Ball Trainmaster Kelvin – hodinky s bimetalovým teplomerom, teraz aj v oceli

Michal Pindura 0 24.05.2016

Ball Trainmaster Kelvin - hodinky s bimetalovým teplomerom, teraz aj v oceli

Akou vymoženosťou by mali disponovať hodinky pomenované podľa objaviteľa absolútnej nuly, najnižšej možnej, iba teoreticky dosiahnuteľnej, ale v roku 2013 údajne pokorenej teploty na úrovni -273,15 °C? Prirodzene, je to teplomer. Už dávnejšie uvedený model Ball Trainmaster Kelvin vybavený mechanickým teplomerom je teraz dostupný vo verziách s oceľovým púzdrom.

Hodinky s menom požičaným od írskeho matematika a fyzika Wiliama Thomsona, známejšieho pod šľachtickým titulom lord Kelvin of Largs, obsahujú strojček, ktorého vývoj nevedomky zmieril dvoch švajčiarskych rivalov závody Soprod a ETA. Do základu ETA 2892 vložili inžinieri Soprodu modul teplomera. Znie to vznešene a novátorsky, ale kaliber RR1601-C (odolný voči preťaženiu 5000 G) sa pri meraní okolitej teploty opiera o vynález z polovice 18. storočia – bimetal.

Ball Trainmaster Kelvin, modely NT3888D-S1J-GYC a NT3888D-S1J-SLC

Princíp fungovania bimetalu, čiže dvoch pozdĺžne mechanicky spojených pásikov kovu s rôznou tepelnou rozťažnosťou, je geniálne jednoduchý. V hodinkách Ball Trainmaster Kelvin je použitá bimetalová špirála namontovaná na osobitnú dosku strojčeka. Každá polovica špirály sa v reakcii na teplotné zmeny zmršťuje alebo rozpína rozdielne, čím umožňuje presne odmerať teplotu v rozpätí -35 až +45 °C. V ponuke sú tiež varianty, ktoré majú oblúkový ukazovateľ na šiestej hodine kalibrovaný v stupňoch Fahrenheita (-31 °F až +113 °F).

Ako sme už spomenuli, púzdro noviniek Trainmaster Kelvin je vyrobené z ušľachtilej ocele 316L. Do priemeru meria na dnešnú dobu skôr podpriemerných 39,5 mm, hrúbka je 10,5 mm. Rozmerovo sa teda nijako nelíši od staršej a dvojnásobne drahšej limitovanej edície z 18-karátového ružového zlata. Inak na tom nie je ani vodeodolnosť. Ostala na symbolickej úrovni 30M. Úpravy obišli tiež konverznú tabuľku medzi stupňami Celzia a Fahrenheita transferovo vytlačenú na zafírový priehľad viečka.

Ball Trainmaster Kelvin, modely NT3888D-LL1J-GYC a NT3888D-LL1J-SLC

Pod klenutým zafírovým sklom, umocňujúcim svojím tvarom retro dojem z hodiniek, sa rozprestiera lúčovo brúsený strieborný alebo šedý ciferník s kompletnou sadou aplikovaných indexov a tromi centrálnymi „dauphine“ ručičkami. Keďže značka Ball je dlhoročným horlivým propagátorom trícia, konvenčné prvky na ciferníku dopĺňa štrnásť trubičiek naplnených vysokosvietivým plynom T25. Pri indexoch sú farebne odlíšené trubičky osadené vertikálne, do ručičiek hodín a minút sú vložené poležiačky. Ich svit by mal podľa výrobcu klesnúť na polovičnú intenzitu približne po dvanástich rokoch.

Ball Trainmaster Kelvin

Okrem ťažiskového indikátora teploty má na ploche ciferníka zastúpenie aj komplikácia dátumu. Škoda len, že nezvyklé umiestnenie na jednej hodine ešte zdupľovala „odhryznutím“ časti príslušného indexu.

U autorizovaných predajcov sa oceľové verzie modelu Ball Trainmaster Kelvin spárované s hnedým koženým remienkom alebo oceľovým ťahom predávajú za 3450 eur.

Zdroj: Ball, Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.