Tudor Black Bay Chronograph Ref. 79350 – s upraveným kalibrom priamo od Breitlingu

Michal Pindura 0 13.04.2017

Tudor Black Bay Chronograph Ref. 79350 - s upraveným kalibrom priamo od Breitlingu

Sledovali ste tohtoročný Baselworld? Ak áno, je dosť možné, že ani vám neunikla jedna zaujímavá skutočnosť. Nedávno skončený bazilejský veľtrh hodín, hodiniek a šperkov bol od začiatku až do konca pretkaný rôznymi spoluprácami. Produkty, ktoré vnikli vďaka spájaniu síl hodinárskych značiek s firmami mimo nami sledovaného odboru zastupoval Zenith s jeho modelom Range Rover Special Edition, Hublot ukázal novinku Techframe Ferrari 70 Years Tourbillon Chronograph a to nevravíme o desiatkach ďalších „kolaborácií“, pri ktorých bolo v hre nalepenie loga či vpašovanie názvu danej spoločnosti do modelového označenie hodiniek. V spleti spoluprác sa však našla jedna, ktorá z nášho pohľadu rozhodne stojí za to. Je ňou modifikovanie legendárneho kalibru B01, ktorý Breitling upravil na základe požiadaviek značky Tudor.

Výsledok spoločného nasadenia trvajúceho niekoľko rokov dostal meno MT5813 a premiérovo sa prezentoval v 41 mm oceľovom modeli Black Bay Chronograph Ref. 79350. Automaticky naťahovaný strojček spĺňa všetky požiadavky kladené na robustný a spoľahlivý chronografový mechanizmus najvyššej akosti. Ide pritom o kaliber, ktorý vstúpi na trh v hodinkách s cenou pod 5000 eur.

Tudor MT5813 je vybavený stĺpikovým kolesom, ktoré riadi činnosť (spúšťanie a zastavovanie) komplikácie chronografu. V jeho špecifikácii nájdete tiež vertikálnu spojku prenášajúcu silu z hlavného súkolia k časomernej komplikácii. Oba menované komponenty sú neoddeliteľnou súčasťou strednej a vyššej triedy chronografových kalibrov. Pre bežných používateľov sú však smerodajnejšie iné parametre. Na prvom mieste je rezerva chodu. Tá dosahuje slušných 70 hodín, čo znamená, že hodinky môžete pred víkendom zložiť zo zápästia a v pondelok ráno budú mať ešte pár hodín prevádzky v zásobe.

Druhým plusovým bodom je prítomnosť kremíkového vlásku zotrvačky, ktorý je nielen symbolom pokroku v hodinárskom priemysle, ale má hlavne funkčný prínos. Je antimagnetický, veľmi dobre sa vyrovnáva s kolísaním teplôt a počas svojej životnosti nevyžaduje žiadnu reguláciu (technicky ani nie je možná).

Kaliber Tudor MT5813 v ochrannom púzdre

Štvorhertzový kaliber so 45 kameňmi je charakteristický sofistikovanou stavbou, no dizajnovo je riešený pragmaticky, bez samoúčelných konštrukcií. Je evidentné, že inžinieri chceli dosiahnuť tradičný výzor, v ktorom budú mať hlavné slovo osvedčené postupy a povrchové úpravy. Zatiaľ čo oceľové páky chronografu sú akcentované leštením, ozubené kolesá a základná doska sú pieskované. Jedinými partiami, kde Tudor trochu zvoľnil z priamočiarosti (ak zanedbáme lúčové brúsenie rotora), sú okraje strojčeka, do ktorých bol strojovo vyrytý špirálový vzor.

V typovom označení nového, chronometrovo presného mechanizmu síce Tudor zľahka zavádza písmenami MT (Manufacture Tudor), čo by jasne ukazovalo na in-house výrobu, no zásluhy vývojárov a remeselníkov Breitlingu nijako nemaskuje. Ostatne, išlo by to iba veľmi ťažko. MT5813 je v podstate variant kalibru Breitling 01 (alebo skrátene B01) z roku 2009. Rovnaký strojček poslúžil vlani ako odrazový mostík pre návrh high-tech lahôdky Breitling Superocean Heritage Chronoworks.

Kaliber Tudor MT5813

Obchod, ktorý bol uzavretý medzi Tudorom a Breitlingom nebol jednostranný. Breitling na seba zobral vývoj strojčeka MT5613, za čo mu Tudor posunul svoj vlastný automat MT56 (nasadzovaný bude pod označením B20). Stretnúť ste sa s ním mohli v druhej generácii modelov Black Bay a Pelagos. Reciprocita dáva zmysel, nakoľko každá z firiem pristúpila kvôli vývoju kalibrov k vybudovaniu výrobných kapacít. Breitling napríklad postavil v La Chaux-de-Fonds štvorposchodový závod, ktorý je určený na výrobu „bénulajednotky“.

Detail púzdra ciferníka modelu Tudor Black Bay Chronograph Ref. 79350

MT5813 je odvodeninou, nie však kópiou kalibru B01. Odlišnosti sa dajú nájsť už pri letmom preskúmaní fotografií. Verzia pre Tudor má už spomenuté pieskované časti a iný je takisto rotor. Obomi týmito atribútmi novinka dizajnovo zapadá do predošlej produkcie manufaktúry Tudor. Rovnako je na tom regulačný orgán. Tudorovskú DNA s free sprung uchytením vlásku a štyrmi vyvažovacími závažiami by zapieral márne.

Popri zmenách vykonaných v stavbe strojčeka je tu ešte jedna, ktorá sa prejavila priamo na ciferníku. Namiesto konvenčného 30-minútového sčítača, ktorý by pri integrovaní kalibru B01 nemohol chýbať, sa na tvári modelu Ref. 79350 objavil 45-minútový register.

Verzie modelu Tudor Black Bay Chronograph Ref. 79350

Neobyčajný kaliber si pýtal neobyčajný debut. A aj ho dostal. Hodinky, v ktorých bol jednou z atrakcií Baselworldu 2017, sú z kasty zľahka kontroverzných. Layout ich ciferníka s okrúhlymi luminiscenčnými indexami a rozložitou hodinovou ručičkou pripomína potápačské časomery (zodpovedá tomu vodeodolnosť 200M), lenže zo zaškatuľkovania unikajú racingovou tachymetrickou stupnicou vypálenou do oceľového okružia.

Nech je to tak, alebo onak, s cenou 4800 frankov za variant so svetlo hnedým remienkom z brúsenej kože a 5000 frankov za verziu s trojradovým oceľovým ťahom, sú o polovicu lacnejšie než funkčne podobný model Breitling Chronomat s kalibrom B01.

Zdroj: Tudor, Breitling

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.