Voutilainen GMR – lahôdka od zázračného Fína mieri na Baselworld

Michal Pindura 0 20.02.2015

Voutilainen GMR - lahôdka od zázračného Fína mieri na BaselworldNezávislý hodinár Kari Voutilainen publikoval na svojich internetových stránkach informácie o novom modeli, ktorý verejnosti oficiálne predvedie na veľtrhu Baselworld (19. – 26. marec). Voutilainen GMR bude na emócie priaznivcov tvorby fínskeho hodinára mieriť komplikáciami druhého časového pásma (GMT) a retrográdneho indikátora výkonovej rezervy.

Kto aspoň trochu pozná kreácie Kariho Voutilainena, ten sa pri podiele ručnej práce na novinke len uznanlivo pousmeje. S výnimkou vlásku a 28 rubínových lôžok pochádza všetkých 250 komponentov strojčeka z firemných dielní vo švajčiarskom mestečka Môtiers. Obdobne znejúca veta by sa dala aplikovať aj na púzdro z 18-karátového bieleho, respektíve červeného zlata alebo platiny. Jeho jedinými externe vyrobenými časťami sú antireflexné zafírové sklíčka, ktoré 39 mm púzdro z oboch strán uzatvárajú.

Manuálne naťahovaný kaliber konštrukčne vychádza z mechanizmu použitom v modeli Vingt-8 GMT z roku 2013. Namiesto jednoduchšieho dodatočného integrovania modulu pre komplikáciu ukazovateľa rezervy chodu, Voutilainen postavil nový kaliber, pri ktorého návrhu sa od začiatku s prítomnosťou tejto komplikácie počítalo. Ako je u rodáka z Rovaniemi dobrým zvykom, mostíky a dosky kalibra sú vyrobené z nemeckého striebra, povrchovo upraveného vrstvou ródia a dekorované Ženevskými pruhmi.

Keď sme už zabŕdli do parametrov strojčeka, je namieste uviesť, že in-house kaliber je pomalobežný, len 2,5 hertzový. Nízky takt je daný veľkou, 13,6 mm zotrvačkou, ktorú pre jej priemer musí podopierať netypicky dlhý mostík. Vlások oscilátora je „free sprung“, teda s pevným uchytením bez prídavného regulátora, pričom vnútorné zakrivenie je typu Grossman a vonkajšie typu Philips.

Voutilainen GMR, detail ciferníka

Pohľad na in-house kaliber s 13,6 mm zotrvačkou, foto: monochrome-watches.com

Ciferník zhotovený z masívneho striebra prešiel pred galvanickým pokovovaním zdobením na ručne poháňanom gilošovacom stroji, ktorý do neho vyrezal geometrický dezén s postupným zväčšovaním vzoru. Tmavozelený podklad ciferníka necháva vyniknúť strieborné indexy a ručičky. Indexy pôsobia napriek rímskym čísliciam súčasne a ručičky so pseudo breguetovským tvarom dojem z taktne dávkovanej moderny umocňujú ešte viac.

Komplikácie sú na ploche ciferníka uložené pod sebou. GMT ukazovateľ na šiestej hodine zobrazuje čas vo vzdialenej lokalite červenou ručičkou (strieborná ručička patrí mimostrednej sekundovke). Tú je možné v hodinových krokoch nastavovať korunkou – nie otáčaním, ako je bežné, ale opakovaným stláčaním. Retrográdny, číže cúvajúci indikátor výkonovej rezervy sa nachádza tesne pod indexom dvanástej hodiny.

Kari Voutilainen vyrobí z modelu Voutilainen GMR iba dvanásť kusov. Exkluzivitu hodiniek podčiarkuje ručne šitý remienok z krokodílej kože.

Zdroj: Voutilainen

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.