Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860 – prvý a jediný exemplár svojho druhu

Michal Pindura 0 13.02.2017

Znie to až neuveriteľne, ale napriek viac než 250-ročnej histórii, počas ktorej Vacheron Constantin vyrobil nespočet komplikovaných hodiniek – vrátane vlaňajšieho rekordného „vreckového“ modelu Reference 57260 – sa táto tradičná švajčiarska manufaktúra nikdy nepustila do oblasti zvanej Grande Sonnerie. Až na podujatí SIHH 2017, ktoré už tradične v januárovom termíne obsadilo haly ženevského výstaviska Palexpo, Vacheron Constantin predložil dôkaz, že ani táto vrcholná disciplína hodinárskeho remesla nie je pre jeho fachmanov niečím, s čím by si s precíznosťou im vlastnou nedokázali poradiť.

Aby sme boli presní, tých fachmanov nebolo niekoľko, ako to obyčajne býva. Ak zanedbáme prácu tímu vývojárov, dizajnérov a obsluhu obrábacích strojov, časomer Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860 je dielom jediného hodinára, ktorému zostavenie, nastavenie a regulácia strojčeka trvali približne 500 hodín.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860, ciferník je nezvyklo čistý

Ešte predtým, ako sa dostaneme k melodickej novinke, zrekapitulujeme si, čo o zvoniacich hodinkách vieme. V rámci tejto kategórie existuje viacero typov, ale vo všeobecnosti spadajú do dvoch podskupín: Sonnerie a repetícia. Sonnerie spúšťa zvonkohru automaticky vo vopred stanovených intervaloch (celé hodiny, štvrťhodiny). Repetícia je poloautomatická, to znamená, že jej gongy – opäť signalizujúce určité časové udalosti – sa rozozvučia iba vtedy, ak ich vopred aktivujete príslušným ovládacím tlačidlom (poväčšine posuvným, umiestneným na boku púzdra). Komplikácia Grande Sonerie je kvôli svojej konštrukčnej zložitosti extrémne zriedkavá a je len málo výrobcov, ktorí ovládajú jej taje. Pravidelne – čím nemáme namysli každú chvíľu – Grande Sonerie modely predstavuje hodinárska smotánka na čele s manufaktúrami Audemart Piguet, Bulgari, F.P. Journe, Jaeger-LeCoultre či Patek Philippe.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860, korunkou sa naťahujú oba perovníky

Na rozdiel od mnohých iných Grande Sonnerie hodiniek pôsobia Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860 tak, akoby ušli z procesu výroby predtým, ako sa ich stihli chopiť majstri na dekorácie a výzdobné techniky. Z toho, čo môžete vidieť na strohom, ale nie úplne prázdnom dvojfarebnom ciferníku by ste sotva vydedukovali, čo sa nachádza v útrobách 45 mm (hrúbka 15,1 mm) púzdra z bieleho zlata. Dizajn tváre hodiniek je vskutku triezvy. Zaobišiel sa bez cudzorodých a zbytočných textov, indexy aj kvarteto rímskych indexov sú minimalisticky poňaté a v rovnakom duchu sa nesie tiež spracovanie malých sekúnd (pozícia 7:30) a dvojica indikátorov rezervy chodu rozdelených na samostatné zobrazovanie stavu hnacej pružiny repetície a hlavného súkolia.

Ako už bolo naznačené, Ženevskou pečaťou opuncovaný in-house kaliber 1860 obsahuje dva oddelené perovníky. Prvý, pridelený hlavnému súkoliu poskytuje hodinkám výkonovú rezervu na 72 hodín prevádzky. Perovník súkolia komplikácie Grande Sonnerie je na tom s kapacitou o poznanie slabšie, no treba si uvedomiť, že za 20 hodín rezervy chodu sú gongy schopné odbiť dvadsaťkrát celú hodinu a šesťdesiatkrát štvrťhodiny. A to určite nie sú zanedbateľné čísla. Ak by vás zaujímalo, ktorý indikátor prislúcha mechanizmu Grande Sonnerie, vedzte, že je to ten s vlnovkovou ručičkou. Naťahovanie oboch perovníkov má pod správou korunka – v smere hodinových ručičiek sa navíja primárne hnacie ústrojenstvo, opačným smerom perovník odbíjacieho mechanizmu.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860, detail prepínača režimov odbíjania

Takmer osamotenou indíciou, že model s firemným označením 9200E/000G-B099 nie je celkom obyčajný, je malý prepínač na okruží. Z bočného pohľadu na púzdro si pri ňom všimnete tri označenia režimov odbíjania: GS (Grande Sonnerie), PS (Petite Sonnerie – signalizované sú iba hodiny) a SL (bez zvukových prejavov). Ako je pri Grande Sonnerie hodinkách zvykom, aj tu je možné gongy rozozvučať na povel tlačidlom uprostred korunky. V tomto prípade bude Symphonia Grande Sonnerie 1860 fungovať ako minútová repetícia.

Strojček s rozmermi 37 × 9,1 mm, 727 súčiastkami a 74 rubínovými lôžkami dostal od vývojového oddelenia do vienka niekoľko technických a bezpečnostných prvkov, ktoré stoja za zmienku. Prvým je odstránenie hluchých miest medzi dvomi odbíjaniami, ktoré vznikajú v momente, kedy skončí signalizácia hodín a má dôjsť k odbíjaniu minút. Druhým, nemenej dôležitým, je integrovanie súčiastky nazývanej „non-dragging surprise piece“ (na zmysluplný preklad do slovenčiny sme neboli schopní prísť). O tomto komponente síce počul iba málokto, každopádne ale ide o nepostrádateľnú súčasť repetícií, ktorý eliminuje nesprávne načasovanie odbíjania zapríčineného tvarom stupňovitých vačkov „čítajúcich“ čas z čapov minútovej a hodinovej ručičky. Tento tvar je zdrojom dvoch potenciálnych úskalí: náhodného odbíjania štvrťhodín v čase XX:14 a chybného odbíjania minút v určitých časoch – typicky XX:15:YY.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860, zadná strana hodiniek

Bezpečnostné opatrenia majú predchádzať poškodeniam kalibra v dôsledku neopatrnej obsluhy hodiniek. Mechanizmy Grande Sonnerie a repetície sa automaticky vypnú pri nastavovaní času a blokované je tiež náhle zastavenie odbíjania pri náhodnom prepnutí režimu do tichého módu. K utíchnutiu gongov dôjde až po kompletnom odbití práve znejúcej sekvencie. Posledným zo série opatrení je deaktivovanie prenosu energie z perovníka, ak sila hnacej pružiny nie je dostatočná na dokončenie odbíjania.

No, a teraz nám ostáva už iba položiť čerešničku na pomyselnú tortu menom Vacheron Constantin Les Cabinotiers Symphonia Grande Sonnerie 1860: vyrobený bude jediný butikový exemplár s cenou okolo milióna eur.

Zdroj: Vacheron Constantin

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.