Victorinox I.N.O.X Carbon – s výhodami uhlíkového kompozitu a šnúry Naimakka Paracord

Michal Pindura 1 06.02.2017

Victorinox I.N.O.X Carbon - s výhodami uhlíkového kompozitu a šnúry Naimakka Paracord

S príchodom nového roka nás Victorinox opäť upozornil, že to s posilňovaním sortimentu odolných hodiniek myslí skutočne vážne. Nový prírastok do kolekcie I.N.O.X s prívlastkom Carbon má byť jasným potvrdením tohto úsilia a symbolom posunu o ďalší krôčik smerom k ultimátnym dobrodružným hodinkám, ktoré vďaka nízkej váhe nebudete na zápästí takmer cítiť.

Z názvu pánskej novinky je možné vyčítať, že kdesi v jej konštrukcii bol použitý karbón. Z praxe vieme, že výrobcovia nemajú zábrany použiť podobné formulky v označeniach svojich produktov aj v prípade, že v ich hodinkách sa uhlíkový kompozit využívaný v rôznych odvetviach (vrátane raketoplánov, stíhačiek a moderných jácht) kvôli jeho fyzikálnym vlastnostiam nachádza v stopovom množstve ukrytý kdesi v okruží či primiešaný do remienka. Je skvelé, že Victorinox sa nevybral touto cestou.

Victorinox I.N.O.X Carbon, bočný pohľad na púzdro

V modeli Victorinox I.N.O.X Carbon je z karbónu zhotovené komplet celé 43 mm púzdro (s výnimkou oceľového skrutkovacieho viečka a skrutkovacej korunky). Práve zásluhou hypoalergénneho materiálu s teplotnou odolnosťou do 1260 °C a zvýšenou rezistenciou voči škrabancom sa pri položení novinky na váhu jej ručička zastaví na hodnote 98,4 gramu.

Victorinox I.N.O.X Carbon, ciferník je vyrobený z jedného kusa materiálu

Snaha o trvanlivosť a odolnosť stavby hodiniek je okrem púzdra vodeodolného do potápačskej úrovne 200M badateľná aj na ciferníku. Nenájdete na ňom žiadne lepené ani inak aplikované prvky. Monoblokové spracovanie s vystupujúcimi luminiscenčnými markermi je zárukou, že ani pri silných nárazoch nehrozí uvoľnenie, respektíve odpadnutie akejkoľvek časti ciferníka. Pravdaže, stále sú tu ručičky, ale s nimi sa zázraky robiť nedajú. Pre každý prípad bola ale zosilnená ich os.

S ciferníkom úzko súvisí originálne vyriešené umiestnenie červenej 24-hodinovej stupnice. Dizajnérom, zrejme kvôli zachovaniu prehľadnosti tváre hodiniek, nevoňalo jej vytlačenie na podklad ciferníka, tak sa vynašli – transferovo ju naniesli na vnútornú stranu zafírového skla s trojnásobným antireflexom.

Victorinox I.N.O.X Carbon, ref. 241777

Pokiaľ by ste sa k hodinkám plánovali správať naozaj nevyberaným spôsobom, alebo by niečo také hrozilo z vášho okolia, môžete sa poistiť založením polopriehľadného šedého krytu, ktorý z hodiniek behom chvíle spraví masívneho ťažkoodenca pripraveného na poriadne hrubé zaobchádzanie.

Victorinox I.N.O.X Carbon, ref. 241776

Podobne ako niektorí ďalší súrodenci z kolekcie I.N.O.X aj karbónový prírastok bude dostupný s dvomi typmi remienkov. Prvým je profilovaný kaučukový remienok matnej čiernej farby (ref. 241777), ktorý si s prehľadom zastane svoju úlohu udržať hodinky na zápästí. Omnoho zaujímavejšie však pôsobí alternatíva s firemným číslom ref. 241776. Jej remienok je pospletaný z dlhého nylonového lanka Naimakka Paracord, ktoré je možné v prípade potreby využiť ako náhradu za roztrhnutú šnúrku v topánkach alebo na napnutie stanu. Lanká od škandinávskej značky Naimakka pôvodne slúžili ako súčasť padákov, k čomu ich predurčovala nosnosť až 250 kg.

Novinka osadená švajčiarskym quartz strojčekom s funkciou dátumu a indikátorom slabnúcej batérie Ronda 715 sa len nedávno dostala do predaja. Jej cena sa pohybuje okolo sumy 420 eur.

Zdroj: Victorinox, Helveti.cz

Pridať komentár

Komentáre (1)

Jirka Štencek

První exemplář máme skladem, takže kdyby se někdo chtěl podívat na Victorinox INOX Carbon naživo, tak v Helveti