Tudor Fastrider Black Shield 42000CN – čierny jazdec v štýle Ducati XDiavel

Michal Pindura 0 30.11.2015

Kolekcia Tudor Fastrider Black Shield, vpravo model 42000CNKeď Tudor v roku 2013 predstavil model Fastrider Black Shield, zaradil sa do skupiny výrobcov, v ktorých portfóliu majú čestné miesto hodinky s keramickými púzdrami. Pamätáte sa na ne? Každý, kto sa niekedy pokúšal obrábať keramickú zmes oxidu zirkoničitého, vám dosvedčí, že skutočne čisté rezy sú výzvou aj pre technologicky dobre vybavenú dielňu. Pred uvedením svojej keramickej prvotiny Tudor horúčkovito pracoval na vývoji postupu, ktorý umožňuje monoblokové púzdro z oxidu zirkoničitého rezať s rovnakou presnosťou, ako pri kovových materiáloch.

Z hľadiska kvality a detailov patria modely Fastrider Black Shield celkom isto k tomu najlepšiemu, čo v súčasnosti trh ponúka. To ale nie je všetko, čo sme o kolekcii Fastrider chceli povedať.

Séria, ktorej názov prezrádza náklonnosť k rýchlej jazde, vznikla v roku 2011 ako zhmotnenie začiatku kooperácie medzi švajčiarskou hodinárskou firmou a talianskym producentom motocyklov Ducati. Ak by sme chceli nejako opísať spoluprácu značiek s logami v tvare štítu, určite by sme nezvolili výrazy ako okatá či prvoplánová. O tom, že modely Fastrider majú s dvojkolesovými tátošmi Ducati niečo spoločné, informuje len orámovanie tlačidla rýchleho korektora dátumu v tvare emblému motocyklového guru z Bologne, ktoré je umiestnené na ľavom boku púzdra. Motiváciou k takémuto „tichému“ odkazu bolo presvedčenie, že ozajstní znalci hodiniek nebudú na ciferníku tolerovať nič, čo by nesúviselo s dizajnom hodiniek. S tým sa dá súhlasiť. Nakoniec, akýkoľvek vzťah dvoch strán je možné vyjadriť aj inak, než z kilometra viditeľnou nálepkou uprostred čela.

Tudor Fastrider Black Shield 42000CN - čierny jazdec v štýle Ducati XDiavel

Skutočne sa to dá. A Tudor aj vie, ako. Najnovší prírastok do rodiny Fastrider, matne čierny 42 mm model Black Shield ref. 42000CN, sa svojím zlovestným štýlom nápadne a vonkoncom nie náhodou ponáša na nedávno odprezentovaný cruiser s dušou superbiku Ducati XDiavel. Kontrastné prvky na ciferníku a biele prešitie koženého remienka s bezpečnostnou skladacou sponou (na výber je aj celočierny kaučukový) sú do hodinárskej reči preloženými striebristými segmentmi z futuristicky pôsobiacej karosérie prvého Diavelu upraveného do verzie krížnika.

tudor-fastrider-black-shield-ducati-xdiavel

Napriek konzervatívnej čiernej a triezvym mužným tvarom má Tudor Fastrider Black Shield 42000CN čo ponúknuť aj ľuďom, ktorý ocenia drobné mienkotvorné nuansy. Takými sú trojrozmerné indexy doplnené štvorcovými plôškami s nanesenou svetielkujúcou zmesou Superluminova, vystupujúce orámovanie registrov chronografu alebo aplikovaná platforma s logom značky. Nie úplne bežným javom je tiež vypísanie názvu modelu priamo na ciferník. Aby sme sa len nenadchýnali, novinka má aj slabšie stránky. K nim rozhodne patria síce efektné, no nešťastne riešené obrysové ručičky. Sú lesklé a tmavé, na čiernom pozadí tak zanikajú viac, než by bolo vhodné. Veľmi im nepomáha ani antireflexná vrstva na zafírovom sklíčku. Podobne je na tom malá okrúhla dátumovka na pozícii 4:30. Takisto stupnica tachymetra vypálená do pevného okružia laserom sa nedá označiť za vzor viditeľnosti.

Tudor Fastrider Black Shield 42000CN, púzdro je vyrobené z oxidu zirkoničitého

Zadná strana hodiniek je v porovnaní s ciferníkom ukážkou sterilnosti. Púzdro s proklamovanou vodeodolnosťou 150M tu uzatvára plné keramické viečko, na ktorom sa o priestor delia nápisy Tudor, Geneve, Suisse a tri „tudorovské“ štíty. Sériové a referenčné čísla sú vygravírované do púzdra, v miestach tesne pri úchytoch remienka.

Tudor Fastrider Black Shield 42000CN-017

Pokiaľ sú vaše nervy našponované a namaškrtení in-house kalibrami použitými v tohtoročných modeloch Northern Flag a Pelagos už čakáte len na kapitolu o manufaktúrnom strojčeku, sklameme vás. Keďže Tudor momentálne nemá in-house mechanizmus s komplikáciou chronografu, inžinieri opäť siahli po prispôsobenom švajčiarskom automate ETA Valjoux 7753 (30,4 × 7,9 mm, 28800 v/h, 27 kameňov). Kaliber s komplikáciou 12-hodinového chronografu a vyššie spomenutým korektorom dátumu poskytuje pri plnom natiahnutí rezervu chodu 46 hodín.

Tudor Fastrider Black Shield 42000CN-018

Záujemcovia o kúpu najnovšieho „stealth“ vydania modelu Tudor Fastrider Black Shield môžu štartovať motory. Do maloobchodnej siete bol zo ženevských ateliérov vyslaný 16. novembra – presne v deň uvedenia motorky Ducati XDiavel. Cena oboch variánt (s koženým i kaučukovým remienkom) je 4650 eur.

Zdroj: Tudor

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.