Trápi vás alergia na nikel? S týmito dámskymi hodinkami si na nepríjemné svrbenie ani nespomeniete

Michal Pindura 0 19.11.2017

Alergia na nikel v hodinkách je strašiakom mnohých žien. Len oni vedia, čo všetko to obnáša a aké nepríjemné je, ak hodinky, po ktorých vždy túžili, nemôžu nosiť kvôli neznesiteľnému svrbeniu a neestetickým kožným prejavom.

Ak máte alergiu na nikel, alebo je vaša pokožka citlivejšia na niektorú zo zložiek vyskytujúcich sa v hodinkách, ešte donedávna ste museli pri priškrtenejšom rozpočte svoj výber zúžiť na modely z ušľachtilej (chirurgickej) ocele. Hodinky z iných, sofistikovanejších hypoalergénnych materiálov ako je napríklad titán alebo keramika síce boli v obchodoch dostupné, ich cena ale nebola najnižšia.

Trápi vás alergia na nikel? S týmito hodinkami si na nepríjemné svrbenie ani nespomeniete

Dnes je, našťastie, výber prakticky neobmedzený. Pravdaže, stále platí, že alergici by sa mali oblúkom vyhnúť hodinkám, ktoré obsahujú nikel, no ponuka modelov, ktorých spracovanie rešpektuje potreby osôb s citlivou pokožkou je taká bohatá, že obmedzenia pocíti skutočne len málokto. Navyše, kvôli alergii sa netreba vzdávať štýlu ani polovice výplaty. Dámske hodinky, ktoré vyzerajú naozaj skvele a pritom sú bezpečné aj pre ľudí so silnou alergiou, má v súčasnosti v ponuke takmer každá značka.

Drevené hodinky sú vhodné aj pre alergikov

U KTORÝCH HODINIEK MÁTE ISTOTU, ŽE BUDÚ HYPOALERGÉNNE?

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že pre alergikov sú vhodné všetky modely vyrobené z nehrdzavejúcej ocele 316L, zlata, titánu, dreva, silikónu, karbónu a plastov, ktoré neuvoľňujú dráždivé zložky. Všetky tieto materiály sú pri bežnom nosení stabilné, neobsahujú toxíny a nereagujú s potom.

Zvýšiť pozornosť však rozhodne odporúčame pri hodinkách, ktorých púzdro, viečko alebo spona sú zhotovené z takzvaného obecného kovu. Aj keď väčšinou neobsahujú nikel, ostražitosť je na mieste. U hodinárskych firiem je dlhodobo viditeľná snaha, aby obecný kov neprichádzal do styku s pokožkou a nemohol tak vyvolať podráždenie. Predchádzajú tomu aplikovaním rôznych povrchových úprav, prípadne, ak je púzdro vyrobené z obecného kovu (prevažne z mosadze, alebo iných zliatin medi a zinku), viečko, ktoré sa priamo dotýka zápästia, je takmer vždy oceľové.

Hodinkám pre alergikov rozhodne štýl nechýba

TIP: všímajte si, z akého materiálu majú hodinky vyrobené všetky kovové časti, ktoré pochádzajú do styku s pokožkou. Ak sú zhotovené z titánu, chirurgickej ocele alebo keramiky, nemáte sa čoho báť.

HYPOALERGÉNNE NEZNAMENÁ 100 % ANTIALERGICKÉ

Hoci neexistuje stopercentná záruka, že vám hodinky nebudú spôsobovať alergické prejavy, na trhu je dostatok značiek, ktorých produkty spĺňajú normy pre obsah niklu podľa predpisov Európskej únie. Niektoré uvedomelejšie firmy (zvyčajne sú to značky špecializujúce sa na drevené hodinky) majú túto informáciu uverejnenú na svojich internetových stránkach, pred kúpou hodiniek tak máte možnosť ubezpečiť sa, že tovar, ktorý ste si vyhliadli, bude šetrný k vašej pokožke.

Ak je pri hodinkách uvedený termín „hypoalergénne“, neznamená to, že za žiadnych okolností nemôžu vyvolať alergickú reakciu. Význam takéhoto označenia tkvie v upozornení spotrebiteľa na extrémne nízku pravdepodobnosť vzniku alergie. Dôvodom je rôzna miera tolerancie k určitým látkam, ktorá je u každého človeka individuálna. Prípadné alergické prejavy sú však u hypoalergénnych hodiniek veľmi zriedkavé.

HYPOALERGÉNNE HODINKY

Titánové hodinky
Titán je pevný, ľahký a nekorodujúci kov, ktorý je pre svoju hypoalergénnosť často používaný v zdravotníctve aj v šperkárstve. Titánové hodinky sa vyznačujú typickou matne šedou farbou. Nedajte sa však pomýliť. Mnohé značky titán povrchovo upravujú, vo výsledku tak môže mať prakticky akúkoľvek inú farbu. Azda jedinou nevýhodou titánových hodiniek môže byť o niečo vyššia cena.

BOCCIA TITANIUM 3246-11BOCCIA TITANIUM 3246-11

TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00
TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00

Značky, ktoré ponúkajú titánové hodinky: Boccia Titanium, Tissot, Citizen, Vostok Europe, Bering, Skagen

Oceľové hodinky
Najpoužívanejší hypoalergénny materiál. Oceľové hodinky nielenže minimalizujú riziko vzniku alergickej reakcie, ale sú tiež odolné, nekorodujú a v porovnaní s titánom zaujmú tiež priaznivejšou cenou. Oceľové hodinky obsahujú určité percento niklu, ten je však pevne viazaný a jeho uvoľňovanie v podobe solí je takmer nulové. Pokiaľ si vyhliadnete hodinky, ktoré majú z ocele vyrobené púzdro aj náramok, počítajte s ich vyššou váhou.

CASIO SHEEN SHE 3040SPG-7ACASIO SHEEN SHE 3040SPG-7A

FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2
FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2

MICHAEL KORS MK3479
MICHAEL KORS MK3479

Značky, ktoré ponúkajú oceľové hodinky: Casio, Festina, Calvin Klein, Michael Kors, Fossil, DKNY, Timex

Keramické hodinky
Keramika je materiál 21. storočia. Je takmer nepoškrabateľná, farebne stála, ľahká a samozrejme hypoalergénna. V hodinkách sa s keramikou stretávame na náramkoch, často sa objavuje na okružiach a niektoré značky si až trúfli aj na výrobu celokeramických púzdier. Keramika má mnoho pozitív a zrejme iba jedno negatívum – je pomerne krehká. Farba keramiky je zväčša biela, ale výnimkou nie sú ani čierne, modré či hnedé keramické zmesi.

BERING 32426-767
BERING 32426-767

JACQUES LEMANS 1-1796B
JACQUES LEMANS 1-1796B

INVICTA 10235 LUPAH
INVICTA 10235 LUPAH

Značky, ktoré ponúkajú oceľové hodinky: Certina, Just Cavalli, 33 Element, Invicta

Drevené hodinky
Drevo je jediný hypoalergénny materiál používaný na výrobu hodiniek, ktorý pochádza z obnoviteľných zdrojov. Drevené hodinky majú prínos nielen pre človeka, ktorý ich nosí, ale aj pre ekológiu a ochranu životného prostredia. Sú ľahučké, pri založení na ruku nikdy nechladia a vďaka unikátnej kresbe dreva sú nenapodobiteľné. Zmieriť sa treba akurát s nutnosťou pravidelného ošetrovania prostriedkami na báze vosku.

KERBHOLZ WILMA MAPLE NUDEKERBHOLZ WILMA MAPLE NUDE

KERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUEKERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUE

Značky, ktoré ponúkajú oceľové hodinky: Kerbholz, WeWood, Woowa

A ČO REMIENKY HODINIEK?

Pri výbere hypoalergénnych hodiniek je vhodné neuspokojiť sa iba s informáciou o materiáli púzdra. Dôležitý je takisto náramok a jeho spona. Úplne bez obáv môžete byť, ak je náramok vyrobený z niektorého z vyššie menovaných materiálov. Rovnako dobre vám však poslúžia tiež kvalitné remienky z textilu a kože, u ktorých máte istotu, že sa z nich pri styku s pokožkou neuvoľňujú nežiaduce látky.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.