Vyšívané ciferníky a zvieracie motívy. Novinky Gucci Dive skúšajú, čo potápači znesú

Michal Pindura 0 06.03.2017

Vyšívané ciferníky a zvieracie motívy. Novinky Gucci Dive skúšajú, čo potápači znesú

A vraj že sa stredoprúdové hodinky už nemajú kam posunúť… Isteže, majú. Zásobník inovácií a ojedinelých dizajnových riešení nie je ani zďaleka vystrieľaný. Otázkou akurát ostáva, ako sa v praxi ujmú a či sa o ne zákazníci potrhajú, alebo zasvietia a vzápätí ich hviezda či hviezdička nadobro zhasne.

Nemuseli sme veľmi pátrať, aby sme mohli predošlé riadky aplikovať na niektorú z hodinárskych noviniek roka 2017. Lepšieho protichodného kandidáta ako modely Gucci Dive by sme sotva našli. Sú to športové hodinky, presnejšie potápačské, ale namiesto toho, aby udivovali pragmatizmom a prvotriednou použiteľnosťou, naplno sa v nich prejavila fashion nátura módneho domu Gucci. Na ciferníkoch by ste márne pátrali po štedrej nádielke luminoforu a rozložitých indexoch. Nie, nie. Tu vládne ríša zvierat. Tiger, včela, koralovec… To najlepšie – alebo najšialenejšie – však ešte len príde. Štylizované vyobrazenia živočíchov sú vyšívané alebo vylisované z kaučuku.

Iste, Gucci neobjavil Ameriku. Ciferníkmi pokrytými paličkovanou čipkou už pred časom lákal zákazníčky Hublot, no toto sú potápky. A navyše pánske. Ale ktovie, aj chlapi možno chcú vyjadriť svoje ja cez umenie, kreativitu a vzťah k netypickým dekoratívnym technikám. Aby sme len neironizovali, na odlíšenie od davu sú nové Gucci Dive ako stvorené.

Modely Gucci Marché des Merveilles

Pre poriadok a pochopenie pohnútok talianskeho módneho domu musíme uviesť, že obdobne vyšívané, avšak nie potápačské modely, sú zaradené do kolekcie Marché des Merveilles, ktorej názov vás po preklade z francúzštiny čiastočne vovedie do deja. Hodinky spárované s textilnými NATO popruhmi (pre detailistov, ktorí sú citliví na presnú terminológiu, ide o ZULU remienky) sa ale priemerom 40, respektíve 45 mm vymedzujú voči 38 mm unisex modelom v tomto rade. Oceľové púzdra sú ponechané buď bez povlakovania, alebo sú ošetrené vrstvou PVD. Vyšívané ciferníky sú dostupné s vyššie menovanými zvieracími motívmi, ku ktorým sa v jednom prípade pridáva model s koženým remienkom a ciferníkom z rovnakého prírodného materiálu. To sme ale opäť skĺzli do kolekcie Marché des Merveilles.

Gucci Marché des Merveilles, model YA1264007 s koženým ciferníkom a motívom hada

Takmer všetky časomery Gucci Dive sa správajú podľa hesla, čo na ciferníku, to na remienku. Pôsobí to úhľadne a dizajnovo súdržne. Možno to vyznie ako zbytočnosť, ale niekomu isto polichotí, že remienky nie sú odtrhnuté do toho, čo je definované tvárou hodiniek.

Gucci Dive 40 mm, modely YA136317 a YA136318 s kaučukovým remienkom a kaučukovými motívmi na ciferníku

Keď sa na hodinky Gucci Dive pozrieme ako na reprezentantov vyvíjajúcej sa identity hodinárskeho oddelenia značky Gucci, nezaškodí pripomenúť si, že séria Gucci Dive debutovala v roku 2013 ako seriózna potápačská, bez snahy o vymýšľanie odbočiek z diver štýlu. Bolo to zhruba v čase, kedy sa majiteľ značky Gucci,skupina Kering, stala vlastníkom manufaktúry Girard-Perregaux. Neprekvapí preto, že si od vtedy čerstvej a značne lukratívnej akvizície požičala čosi z jej know-how. V časomeroch Gucci Dive XL sa napríklad po tejto linke ocitol rovnaký kaliber, aký Girard-Perregaux používal v kolekcii Sea Hawk. Dni, kedy v hodinkách Gucci s priemernou cenou 10-tísíc eur pracoval automat s indikátorom výkonovej rezervy GP3300, sú, zdá sa, definitívne na za nami.

Gucci Dive 45 mm, model s textilným remienkom a vyšitou včelou na ciferníku

Dnes sú ceny potápok od Gucciho síce niekde inde, ale hrubé kontúry minulej produkcie ostali zachované. V novej várke máte na výber – buď ich začnete hľadať v 40 mm variantoch ozdobených kaučukovými prvkami, alebo v rozmerovo potápačskejších 45 mm verziách, ktorých fashion stránku pomáha formovať výšivka na nylonovom podklade. V oboch prípadoch je vodeodolnosť nastavená na 200M a ciferníky kryje zafírové sklo. Odlišný je prístup k potápačským rysom. Kým menšie, športovejšie modely s profilovaným tigrom na ciferníku a kaučukovými „nárazníkmi“ (čierne ref. YA136318, žlté YA136317) na bokoch púzdra ako-tak nahrádzajú absenciu indexov jednosmerne otočným okružím, farebne o niečo vyzretejšie väčšie kusy sa o to pre istotu ani nepokúsili. Im stačí, že vyzerajú dospelejšie a elegantnejšie. K dispozícií sú nasledovné kombinácie: červeno-modrý ZULU remienok s vyšívaným tigrom (YA136215) alebo hadom (YA136214) na červeno-modrom podklade alebo červeno-zelený remienok a identicky dizajnovaný ciferník s vyšitou zlatou včelou.

Gucci Dive 45 mm, model s textilným remienkom a vyšitým tigrom na ciferníku

Rozdiely sú badateľné aj vo vnútornej výbave. Kalibre sú síce spravodlivo quartzové, no u 40 mm modelov sú to trojručičkové aparáty ETA a u 45 mm kultivarov dvojručičkové Rondy. Odstránením sekundovky Gucci pravdepodobne zamýšľal potlačiť športové charakteristiky a viac pohľadov upriamiť na samotný ciferník. To len potvrdzuje našu hypotézu o poslaní noviniek – napriek určitým potápačským parametrom dbali ich tvorcovia viac na originalitu a trendovosť.

Väčšina modelov Gucci Dive pre rok 2017 je v súčasnosti v predaji tak v kamenných predajniach ako i on-line. Cena menších verzií je 1120 amerických dolárov, väčšie sú o 230 dolárov drahšie.

Zdroj: Gucci, www.ablogtowatch.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.