Viete nosiť svoje hodinky? Tieto štyri chyby nikdy neurobte!

Michal Pindura 1 01.10.2021

Viete nosiť svoje hodinky? Tieto štyri chyby nikdy neurobte!

To, že hodinky o vás mnohokrát dokážu prezradiť viac ako hodinové sedenie u terapeuta, je bez debaty. Vyčítať sa z nich dá, akým záľubám sa venujete, ako ste na tom finančne a tiež aký máte vkus. Hodinky sú proste mocný nástroj, ktorý neradno brať na ľahkú váhu. Je teda celkom prirodzené, že viete, ako ich nosiť, aby nespôsobili skrat v komunikácii medzi vami a vašim okolím. Ste si ale skutočne istí, že ovládate všetky zákonitosti štýlu, ktoré sú s hodinkami spojené?

Z našich skúseností vieme minimálne o štyroch častých chybách, ktorých sa ľudia pri nosení a výbere hodiniek dopúšťajú. Pritom stačia iba základné znalosti, aby ste sa im bezpečne vyhli.

Tak čo, máte jasno v týchto štyroch bodoch?

1. STE PRESVEDČENÍ, ŽE VŠETKY KVALITNÉ HODINKY MUSIA BYŤ DRAHÉ

Nepopierame, že perfekcionistické mechanické hodinky vyrobené vo Švajčiarsku sú zväčša poriadne drahé, no zároveň jedným dychom dodávame, že kvalitné hodinky nemusia stáť toľko, že vás finančne zruinujú alebo zadlžia na dlhé roky. Existuje nespočet značiek, ktorých hodinky si pre ich estetickú alebo technickú úroveň zaslúžia prívlastok kvalitné. Menovať môžeme neutíchajúceho inovátora Casio, tradičné hodnoty uznávajúce Seiko, alebo americký hodinársky sen menom Timex.

Dôležité je odhadnúť, na čo mám a na čo už nie. Berte to tak, že hodinky, ktoré si kúpite, predstavujú určitú etapu vášho života. Tým, ako budete napredovať v kariére, si budete môcť dopriať stále drahšie a drahšie modely.

2. NOSÍTE NEFORMÁLNE HODINKY NA FORMÁLNE PRÍLEŽITOSTI

V obchodoch dnes zoženiete úplne všetko. Aj hodinky, ktoré môžete nosiť bez hanby s kamošmi do baru, aj na ples v opere. Iste, sú aj také, ale my trváme na tom, že je lepšie radšej robiť jednu vec poriadne, ako dve polovičato. Vyložene športové hodinky môžete podobne ako terénne auto používať počas dňa, ale ak sa večer vyberiete na premiéru do divadla, nič sa nevyrovná limuzíne - kvalitným oblekovým hodinkám.

James Bond si potápačské Omegy môže dovoliť

Hoci kedysi platilo, že k oficiálnym udalostiam hodinky nepatria, dnes je povolené, alebo presnejšie tolerované ich nosenie aj ku smokingu a večerným šatám. Samozrejme, hodinky musia svojím vzhľadom korešpondovať s prostredím, v ktorom sa nachádzate. Zabudnite na digitálky, mohutné chronografy a iné robustné modely. K obleku sa hodia hodinky s tenkým profilom, rímskymi číslicami na ciferníku a minimom funkcií, respektíve komplikácií. Gratulovať si môžete, ak sa vám podarí skombinovať hodinky s manžetovými gombíkmi.

Pre dámy platí, že hodinky je vhodné zladiť s náušnicami a zabudnúť netreba ani na zlaté pravidlo, v ktorom sú elegantné dámske hodinky považované za náramok. Žiadny ďalší by ste už na zápästiach nemali mať.

3. MYSLÍTE SI, ŽE VAŠE HODINKY SÚ NEZNIČITEĽNÉ A TAK SA K NIM AJ SPRÁVATE

Hodinky môžu byť odolné, koľko chcú, ale každé z nich majú limity, ktoré keď raz prekročíte, môžete sa s nimi rozlúčiť. Osobitne mechanické hodinky sú háklivé na bezohľadné zaobchádzanie a ľahostajnosť svojich majiteľov. Pamätajte, správne udržiavané hodinky sú jednou z tých vecí, ktoré vám vašu pozornosť dokážu vrátiť. Nielenže budú dobre vyzerať, spoľahlivo fungovať, ale pri naozaj svedomitom výbere a perfektnej opatere ich môžete dokonca brať ako investíciu.

Aj takto môže dopadnúť strojček hodiniek

Mnohí výrobcovia ponúkajú k hodinkám pridanú hodnotu v podobe vlastného servisného strediska, kde sú schopní poskytnúť vašim hodinkám hotový wellness, po ktorom omladnú o niekoľko rokov. Nikto totiž nepozná hodinky lepšie, ako ten, kto ich navrhol a vyrobil. Pravdaže, kvalitný servis a údržbu by vám mal vedieť sprostredkovať aj obchodník, od ktorého ste hodinky kúpili.

Pokiaľ sa vám na vašich hodinkách niečo nepozdáva, zverte ich odborníkom. Čím skôr tak urobíte, tým lepšie a častokrát aj lacnejšie obídete. Ani vy predsa neodkladáte liečbu, keď vás niečo trápi.

4. NECHÁPETE VÝZNAM A PRÍNOS FUNKCIÍ HODINIEK

Rast počtu funkcií hodiniek je znakom doby, ktorú žijeme. S trochou nadnesenia môžeme povedať, že dnes zoženiete aj bájne hodinky s vodotryskom. Do hodiniek sa dá skutočne natlačiť enormne veľa technologickej či mechanickej výbavy, ktorej prvoradou úlohou je slúžiť ľuďom. Kým niektoré z týchto zručností využijete každý deň, iné pre ich špecifickosť budete potrebovať iba zriedka.

Čo z toho vyplýva? ak sú vaše hodinky prepchaté funkciami a vy ani neviete, ako sa obsluhujú, zbytočne mrháte ich potenciálom a tiež svojimi peniazmi. Skôr, než sa rozhodnete kúpiť si funkčne nadpriemerne obdarené hodinky, zistite si, čo dané funkcie a vlastnosti obnášajú. Začať môžete týmto desatorom:

Alarm - funkcia, ktorá môže poslúžiť ako budík alebo ako pripomenutie určitej udalosti.

Dátum - jedna z najbežnejších doplnkových funkcií, ktorá umožňuje zistiť deň mesiaci, prípadne iné kalendárne údaje.

Časovač - funkcia slúžiaca na odpočítavanie vopred známeho času. Po uplynutí nastaveného časového intervalu hodinky signalizujú koniec odpočítavania zvukovým signálom, prípadne vibráciami alebo blikaním displeja.

Chronograf - analógové (ručičkové) stopky. Slúži na zaznamenávanie časových úsekov bez toho, aby bolo ovplyvnené ukazovanie času.

Chronometer - jedná sa o označenie hodiniek s vysokou presnosťou chodu. Pre získanie označenie je potrebné úspešné zvládnutie testov v niektorom z certifikačných úradov (napr. Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres - COSC). Pozor, nezamieňajte si chronometer s chronografom!

Mesačné fázy - grafické znázornenie fázy, v ktorej sa aktuálne nachádza Mesiac (dorastanie, spln, cúvanie).

Podsvietenie / osvetlenie - skvelý pomocník pri zistení času za zhoršených svetelných podmienok. V hodinkách sa stretávame s podsvietením plochy ciferníka zospodu (LED, elekroluminiscencia) alebo s osvetlenými dôležitými časťami ciferníka pomocou fluorescenčných náterov.

Solárne napájanie - na prevádzku solárne napájaných hodiniek nie je potrebná klasická gombíková batéria. Stačí ich vystaviť svetlu (prirodzenému alebo umelému) po nevyhnutnú dobu na to, aby sa vstavaný akumulátor nabil elektrickou energiou, ktorú vyrobil solárny článok uložený pod ciferníkom.

Svetový čas - vďaka tejto funkcii zistíte čas v rôznych častiach (mestách) sveta. Je to ideálny nástroj pre ľudí, ktorí sú často na cestách alebo pre biznismenov, ktorí majú svojich obchodných partnerov v krajinách s iným časovým pásmom.

Vodeodolnosť - jeden z najdiskutovanejších parametrov hodiniek. Úrovne vodeodolnosti sú odstupňované podľa schopnosti konštrukcie hodiniek odolávať prieniku vody a vlhkosti do vnútra puzdra. Pred každou činnosťou, pri ktorej hrozí kontakt s vodou, je potrebné skontrolovať, či sú naň hodinky uspôsobené. Tlakovú skúšku vodeodolnosti je nutné absolvovať v pravidelných intervaloch.

Pridať komentár

Komentáre (1)

Chasovnici-bg Точно така! Няма лош часовник, има лош собственик.