uprostred. No, povedzte, nie je to lepšie ako prvoplánové nacapenie loga TdF niekde na ciferník?

Samozrejme, hodinky späté s významnou akciou rangu Tour de France by bez loga neboli kompletné. Notoricky známy emblém si našiel miesto na laserom gravírovanom zadnom viečku. Kto ho vyžaduje, má ho mať. Kto nie, tomu nebude prekážať. Aby sme vyčerpali zásobu prepojení na šport, v ktorom sa všetko krúti okolo bicyklov, spomenieme ešte, že vzor na zadnej strane remienka napodobňuje navzájom pospájané ohnivká reťaze.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (5)

Michal Pindura

Nepotrvá dlho a jeden kus nám príde na sklad. Ak máte záujem rezervujeme ho pre Vás.

Peter

Len kde ich kupit nikto ich nema v ponuke

Johann

Vďaka!

Michal Pindura

S vymenou nie je ziadny problem – remienok je isteny klasickymi baretkami. Za minutu mate hotovo

Johann

Všetko je pekné, no akosi mi unikla taká blbinka, ako je výmena poškodeného remienka….