Ulysse Nardin začal rok zavedením 5-ročnej záruky a ukážkou zmyselnej hodinárčiny

Michal Pindura 0 23.01.2017

Ulysse Nardin začal rok zavedením 5-ročnej záruky a ukážkou zmyselnej hodinárčiny

Na prahu končiaceho sa roka 2016 uverejnila manufaktúra Ulysse Nardin informácie o dvoch čerstvých modeloch – Classico a Hourstriker Pin-up. Nebyť druhej časti textu, mohla to byť rutinná tlačová správa, akých sú počas roka vydaných desiatky. Ale nebola. Písalo sa v nej, že švajčiarska značka rozširuje rady tých hodinárskych spoločností, ktoré na svoje výrobky poskytujú záruku v dĺžke piatich rokov.

Nech nám to odpustia ľudia, ktorí pracovali na vývoji novej variácii modelu Hourstriker – sú to naozaj výnimočné hodinky spojené s históriou značky, odkedy sa jej kormidla ujal Rofl Schnyder – ale oznámenie predĺženia záruky v nás pre tentokrát zanechalo hlbší dojem. Keď sa v hodinárskom svete pozriete okolo seba, firiem, ktoré by si zákazníkov hýčkali dlhšie než obligátne dva roky, spočítate na prstoch jednej ruky. Ak zanedbáme Japoncov z Citizenu a ich quartzové Eco Drive modely, z čisto mechanicky zameraných firiem nám ostanú dve: Rolex a Omega. Po ďalšom sprísnení kritérií o podmienku päťročnej záruky platnú u všetkých nimi vyrobených hodiniek, sa zoznam scvrkne iba na Rolex (s účinnosťou od 1. júla 2015). Omega totiž päťročnú záruku poskytuje iba na časomery osadené koaxiálnym krokom.

Ulysse Nardin ponúka predlženú záruku na všetky modely s platnosťou od 1. januára 2017. Jediné, čo musí majiteľ hodiniek urobiť, aby mu bol nárok na dodatočné tri roky uznaný, je zaregistrovať ich online do roka od zakúpenia.

Pri remeselnej kvalite, akou sa pravidelne švajčiarske značky hrdia, sa päťročná záruka nemusí javiť ako niečo svetoborné, avšak treba si uvedomiť, že s každým pridaným rokom stúpajú producentovi náklady. Je preto pochopiteľné, že zvyšovanie kontroly kvality v rámci výrobného procesu bude po zavedení predĺženej záruky jeho prvoradým záujmom. Za všetko hovoria hlasy predstaviteľov niektorých značiek, ktorí komentovali päťročnú záruku Rolexu v štýle „oni môžu, oni sú Rolex“. Pochopiteľne, Rolex má na prostriedky a priemyselné mechanizmy na to, aby bol vo výrobe schopný konzistentne udržiavať vysokú kvalitu, ale čo Ulysse Nardin? V porovnaní s Rolexom je to relatívne malá firma. Povedzme, že tiež nemá núdzu o zdroje (vlastnená je bohatým konglomerátom Kering), no tam možnosti na porovnávanie končia. Ak teda v tomto prípade päťročná záruka o čomsi svedčí, je to skôr vysoké sebavedomie vedenia Ulysse Nardin a viera vo vlastné schopnosti.

Ulysse Nardin Hourstriker Pin-up, zlatý variant

Jedným z prvých aktuálnych modelov, na ktoré je možné získať predĺženú záruku je už zmienený Hourstriker Pin-up, ref. 6106-130/E2-PINUP. Séria Hourstriker je ľahko identifikovateľná, priradiť jej oživené ciferníky k tvorbe značky Ulysse Nardincnie je žiadna veda. Animovaná funkcia automatonu, vždy v štýle miniatúrnych figúrok Jacquemart, je akýmsi poetickým oživením funkcie odbíjania času.

Ulysse Nardin Hourstriker Pin-up, pohľad na ciferník

Komplikácia hourstrike je vlastne zjednodušená verzia minútovej repetície. Na rozdiel od nej, do činnosti sprevádzanej akustickým i vizuálnym prejavom, sa uvádza iba každú hodinu, polhodinu alebo kedykoľvek po stlačení príslušného tlačidla. V 28 kusmi limitovanej edícii Hourstriker Pin-up má Jacquemart podobu lascívnej burlesknej tanečnice, zvodne hľadiacej na každého, kto sa rozhodne sledovať jej extravagantné vystúpenie. Má topánky na vysokých podpätkoch, kvetinu vo vlasoch a jej vnady sotva zakrýva krídlo jedného z dvoch pestrofarebných pávov. Asi netreba zapojiť mnoho fantázie, aby ste zistili, čo sa stane po aktivovaní odbíjania… Každopádne, použité akrylové farby sú miešané priamo na čiernom ciferníku a v závislosti od zložitosti motívu môže jeho namaľovanie trvať od 50 do 90 hodín.

Ulysse Nardin Hourstriker Pin-up, platinový variant

Za umeleckou hodnotou hodiniek v ničom nezaostáva ani ich funkčná stránka. V okrúhlom 43 mm púzdre zhotovenom z 18-karátového ružového zlata alebo platiny (vodeodolnosť 30M), je uložený samonaťahovací kaliber UN-610 s výkonovou rezervou 42 hodín. Pokiaľ by majiteľ novinky zatúžil namiesto ženských pôvabov po krásach ozubených súkolí, má ich mať – viečko obsahuje zafírový sklo dostatočne veľkorysé na to, aby uspokojil svoje chúťky.

Modely doplnené čiernym remienkom so skladacou sponou by podľa predbežných informácií mali stáť 94500 eur v zlatom vyhotovení a 113500 eur vo verzii z platiny.

Zdroj: Ulysse Nardin

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.