Už aj Cartier má celočierne hodinky. Novinky Ballon Bleu a Santos 100 dostali ADLC úpravu

Michal Pindura 0 03.10.2016

Už aj Cartier má celočierne hodinky. Novinky Ballon Bleu a Santos 100 dostali ADLC úpravu

Koľko to už je rokov, čo v hodinárskom priemysle úraduje vlna celočiernych hodiniek? Ak by sme zo štatistiky vylúčili ortodoxných tradicionalistov, modely odvrchu až po spodok zahalené do kabáta z čiernej farby by sme našli v ponuke hádam u každej druhej značky. Napriek tomu, aj medzi pokrokovými firmami sa nájdu také, ktoré tento zákazníkmi čoraz vyhľadávanejší typ hodiniek stavajú na samý okraj svojho záujmu. Od leta je však ich zástup minimálne o jedno zvučné meno chudobnejší. Manufaktúra Cartier totiž vzala čiernu na milosť (čo jej ostávalo, keď je po nej dopyt) v dvoch nových modeloch z oblekových sérií Ballon Bleu a Santos 100.

Do témy celočiernych hodiniek sa oba aktuálne pánske kusy triafajú odtieňom amorfnej kvázidiamantovej vrstvy (ADLC), ktorou sú povlakované ich púzdra, čiernymi remienkami z teľacej kože pripomínajúcimi tkaninu a tiež čiernymi ciferníkmi. Názvami, v ktorých za modelovými označeniami pribudlo marketingovo lákavé slovko Carbon tak síce pravdivo, no podľa nás trochu zavádzajúco informujú, ako k čiernej farbe prišli. Karbón v jeho známej kompozitovej podobe sa nekoná. Namiesto mimoriadne ľahkého materiálu s vysokou pevnosťou bola na zhotovenie púzdier použitá ušľachtilá oceľ 316L, ktorej bolo dopriate ošetrenie už spomenutou vrstvou ADLC – Amorphous Diamond Like Carbon.

Cartier Santos 100 Carbon

Keď už vieme, odkiaľ sa karbón v ich názve zobral, môžeme si o novinkách povedať čosi viac. Začneme hranatejším modelom Cartier Santos 100 Carbon. Akceptovanie trendu celočiernych hodiniek sa zaobišlo bez zásahov do známej siluety i rozmerov. Obdĺžnikové telo s rozmermi 51,1 × 41,3 je 10,34 mm sa s vodou môže bratať do plaveckej úrovne 100m. O tom, že patrí do cartierovskej rodiny svedčí sedemboká koruna s čiapočkou z brúseného syntetického spinela tmavo modrej farby.

Ciferník, ktorému poskytuje ochranu ploché zafírové sklo, sa drží vzhľadu i rozloženia príznačného pre momentálne štvorčlennú kolekciu Santos 100. Dominujú mu sklonené rímske číslice hodín a centrálne ručičky hodín a minút v tvare čepele meča. Ručičky sú dostatočne názorné a svoju úlohu dokážu zásluhou luminiscenčných partií plniť aj v noci. Ich presný chod má v popise práce manufaktúrny samonaťahovací kaliber 1847 MC s výkonovou rezervou 42 hodín. Cartier Santos 100 Carbon sú v predaji za maloobchodnú cenu 6750 eur.

Cartier Ballon Bleu Carbon

Druhý „all black“ model obohacuje rozvetvenú ikonickú líniu Ballon Bleu. Rovnako ako jeho kolega Santos 100, aj on obsahuje in-house automat Caliber 1847 MC, no tentoraz uzavretý v okrúhlom púzdre, ktoré si s vodou nesmelo potyká iba do základného levelu 30M.

Opis dvoch celočiernych hodiniek, ktoré by už tak mali mnoho spoločného, nám ešte sťažujú vo viacerých aspektoch podobné ciferníky. Rozdiely tu, pravdaže, sú. Rímske markery nie sú naklonené, stredová časť je dekorovaná gilošovým vzorom, minútová stupnica získala viac vzdušnosti a čo je podstatné, pribudla dátumovka. Jej oválna apertúra je mierne posunutú ku stredu ciferníka. Dôvodom na vybočenie z línie číslic hodín je presah okrúhleho otvoru – chrániča korunky so vsadeným kabošonom zo spinelu, podľa ktorého je kolekcia Ballon Bleu pomenovaná (fr. ballon = guľa). V butikoch značky a partnerských predajniach zoženiete model Cartier Ballon Bleu Carbon za 5850 eur.

Zdroj: Cartier, www.watchprosite.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.