Vault V1 – s časom v štýle uzamykacieho mechanizmu bankových trezorov

Michal Pindura 0 06.09.2017

Vault V1, oceľový model

Ak na stránkach nášho magazínu nie ste prvýkrát, zrejme ste pri čítaní článkov postrehli, že hodinári majú zvyk prikladať k mnohým svojim výtvorom príbeh, v ktorom vysvetľujú, prečo daný produkt vznikol a ako vznikol. Časté sú slová ako inšpirácia či idea, prípadne odkaz na nejakú dejinnú udalosť alebo výročie. Možno budeme k niektorým z nich nespravodliví, ale máme pocit, že tento príbeh mnohokrát vzniká až po tom, čo sú už hodinky na svete. Jeho úloha je prozaická – cez prirodzenú ľudskú zvedavosť a obrazotvornosť má podporiť záujem spotrebiteľov. Príbeh predáva a je jedno, či je pravdivý alebo vymyslený.

Nevedno, či story, ktorú pri uvádzaní modelu Vault V1 pustili do éteru zakladatelia značky Mark Schwarz a Philippe Schmid, je založená na skutočnosti, alebo je iba šikovne napasovanou marketingovou „rozprávkou“, no pri pohľade na ozubenými kolesami prekypujúcu novinku si vieme predstaviť, že inšpiráciou pre jej tvorcov naozaj boli nepreniknuteľné bankové trezory a mechanizmy časových zámok, ako to tvrdia v tlačovej správe.

Vault V1 - s časom v štýle uzamykacieho mechanizmu bankových trezorov

Vzhľad hodiniek, ktoré boli vo vývoji prakticky od založenia švajčiarskej značky Vault v roku 2013, v ničom nezaostáva za gýčovitosťou ich príbehu. Jedným dychom však priznávame, že sú pôsobivé a podarilo sa im ohromiť nás. Pri bližšom zoznamovaní sa so spôsobom ich fungovania, malo naše ohromenie dve fázy. Prvú spôsobilo neobvyklé zobrazenie času, druhú ešte neobvyklejší spôsob, akým sa čas nastavuje. Zatiaľ v skratke: počas nastavovania minút sa v hodinkách okolo svojej osi otáča celý strojček a keď sa rozhodnete nastaviť hodinky, do pohybu sa dá de facto všetko, čo vidíte na ciferníku.

Vault V1, detail ciferníka

Najprv sa pokúsime objasniť, ako na týchto hodinkách odčítať čas. Pri minútach sú veci po starom – indikované sú centrálnou ručičkou s pomerne veľkou luminiscenčnou plochou. Ozajstná sranda sa začína až s hodinami. Tie sú ukazované zafírovým diskom, ktorého dymové sfarbenie prechádza od úplnej priehľadnosti až po takmer čiernu (ale stále priesvitnú) farbu so zreteľnou deliacou líniou. Nenechajte sa pomýliť – aj keď číslice hodín nie sú na svojich štandardných pozíciách, hodiny určíte práve podľa polohy tejto línie. Pre lepšie pochopenie: na fotografiách aj na videu je počiatočný čas 2:10.

Vault V1, detail ukazovateľa režimu korunky

Nastavovanie času obstaráva už tradične korunka, pričom jej aktuálny režim ľahko zistíte podľa trojpolohového indikátora pri indexe dvadsiatej minúty (schválne nepíšeme o štvrtej hodine). Písmená H, M, a L pri polohách ukazovateľa symbolizujú hodiny (H), minúty (M) a východiskovú polohu, v ktorej je mechanizmus uzamknutý (L – Lock).

Ako už bolo povedané, pri nastavovaní minút sa spolu s minútovou ručičkou otáča rovno celý kaliber hodiniek. Že sa ta deje, je možné sledovať cez otvorenú centrálnu zónu ciferníka. Po ďalšom povytiahnutí korunky a prepnutí do režimu H síce ostane strojček stáť, no pre zmenu začne okolo svojej osi rotovať ciferník a kvôli zachovaniu čitateľnosti hodín sa zásluhou prevodového systému otáča každé z dvanástich ozubených kolies s vyznačenými arabskými číslicami. Uznávame, je to efektné a po rýchlom oboznámení sa s princípom fungovania aj prijateľne prehľadné. Stále však ide skôr o ukážku kreativity, akými rôznymi metódami je možné v rámci vysokej hodinárčiny podať informáciu o čase, ako o inováciu, ktorá by mala ambíciu stať reálne využiteľnou v širšom meradle.

Vault V1, komponenty púzdra a ciferníka

V súvislosti s otáčaním strojčeka v púzdre stojí za zmienku aj novozavedený termín „autonómny kaliber“, ktorý Vault používa v popise hodiniek. Toto označenie má zákazníkovi oznámiť, že strojček vyrobený nezávislým hodinárom Andreasom Strehlerom a jeho firmou UhrTeil AG, nie je priamo spojený s korunkou prostredníctvom naťahovacieho hriadeľa (respektíve kľúčika – manuálne naťahovanie nie je možné). V súpise parametrov automatu V01 sa nachádza zmienka o trejhertzovej frekvencii oscilátora (21600 polkmitov za hodinu) a o rezerve chodu s maximom v päťdesiatich hodinách.

Vault V1, variant so šedým remienkom

Originálne riešený mechanizmus je uzavretý v súdkovom „art deco“ púzdre zhotovenom v závislosti od verzie z ušľachtilej ocele, titánu, 18-karátového bieleho zlata alebo platiny. Z každého variantu bude vyrobených osem exemplárov, pričom cena titánových a oceľových vyhotovení spárovaných s čiernym kaučukovým remienkom štartuje na sume 50-tisíc frankov (približne 45700 eur).

Zdroj: Vault, Youtube

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.