Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon – najpôsobivejšie hodinky roka 2016?

Michal Pindura 0 03.08.2016

Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon

Ak by sme si dnes, v polovici leta, položili otázku, ktorým hodinkám predstaveným počas tohto roka sme nedožičili toľko priestoru, koľko by si zaslúžili, odpoveď by sme behom sekundy vysúkali z rukáva. Je len málo nových modelov, ktoré nám pre pocit, že boli neprávom obídené, nedávajú spávať. Vybrať z nich iba jeden bolo ako za trest, ale keď treba, tak treba: Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon. Podľa agentúry Bloomberg najpôsobivejšie hodinky Baselworldu 2016 a zároveň horúci ašpirant na zisk ceny GPHG v kategórii „Sports“ boli na našich stránkach už spomenuté – jednou fotografiou a piatimi vetami. A to je žalostne málo.

Vitajte na palube, na ktorú hodinári z Le Locle okrem precíznej remeselnej výzdoby nalodili špičkové technológie a inovatívne postupy. Pri zoznamovaní s novinkou inšpirovanou loďami a námorníctvom sa ako prvý hlási o pozornosť drevený, ručne intarzovaný ciferník pripomínajúci slnkom zaliatu palubu škunera. Hneď po ňom už všetko sústredenie prechádza na originálny systém vodiacich ultratenkých laniek, ktorý pohybuje minútovou ručičkou v tvare sťažňa a indikovanie hodín pomocou skáčucich diskov v dvojitej apertúre. Patentovaný systém poháňaný samostatným perovníkom je taký dominantný, že takmer zatieňuje lietajúci tourbillon umiestnený na šiestej hodine. Na začiatok to nie je zlé, čo poviete?

Je očividné, že Ulysse Nardin bol pri návrhu dizajnu modelu s firemným označením ref. 6300-300/GD vo svojom živle. Teaková paluba, lanká, retrográdne sa pohybujúce minúty evokujúce sťažeň… tým všetkým dáva švajčiarska manufaktúra na známosť, že práve ona je priekopníkom v oblasti námorných chronometrov, ktoré v 19. storočí pomáhali dobýjať oceány.

Odkazov na námornícke korene je v novinke neúrekom. Inžinierom značky slúži ku cti, že každý z nich spracovali kreatívne a tak, aby neboli iba na ozdobu. Pohyb hliníkovej minútovej ručičky – sťažňa, ukotvenej na dvanástej hodine, prebieha zľava doprava po oblúkovej stupnici vyrezanej z modrého spinelu, pričom od nuly k 60-tke sa dostane za jednu hodinu (celkom logické). Návrat do východiskovej polohy nie je skokový, ale plynulý s dobou trvania okolo troch až štyroch sekúnd. Veľkosť, umiestnenie a váha ručičky si vyžiadali nahradenie konvenčného spôsobu pohonu kladkovým systémom polyetylénových vlákien Dyneema®. Napriek hrúbke len 0,0357 mm majú lanká nosnosť až 1,41 kg bez toho, aby došlo k ich natiahnutiu. Vlákna s pevnosťou väčšou než oceľ dodala spoločnosť DMA, ktorá sa ich výrobou zaoberá do roku 1990. Sklon laniek určujú dva viditeľné prvky (na druhej a desiatej hodine), tretí vo vnútri hodiniek reguluje ich napnutie.

Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon, ref. 6300-300/GD

Hodiny zobrazované vo veľkom okne, podobnom apretúram veľkého dátumu, sa skladajú z dvoch číslic vytlačených na dvoch sústredných kotúčoch. Pohyb diskov prebieha skokovo v reálnom čase, pri zmene hodiny teda nie je potrebné čakať na pretočenie. Rýchlu korekciu je možné vykonať tlačidlom na druhej hodine.

Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon - najpôsobivejšie hodinky roka 2016?

Čo je pre loď na mori vietor, to pre Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon znamená kaliber UN-630. Trojhertzový orgán s ručným navíjaním pomocou skrutkovacej korunky s gumeným gripom obsahuje vrátane tourbillonu 496 komponentov a 46 rubínových lôžok. Vďaka konštrukcii s dvomi autonómnymi perovníkmi, z ktorých jeden napája 60-sekundový lietajúci tourbillon a druhý obsluhuje energeticky náročné komplikácie hodín a minút, sa jednak vyriešil problém s výkonovou rezervou (dosahuje zhruba 48 hodín), ale najmä sa predišlo „kradnutiu“ energie potrebnej pre základnú funkčnosť hodiniek. Navíjanie a odvíjanie pružín je možné zásluhou skeletonizovaných perovníkov sledovať cez zafírový priehľad vo viečku hodiniek.

Názorná in-house ukážka vynaliezavosti hodinárov menom UN-630 je vložená do 44 mm púzdra z bieleho 18-karátového zlata. Telo zvrchu uzavreté antireflexným zafírovým sklom je vodeodolné do 100M. Sláva, konečne tu máme haute horlogerie hodinky, ktoré komplikačné chuťovky ponúknu zabalené do púzdra s praktickou odolnosťou voči prieniku vody.

Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon, zadná strana hodiniek

Model Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon je dostupný v limitovanej 18-kusovej edícii s pripojeným modrým remienkom z kože aligátora. Cena hodiniek bola už dávnejšie stanovená na 250-tisíc eur.

Zdroj: Ulysse Nardin, Wikipedia.org, awristocratmagazine.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.