Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296 – veľké upratovanie a jeho veľkolepý výsledok

Michal Pindura 0 08.01.2017

Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296 - veľké upratovanie a jeho veľkolepý výsledok

Z času na čas nie je úplne od veci poriadne poupratovať. Bez obáv, nejdeme vás vyčerpávať radami, ako dokonale vygruntovať váš príbytok či interiér auta. Nemusíte sa ani zamýšľať, kedy ste tak spravili naposledy. Namiesto vás sa totiž do veľkého upratovania pustili iní. Dizajnéri lotyšsko-ruskej značky Vostok Europe si za miesto svojich chúťok zvolili ciferník nového pánskeho modelu GAZ 14 OS22/5619296. Ak máte radi eleganciu a pritom si potrpíte na kvality, ktorými sú Vostoky povestné, výsledok vás nenechá chladnými.

Skúste si odpovedať na otázku, čo najviac vystihuje hodinky vilniuskej značky? Robustnosť, poctivé spracovanie a ciferníky, na ktorých sa nikdy nešetrilo – či už detailmi, množstvom materiálu alebo počtom ampuliek plnených rádioluminiscenčným tríciom. Určite budete súhlasiť, že všetkého veľa škodí. Nieže by to Vostok preháňal, no keď si novinku zo série pomenovanej podľa sedemmiestnej limuzíny GAZ 14 – Čajka, ktorá sa stala jedným z najväčších symbolov úspechu sovietskeho automobilového priemyslu, porovnáte s ostatnými funkčne podobne vybavenými modelmi Vostok Europe, zistíte, že je to náramne pristane.

Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296

Po prvé jej pristane štýlová farebná kombinácia zlatej a čiernej. Ani jedna z jej zložiek nie je vo výraznej presile. Čierny je kožený remienok a podklad ciferníka. Zlaté sú podaktoré funkčné prvky ciferníka vrátane ručičiek s florescenčnými plôškami – pozor, luminofor je nanesený na všetkých ručičkách, aj na tých patriacich 1/20 sek. chronografu. PVD povlak v odtieni červeného zlata sa ušiel tiež oceľovému púzdru s normálne nositeľnými rozmermi 43 × 13 mm (bravo, Vostok!) a takisto mohutnej opaskovej pracke.

A teraz už naozaj poďme k tomu upratovaniu a porovnávaniu. Ak si vedľa seba postavíte trojicu hociktorých chronografov Vostok Europe, rozdiel si všimnete okamžite. Analógový ciferník oddelený od nástrah vonkajšieho sveta tvrdeným minerálnym sklom je uhladenejší, zmizlo z neho všetko nepotrebné a to, čo ostalo, sa sústredilo v jeho strede. Dvojica registrov chronografu (60-minútový, 1/20 sekundový), subciferník ukazovateľa času v 24-hodinovom formáte a apertúra dátumu sú síce natlačené tesnejšie vedľa seba, no žiadne kompromisy pri odčítaní údajov robiť nemusíte. Čitateľnosť je bezproblémová aj vďaka kontrastnému vyhotoveniu. Skoncentrovanie funkcií k ťažisku ciferníka spôsobilo, že na ňom ostali pomerne veľkorysé voľné plochy, ktoré mu dodávajú optickú ľahkosť – aj preto na nás pôsobí ako dôkladne vyzametaný.

Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296, detail ciferníka

Táto pozitívna zmena prospela celkovej vizáži hodiniek a posunula pomer elegancie a športovosti (obe tieto vlastnosti možno u Vostokov nájsť) na stranu prvej menovanej. Je preto logické, že model GAZ 14 OS22/5619296 sa nepredáva v molitanom vyloženom vodotesnom boxe, ako niektoré iné časomery tejto značky, ale v dôstojnej kazete z tvrdého kartónu.

Hoci na ciferníku neostal kameň na kameni, vnútru hodiniek sa zásahy vyhli. Kraľuje v ňom quartzový kaliber Citizen Miyota OS22. Jedná sa o Vostokom preferovaný japonský strojček, ktorý za bežných okolností vykazuje toleranciu chodu v rozmedzí ± 20 sekúnd mesačne. Napájaný je gombíkovou batériou typu SR27W.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.