Vostok Europe Energia – energia v rozmeroch a dômyselnom tvare indexov

Michal Pindura 6 12.01.2017

Vostok Europe Energia - energia v rozmeroch a dômyselnom tvare indexov

Aké asi budú hodinky, ktoré zdieľajú meno so svetovo najvýkonnejším raketovým nosičom? Ak nemalo dôjsť k dehonestácii pojmu Energia – rakety z 80. rokov minulého storočia, schopnej vyniesť na nízku obežnú dráhu až sto ton nákladu – museli dizajnéri spoločnosti Vostok Europe siahnuť po spôsobe práce, aký sa Sovietom a neskôr Rusom náramne pozdáva: pridať, zväčšovať, nepoľavovať. Tentokrát ale nemienime nič posmešne zhadzovať. Naopak. Novinky Vostok Europe Energia sú od čias modelov Lunokhod 2 najočakávanejšími časomermi vilniuskej značky.

Vostok Europe Energia, indexy slúžia ako reflektor

Kolekcia Energia, alebo Energia-2 (pokiaľ máme prihliadať na existenciu rovnomennej staršej série) momentálne pozostáva z ôsmich „bojšoj“ variantov navzájom odlíšených farebným prevedením a materiálmi púzdra. K dispozíci je ušľachtilá oceľ, titán a stále populárnejší bronz. Aby sa článok o hodinkách nezvrhol na lekciu koloriky, o menovanie dostupných farieb a ich kombinácií sa nejdeme ani pokúšať. Aj tak nepovieme nič viac, ako je zachytené na priložených fotografiách.

Vostok Europe Energia, ukážka luminiscencie

Namiesto toho pripomenieme, je ide o agresívne pôsobiace trojručičkové automaty poháňané japonským kalibrom Seiko NH35A, ktorých ťažiskovou vlastnosťou je popri masívnej stavbe (treba na ňu poriadnu ruku) prítomnosť Vostokom obľúbených, laserom zatavených luminiscenčných ampuliek naplnených tríciom. Na ciferníku chránenom hrubým minerálnym sklom K1 je ich v indexoch a ručičkách uložených dovedna sedemnásť. Ďalšia je integrovaná do otočného okružia s vyznačenou minútovou stupnicou. Stupnica je u titánových a oceľových verzií zvýraznená farbami, u bronzových vyhotovení je reliéfna, bez dodatočného prifarbovania.

Vostok Europe Energia, zadná strana hodiniek

O tríciových trubičkách výrobca tvrdí, že emitovaná žiara by nemala meniť intenzitu počas 25 rokov. Prenikavý svit ampuliek je navyše podporovaný neobvyklou konštrukciou indexov. Sú zrkadlovo leštené a vymodelované do tvaru písmena V. Toto dômyselné riešenie znásobuje množstvo svetla odrážajúceho sa od horizontálne ukotvených ampuliek smerom k očiam používateľa hodiniek.

Vostok Europe Energia, vodotesné balenie

Do potápačskej úrovne 300M vodeodolné púzdra noviniek merajú 48 mm do priemeru a megalomanských 17,5 mm do hrúbky. Ich nemennú pozíciu na zápästí má pod patronátom kožený remeň – výraz remienok nám akosi nešiel do úst – zakončený masívnou opaskovou prackou. Pripojenie remeňa k púzdru je štvorbodové, zdôrazňujúce jeho „ťažkotonážny“ charakter. Vo vodotesnom vojenskom kufríku, v ktorom sa modely Vostok Europe Energia predávajú, sa nachádza tiež náhradný silikónový remienok a inbusový skrutkovač potrebný na prípadnú výmenu. Pre úplnosť informácií dodáme, že zabezpečenie voči prieniku vody do útrob púzdra má v popise práce skrutkovacia korunka a že cez čiastočne priehľadné zadné viečko možno sledovať remeselnou krásou príliš neoplývajúci strojček.

Ceny hodiniek Vostok Europe Energia sa na Slovensku v závislosti od prevedenia pohybujú v mantineloch 739 až 839 €.

Vostok Europe Energia NH35/575O286

Vostok Europe Energia NH35/575O285

Vostok Europe Energia NH35/575H284

Vostok Europe Energia NH35/575H283

Vostok Europe Energia NH35/575E282

Vostok Europe Energia NH35/575C280

Vostok Europe Energia NH35/575B281

Vostok Europe Energia NH35/575A279

Zdroj: Vostok Europe

Pridať komentár

Komentáre (6)

Libor

nejnej nic jineho kromě těch a primek nosit nebudu

Johann

Nuž, ako vraví stará múdrosť – proti gustu žiaden dišputát! Asi som príliš konzervatívny.

Dawe

Dcére som ,,musel,, kupiť hodinky Diesel (priemer puzdra 46mm).
Ťažko niekomu vysvetlovať o automatoch a mechanike, hlavne nech to ma výrazny dizajn a ihneď to zaujme. Ruku určite nema väčiu ako Ty a menšie nechcela !
Ach jaj, pamätam si na časy keď damske hodinky maly priemer puzdra ako gombík na mojich nohaviaciach. Tie časy su ale preč …

Johann

Ja som skúšal tiež tie švagrove almazy, tie majú myslím 47 mm priemer. Môj obvod laby je 22 cm a podľa nepísaného pravidla by mi mali sedieť, lebo druhá odmocnina z 22 je cca 4,7. No nesadli mi, Vtip je v tom, že mám zápästie užšie a hrubšie, t.j. mám nositeľnú veľkosť tak 41-45, (pravdaže, to závisí aj od nožičiek), no potrebujem dlhší ťah, či remienok. No a prihrubé hodinky nemám veľmi v láske, s tým už nič nenarobím

Dawe

Mne sa starý model Energia-1 páčil v tom, že mal na lunete logaritmicke pravítko na jednoduché výpočty. Z môjho pohľadu nevidím nič obmedzujuceho na ozrutnom puzdre.
Mne napr. pri modeli Anchar ktory mam momentálne na ruke vôbec nevadí priemer 48mm. Pred kupou som sa tohto mohutného priemeru trochu obával ale keď som ich vyskúšal tak to bolo fajn-veľmi dobre tvarované nožičky na baret a čo je najlepšie- korunka je na pozícii 2 hod takže netlačí do ruky. Veľmi rýchlo som si na nich zvykol.
Teraz, keď si dam na ruku napr. Prim Diplomat, tak mi pripadajú ako detske hodinky

Johann

Tie hodinky sa budú nosiť asi na predlaktí, nie každý má labu s obvodom 24-25 cm. Neviem predstaviť taký budík napr. na mojej labe. A to mám labu riadnu. To nevedia urobiť nositeľných 42-44 mm a do 15 mm hrúbky? Švagor má VE, modré Almazy, tiež je tam enhá 35, no nie je s nimi spokojný a nenosí ich.