Zenith Heritage Chronometro TIPO CP-2 – znovuzrodenie modly talianskych armádnych pilotov

Michal Pindura 0 30.11.2016

Zenith Heritage Chronometro TIPO CP-2 - znovuzrodenie modly talianskych armádnych pilotov

Poďme si zaspomínať… Hoci je fakt, že na rané 60. roky 20. storočia nemôžeme kvôli neskoršiemu dátumu narodenia spomínať všetci, military novinka od švajčiarskeho Zenithu dokáže aj takej nezanedbateľnej prekážke v návratoch do minulosti, akou je nepreklenuteľnosť času, pekne zaobliť hrany.

Exkurziu proti toku dejín začneme pred bezmála šiestimi desaťročiami, kedy si talianska armáda vybrala manufaktúru Zenith za dvorného dodávateľa hodiniek pre pilotov svojho námorníctva a letectva. Cez rímskeho dodávateľa, firmu A. Cairelli, bola do mesta Le Locle, kde už vtedy slávna hodinárska spoločnosť sídlila (a sídli dodnes) doručená objednávka na 2500 kusov mechanických chronografov, ktoré – ako sa neskôr ukázalo – budú v službe ešte v neskorých 70. rokoch a vzdávať sa ich iba veľmi neochotne budú aj piloti amerických stíhačov Lockheed F104 Starfighter.

Zenith Heritage Chronometro TIPO CP-2, ref. 03-2240-4069/21-c774

Oným vojenským chronografom bol model s kódovým názvom TIPO CP-2. Originál bol ľahko identifikovateľný na základe dvojice vodorovne usadených registrov a na tú dobu pomerne prerasteným oceľovým púzdrom s priemerom 43 mm. Ako inak, dôvodom pre väčšie rozmery bolo zabezpečenie takého stupňa čitateľnosti, ktorý obstojí v podmienkach kokpitov lietadiel. Hodinky boli poháňané kalibrom Zenith DP 143 (postavený na ebauche značky Martel, odkúpenej Zenithom okolo roku 1960). Za jeho nasadením stála spoľahlivosť a robustná konštrukcia, čiže vlastnosti, ktoré sú predpokladom k plneniu úloh vyžadujúcich presné načasovanie.

TIPO CP-2 boli vhodným a tiež potrebným záložným zariadením palubných prístrojov inštalovaných v kokpitoch lietadiel a i keď práve neplnili žiadnu z misií, boli pre pilotov nepostrádateľnými pomocníkmi. Tu niekde by sme mohli ukončiť náš krátky výlet do histórie a preskočiť do polovice októbra 2016. Aj dnes sa totiž ešte nájdu ľudia, ktorí si na tieto výnimočné hodinky spomenú. A tiež takí, čo nebudú s nákupom váhať ani sekundu, keď sa dozvedia, že sa na trhu objaví ich reedícia.

Pôvodné hodinky TIPO CP-2 (vľavo)

A ona sa objavila – s názvom Chronometro TIPO CP-2, zaradená do kolekcie Heritage. Hodinky vydané v počte 1000 exemplárov sa snažia zostať naladené na rovnakú tóninu, ako bol onoho času pôvodný model. Zachované boli veľkosť a materiál púzdra i čierno-biele (strieborné) vyhotovenie, na ktorom sa spolupodieľajú čierny podklad ciferníka, jeho biele luminiscenčné elementy, čierne otočné okružie so striebornými minútovými značkami a rovnako sfarbený kožený remienok zakončený oceľovou skladacou sponou. Dobové ostalo aj spracovanie neprešpekulovaných ovládacích tlačidiel a korunky.

Krvopotné trvanie na niektorých technických detailoch si však hodinári zo Zenithu odpustili. Moderná doba káže použiť moderné postupy a niekedy nezaškodí prispôsobiť sa súčasným trendom. V intenciách súčasných poznatkov bolo vypuklé akrylátové sklíčko nahradené tvarovo identickým zafírovým kryštálom ošetreným z oboch strán antireflexnou vrstvou, ciferník osvetľuje nám dobre známa zmes Superluminova SLN C1 a vodeodolnosť hodiniek má dnes adekvátnu hodnotu 100M.

Zenith Heritage Chronometro TIPO CP-2, hodinky na zápästí

Najvýraznejšia zmena sa ale udiala v útrobách hodiniek. Nie, vysokofrekvenčný 5 Hz kaliber El Primero 4069 si tentokrát neukážeme. Nieže by za to nestál. Naopak, pri hrúbke 6,6 mm obsahuje úctyhodných 254 komponentov, 35 kameňov a jeho rotor je zdobený Ženevskými pruhmi, no Zenith sa nenechal zlákať nepatričným vložením priehľadu do viečka a tak si automatický strojček s výkonovou rezervou prinajmenšom 50 hodín musíme opísať iba slovne.

O predajný úspech hodiniek Heritage Chronometro TIPO CP-2 mal Zenith postarané už na tohtoročnom Baselworlde. Patrili tam medzi tri maloobchodníkmi najviac predobjednávané modely, a teda môžeme usudzovať, že vzhľadom na pomerne nízky náklad sa na pultoch obchodov dlho neohrejú. Proti celkom isto nebude ani cena, ktorá by nemala prekročiť sumu 7000 eur.

Zdroj: Zenith, LouS – watchuseek.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.