Tissot T-Touch Expert Solar II – turistický inteligent, ktorý odmieta nálepku „smart“

Michal Pindura 1 17.01.2018

Tissot T-Touch Expert Solar II - turistický inteligent, ktorý odmieta nálepku „smart“

Prečítali ste si dobre nadpis? Potom už určite šípite, že tento článok nebude o žiadnej technologickej hračke, s akými sa v poslednej dobe roztrhlo vrece, ale o serióznom turistickom nástroji, ktorý v niektorých ohľadoch nechá smart konkurenciu ďaleko za sebou.

Tissot sa tomu bráni, no jeho outdoorové stálice z „dotykovej“ kolekcie T-Touch, v istom zmysle spĺňajú definíciu smart hodiniek, a to, prosím pekne, platí už od roku 1999, kedy boli uvedené prvé modely ovládateľné pomocou dotykov na zafírové sklíčko. Podobne ako iné inteligentné hodinky obsahujú senzorovú výbavu, vďaka ktorej zvládnu určiť nadmorskú výšku, odmerať atmosférický tlak a tiež ukázať smer, ktorým sa má turista vydať. Všetko uvedené dokážu bez asistencie mobilného telefónu. Na druhú stranu, keby konektivitu prijali za svoju (ohlásená bola už na Baselworlde 2017), možno by na tom boli z pohľadu dnešného náročného spotrebiteľa ešte oveľa lepšie.

Kritické hlasy vravia, že koncept, ktorý švajčiarska značka roky úspešne vyvíja a vylepšuje, má už to najlepšie za sebou. Súhlasiť sa s tým vzhľadom na dvadsaťročnú históriu dá, ale tento názor rozhodne nezdieľame. Pripúšťame však, že veľa z toho, čo ponúkajú najnovšie modely Tissot T-Touch, sú schopné za lepší peniaz zabezpečiť aj turistické Pro Treky alebo dolné G-Shocky od Casia. Áno, v ich silách to je. Ale sú tu veci, v ktorých sú solárne napájané dotykové Tissoty zatiaľ neprekonané. Menovať by sme mohli titánové puzdro, švajčiarsku výrobu a už spomínaný elegantný spôsob ovládania.

Toho, že sa séria T-Touch má ešte kam posunúť, a že by sa vo svojom vlastnom záujme aj posunúť mala, vie aj samotný Tissot. Inovácie sú tým, čo odjakživa lákalo ľudí, tak prečo by to Švajčiari neskúsili?

Tissot T-Touch Expert Solar II

Faktom je, že to skúsili a my už aj vieme, ako to dopadlo. Druhá generácia solárnych modelov T-Touch Expert Solar vstúpila na trh ešte v jeseni. Sľúbenú a očakávanú konektivitu síce nepriniesla, no to, na čom technici a dizajnéri firmy z mesta Le Locle zapracovali, nie je len do počtu.

Novinky Tissot T-Touch Expert Solar II sa od svojich predchodcov v prvom rade líšia farebným prevedením. Kým u prvej generácie prevažovala čierna a strieborná farba, aktuálne vydania sú odviazanejšie. Na výber sú, respektíve budú tematicky navrhnuté varianty, a to vojensky zelený T110.420.47.051.00, ku ktorému sa neskôr pridala námornícky ladená modrá verzia T110.420.47.041.00.

Dve verzie hodiniek Tissot T-Touch Expert Solar II

Okrem nových farieb silikónových remienkov a okruží sa zmeny dotkli aj ciferníkov. Vzhľad ich podkladu bol prispôsobený farebnosti a určeniu hodiniek. Military prevedenie má na podklade motív ružice kompasu, námornícky príbuzný textúru evokujúcu rozčerenú vodnú hladinu. Najdôležitejším bodom zmeny dizajnu ciferníkov ale je zamaskovanie fotovoltického článku solárneho systému, ktorý bol v prvej generácii zreteľne viditeľný. Jeho potlačenie do úzadia prispelo k ucelenejšiemu a menej technickému výzoru hodiniek, ktoré sa tým o ďalší kus priblížili ku každodennému využitiu. Parametre solárneho napájania sa nemenili. Stačí sedemminútové vystavenie dennému svetlu a hodinky pobežia celý jeden deň, pričom počas noci a v čase, keď hodinky nie sú používané, sa automaticky aktivuje šetriaci režim.

Tissot T-Touch Expert Solar II T110.420.47.051.00

K ďalšej inovácii netreba od ciferníka chodiť ďaleko. Okružie s vyznačenými kardinálnymi bodmi kompasu (biela farba je luminiscenčná) a zdrsnenými plochami je po novom vyrobené z farebne korešpondujúcej keramickej zmesi. Okružie, ako jedna z najexponovanejších častí hodiniek tak získalo väčšiu odolnosť voči škrabancom a aj keď zanedbateľne, podpísalo sa aj na celkovej váhe hodiniek, ktorá je v porovnaní so staršími modelmi (79 g) nižšia o jeden gram. A to napriek nepatrnému nárastu hrúbky z 13,0 na 13,1 mm. Priemer puzdra ošetreného čiernou vrstvou PVD sa nemenil, stále má rovných 45 mm. Nehýbalo sa ani s vodeodolnosťou. Načo aj? 100M/10ATM je pre drvivú väčšinu outdoorových činností dostatočná.

Bez zásahov ostal takisto koncept ovládania hodiniek. Stále je tu zafírový kryštál s antireflexnou úpravou, ktorý reaguje na dotyky v šiestich miestach po obvode a v jednom umiestnenom v jeho strede. Pre prístup k funkciám je potrebné stlačiť prostredné z troch bočných tlačidiel. Následne na znak zapnutia dotykového senzora zaznie pípnutie a môžete si podľa nápisov na vnútornom okruží navoliť mód, ktorý chcete používať. Modely Tissot T-Touch Expert Solar II disponujú vďaka strojčekom ETA E84.301 dokopy až dvomi desiatkami funkcií vrátane viacerých časových pásiem, chronografu, časovača, predprogramovaného kalendára či alarmu, ktoré kombinovane využívajú ručičky a inverzný LCD displej.

Tissot T-Touch Expert Solar II T110.420.47.041.00

Na záver zopakujeme, čo už bolo povedané. Hoci Tissot T-Touch Expert Solar II nie sú smart hodinky, ich funkcie vravia čosi iné. Ak netrváte na prenášaní dát do mobilného telefónu, ponúknu vám služby, aké nedostanete od žiadnych iných hodiniek na trhu. Za komplexný balík pozostávajúci zo švajčiarskej výroby, solárneho napájania, titánového puzdra, keramického okružia, dotykového ovládania, senzorových funkcií a perfektného spracovania zaplatíte 995 eur.

Zdroj: Tissot

Pridať komentár

Komentáre (1)

Vladislav Ševčik Rád by som kúpil tieto hodinky.