TOP 5 hodiniek na potápanie a 5 užitočných rád, ktorými sa oplatí riadiť pred prvým ponorom

Michal Pindura 0 31.05.2017

Čo si predstavíte, keď sa povie potápačské hodinky? Hĺbky, héliový ventil, otočné okružie… Faktom je, že potápačské hodinky sú jednou zo základných kategórií náramkových hodiniek, podobne ako sú nimi pilotky, oblekovky a iné. Potápky sú často robustné a dizajnovo pomerne odvážne. Je to dané sčasti estetikou, ale hlavne špecifickými potrebami, medzi ktoré sa radí ustátie extrémneho tlaku a poradenie si so zníženou viditeľnosťou.

Nepostrádateľnou výbavou „diver“ modelov sú otočné, pre ľahšie uchopenie väčšinou vonkajšie okružia s vyznačenou 60 minútovou škálou a v rámci nej zvýraznenou pätnásťminútovkou. Tá môže poslúžiť ako spoľahlivý časovač doby ponoru a tiež odmeria čas nutný na dekompresiu po náročnejších potápačských výzvach. Ďalej sú to rozložité hodinové markery a ručičky, ktorých veľkosť je spolu s výdatnou porciou luminiscenčného pigmentu (alebo účinným elektronickým podsvietením) rozhodujúcim faktorom čitateľnosti v podmienkach ako sú kalná voda a s pribúdajúcou hĺbkou tmavnúce prostredie.

Absolútne najdôležitejším parametrom, ktorý sa oplatí pri potápačských hodinkách bedlivo sledovať, je ich odolnosť voči vode. Problematiku vodeodolnosti sme už dávnejšie rozobrali v samostatnom článku, ani teraz ale nevynecháme príležitosť na pár dobrých rád. V prvom rade sa nenechajte pomýliť číslami. Výrobcami udávané hodnoty v žiadnom prípade nevyjadrujú reálnu hĺbku v metroch. 30M/3 ATM zvládnu prudký lejak, ale ponor do 30 metrov by pre ne znamenal rýchly koniec. Pamätajte, naoko dostatočná vodeodolnosť 100M/10ATM je vhodná iba na povrchové plávanie alebo šnorchlovanie bez ponorenia.

Na skutočné potápanie s dýchacími prístrojmi sú stavané až modely s 200M-kovou vodeodolnosťou. Aj pri nich však platia nasledovné pravidlá:

  • pod vodou sa vystríhajte manipulácie s korunkou alebo ovládacími tlačidlami
  • nikdy neprekročte hĺbku zodpovedajúcu vodeodolnosti hodiniek
  • vyvarujte sa mechanickému namáhaniu, napríklad úderom do púzdra hodiniek
  • hodinkám nesvedčí náhle striedanie teplôt, z rozhorúčenej pláže ich neberte pod studenú sprchu
  • po kúpaní a potápaní v slanej morskej vode ich vždy opláchnite sladkou vodou

V tejto chvíli už zostáva zodpovedať jedinú otázku – ktoré hodinky sú tie najlepšie pre potápačov. Zalistovali sme v našom viac než 400 položkovom „diver“ sortimente, a toto sú naše TOP 5 tipy:

CASIO G-SHOCK GWN Q1000-1A

CASIO GWN Q1000-1A

VOSTOK-EUROPE LUNOKHOD 2 GRAND CHRONOGRAPH 6S21/620E277

VOSTOK-EUROPE 6S21/620E277

GANT PACIFIC W70641

GANT PACIFIC W70641

TIMEX EXPEDITION TW4B00800

TIMEX TW4B00800

FESTINA DIVER 16505/A

FESTINA DIVER 16505/A

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.