Zastavili sa vám mechanické hodinky? Na vine môže byť jedna z týchto porúch

Michal Pindura 3 16.12.2019

Mechanické hodinky potrebujú pravidelný servis

O mechanických hodinkách je známe, že pri príkladnej starostlivosti a pravidelných servisných prehliadkach v intervale piatich až šiestich rokov, môžu fungovať prakticky neobmedzene dlho. Je však o nich známe aj to, že obsahujú množstvo pomerne chúlostivých súčiastok, ktoré napriek kvalitnému spracovaniu občas potrápi malá či väčšia porucha.

Zvyčajne to nie je nič fatálne. Pokiaľ sú hodinky osadené servisovateľným strojčekom, vyškolený hodinár si dokáže poradiť s každým problémom. Naši zákazníci sa na nás zvyčajne obracajú, ak ich mechanické hodinky:

a) na začiatku dňa fungovali a počas dňa sa náhle zastavili
b) zastali počas noci, kedy ich nemali na ruke
c) výrazne meškajú alebo nadbiehajú

V dnešnom blogu sa pokúsime objasniť a popísať poruchy, s ktorými sa majitelia hodiniek s mechanickým pohonom potýkajú najčastejšie, a tiež to, aký veľký obnos peňazí si máte vyčleniť, keď vás hodinky prestanú poslúchať.

1. ZMAGNETIZOVANIE VLÁSKU

O nepríjemných dôsledkoch vystavenia mechanických hodiniek pôsobeniu magnetického poľa boli už popísané celé stohy papiera. Už menej sa vie, že väčšina moderných pružín – vláskov zotrvačiek je vyrobených z antimagnetických zliatin ako sú Glucydur (berýlium, bronz) či Nivarox (železo, nikel, chróm, titán, berýlium). Napriek zloženiu, ktoré by malo zamedziť vplyvu magnetizmu, magnetické polia s dostatočnou intenzitou môžu spôsobiť, že sa vlások začne správať inak, ako za bežných okolností.

Hodinky s náhlym, neúmerne vysokým nadbiehaním (+20 s za denne) pravdepodobne absolvovali zaťažkávajúcu skúšku magnetickými silami. Zmagnetizovaný vlások má snahu stočiť sa do tesnejšej špirály, skracuje dobu kmitu a tým zrýchľuje pohyb sekundovej ručičky. Demagnetizácia prebieha zvyčajne strojovo bez otvorenia hodiniek. V prípade, že sa vlások prekrížil, je nutné aby boli hodinky otvorené a vlások vrátený do pôvodného tvaru.

TIP: hodinky s ľahšími formami zmagnetizovania si môžete odmagnetizovať aj doma. Prístroje, ktoré sú toho schopné, stoja zhruba 20 EUR.

2. MECHANIZMUS HODINIEK BLOKUJÚ NEČISTOTY

Vyčistenie strojčeka hodiniek zverte do rúk hodinára

Ak hodinky z času na čas nezveríte do rúk hodinára, v ich vnútri sa hromadia miniatúrne čiastočky obrúseného kovu a maziva, ktoré vznikajú pri vzájomnom trení pohyblivých komponentov. Táto zmes postupne strojček zanáša a nakoniec úplne znemožní jeho chod. Hodinky sa musia rozobrať, súčiastky dôkladne vyčistiť, opätovne zložiť a namazať. Náklady na opravu sa odvíjajú od zložitosti kalibra, značky a počtu komplikácií, ale vo všeobecnosti cena začína na zhruba 80 eurách a končí približne na 350 eurách.

3. NAŤAHOVANIE HODINIEK NEPRACUJE SPRÁVNE

V tomto prípade sa nedá hovoriť o jednej poruche, ale o obsiahlom súbore potenciálnych poškodení, preto ani vyčíslenie presnej ceny opravy nie je možné. Zjednodušene však platí, že šťastie v nešťastí majú majitelia novších modelov. Na staršie hodinky je totiž niekedy obtiažne zohnať náhradné diely, alebo sú diely už nedostupné.

4. UVOĽNENÁ SKRUTKA NEPLNÍ SVOJU FUNKCIU

Uvoľnená skrutka môže byť príčinou zastavenia hodiniek

Frekvencia výskytu tejto poruchy je častejšia, než by sa mohlo zdať. Len málo zákazníkov nosí hodinky len do práce a chráni si ich ako oko v hlave. Ruku na srdce, aj vy ste už svoj mechanický poklad potrápili jazdou na bicykli po hrboľatom teréne alebo behom, počas ktorého zažívali s každým došliapnutím malé zemetrasenie? Tak už isto tušíte, že uvoľnenie skrutky nemusí byť rarita, s ktorou sa nikdy v živote nestretnete. Dobrou správou je, že oprava je ľahká a rýchla. Nachystať si na ňu musíte približne 20 – 30 EUR.

5. HNACIA PRUŽINA JE POŠKODENÁ

Roztrhnutá hnacia pružina

Každý materiál podlieha starnutiu, hlavná hnacia pružina v perovníku nie je výnimkou. Hoci klzná spojka v automatických strojčekoch zabezpečuje uvoľňovanie tlaku pri permanentnom naťahovaní, ku ktorému dochádza pri pohyboch ruky, niekedy – obzvlášť, ak sú hodinky staršieho dáta výroby – to hnacia pružina nevydrží a pretrhne sa. Oprava spočíva vo výmene pružiny a kontrole, či sa spolu s ňou nepoškodili aj nadväzujúce ozubené kolesá. Cena servisného zásahu nemusí byť vysoká, vo väčšine prípadov neprekročí 70 eur, no u moderných modelov, ktoré kvôli dosiahnutiu vyššej výkonovej rezervy používajú dlhšie pružiny, alebo dokonca systém viacerých prepojených perovníkov, sa neraz vyšplhá až k stovkám eur.

6. SÚČIASTKY STROJČEKA SÚ SKORODOVANÉ

Skorodovaný mechanický strojček

Čítate náš blog pravidelne? Potom isto viete, že voda a vlhkosť sú jednoznačne najväčšími nepriateľmi hodiniek. Ideálne je, aby voda za žiadnych okolností neprenikla do vnútra puzdra hodiniek. Zabrániť tomu môžete rešpektovaním úrovne vodeodolnosti a pravidelnými kontrolami vodeodolnosti pomocou špecializovaných prístrojov. Pokiaľ sa predsa len stalo a voda sa už do vašich hodiniek dostala (alebo máte iba podozrenie), neodkladne ich odneste k vášmu hodinárovi, ktorý ich odborne vysuší a namaže. V žiadnom prípade ich nenoste ďalej, inak si koledujete o nenávratné poškodenie strojčeka. Ak hodinky kvôli skorodovaným súčiastkam už zastali, nikdy sa nepokúšajte prinútiť ich k chodu pretrepaním alebo údermi.

Pridať komentár

Komentáre (3)

Ernest Surek Dobrý deň potreboval by som na komodove hodiny komplet kladivo značky Kienzle
Ľudmila Perďochová nar. naťahovacie hodinky, nejdú natiahnúť
Ľudmila Perďochová oprava naramkových naťahovacích hodiniek, nejdú natiahnúť, 46 roč.