V pelotóne hodinky Festina žiaria. Obstoja aj vo formálnejšom prostredí?

Michal Pindura 0 19.08.2015

V pelotóne hodinky Festina žiaria. Obstoja aj vo formálnejšom prostredí?Fenomén 102. ročníka Tour de France Peter Sagan zavesil štvrtý zelený dres do skrine k trom predošlým. To znamená, že ďalšia vlna cyklistickej horúčky na Slovensku minimálne do Vuelty nehrozí. Skoro by sa zdalo, že na chvíľu odzvonilo aj reklame na hodinky Festina. Pokiaľ máte z televíznych prenosov vryté do pamäti, že Festina rovná sa športový chronograf, potom naozaj bude kľud. Španielska značka ale nie je žiadny pokútny výrobca hodiniek, ktorý by potreby spotrebiteľa videl len cez prizmu pretekov Grand Tour.

Keďže aj my, fanúšikovia cyklistického cisára Petra II. (význam radovej číslovky hádam netreba objasňovať), sme už vyzliekli narýchlo kúpenú repliku „maillot vert“ a po meste chodíme v bežnom civilnom outfite, nezaškodí poobzerať sa po hodinkách reflektujúcich svojím zjavom platné spoločenské regule. Nájdu sa medzi nami dokonca aj takí, ktorých povolanie vyžaduje formálnosť ťažšieho kalibru, a tá, ako určite uznáte, je v príkrom rozpore s tým, čo sa nosí k tielku a kvetovaným bermudám.

Oblekové hodinky Festina | Hodinky.sk

Možno budete prekvapení, možno nie, ale v sfére elegantných oblekových hodiniek sa Festina cíti aspoň tak sebaisto ako pri meraní času pelotónu. O tom, že modely, ktorých úlohou je zhodnocovať výzor chlapa v pedantne vyžehlenom obleku a zrkadlovo vypulírovaných kožených poltopánkach, nie sú pre Festinu len do počtu, svedčí ich vysoký počet. Len z noviniek môžeme smelo vyselektovať dve desiatky kúskov, ktoré znesú aj prísnejšie oblekové kritériá. Už sme o nich písali viackrát, tak len v skratke: oblekovky sú decentné, dizajnovo striedme hodinky, ktorých priemer iba výnimočne presiahne 40 – 41 milimetrov. Charakteristická pre ne je tiež malá hrúbka púzdra.

Oblekové hodinky Festina | Hodinky.sk

Ďalšie parametre nie sú rozhodujúce a aj Festina preto hodinky s pozitívnym vzťahom k manžetám a korenistej vôni kolínskej ponuka v množstve spracovaní a farebných kompozícii. Niečo sa však nemení a ostáva bez zmeny naprieč celým oblekovým výberom. Tým niečím sú oceľové púzdra, minerálne sklíčka a vodeodolnosť od 30 do 50M. Ak by sme zostavovali zoznam referenčných vlastnosti hodiniek k formálnemu oblečeniu, počínali by sme si rovnako ako Festina. Jediným miestom, kde by sa hodinárska firma so švajčiarskymi koreňmi mohla viac odviazať, sú remienky, respektíve náramky. Niežeby kvalitná koža a viaceré typy článkových náramkov nestačili, to určíte nie, no proti spestreniu v podobe oceľového meshu, ktorý si hojne osvojujú mladé dizajnové značky, by protestoval iba málokto.

Prezreli ste si všetky oblekové modely Festina zatočila sa vám z toľkého množstva hlava? Dajte si čas. Od starostlivého výberu sa totiž odvíja vzťah, aký si k ich noseniu vybudujete. Je to podobné ako s oblekom – ak zanedbáte miery a materiál, nikdy sa v ňom nebudete cítiť pohodlne.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.