Casio Edifice EQB-501 – evolučné hodinky s lepším využitím potenciálu Bluetoothu

Michal Pindura 0 01.10.2017

Casio Edifice EQB-501 - evolučná novinka s lepším využitím potenciálu Bluetoothu

Povedzme si na rovinu, súčasným quartzovým hodinkám by ste iba veľmi, ale naozaj veľmi ťažko mohli vytýkať, že nie sú presné. Ohovoriť ich nemôžete ani preto, že by im chýbala inteligencia – často totiž dokážu kúsky, ktoré by mali byť doménou smart hodiniek.

Azda najväčším frajerom v tomto smere je japonské Casio. Jeho vrcholové G-Shocky nemajú od tohto roka najmenší problém s kombinovaným príjmom časových signálov z troch rôznych zdrojov. K „štandardným“ vysielačom atómových hodín a GPS satelitom sa prednedávnom pridala bluetoothová konektivita, vďaka ktorej sú kalibračné údaje schopné sprostredkovanie získať od mobilných operátorov alebo časových serverov.

To je všetko pekné, ale tak, ako dobre znie tento príbeh, takú vysokú sumu si Casio za špičku svojej produkcie vypýta. Pokiaľ však nelipnete na „nepriestrelnom“ tele a vášmu srdcu je bližšia skôr športová elegancia, vieme o hodinkách, ktoré vám nenarobia víchor v peňaženke. Predstavené boli na tohtoročnom Baselworlde, patria pod krídla série Edifice a vybavené sú systémom Bluetooth Acurate Time. Ich meno je EQB-501.

V predošlom článku o hyperkomunikatívnych modeloch Gravitymaster GPW-2000 sme už síce o technológii Bluetooth Acurate Time stratili pár slov, nezaškodí si však čo-to zopakovať. Skúsime to ale po novom – otázkou. Vedeli ste, že váš smartfón je v neustálom spojení s operátorom alebo s online servermi synchronizovanými s atómovými hodinami, od ktorých pravidelne prijíma informácie o presnom čase? Jasné, vedeli ste o tom. Tak prečo ich neposunúť aj hodinkám, keď je to možné?

Casio Edifice EQB-501XD-1A

Bluetooth Acurate Time je vlastne akýmsi mostom medzi telefónom a hodinkami. Pokiaľ je v smartfóne zapnutý Bluetooth a spárované hodinky sú v dosahu, vzájomné porovnanie času prebehne štyrikrát za deň. Po zaznamenaní odchýlky je čas v hodinkách upravený automaticky, bez nutnosti potvrdzovania alebo akejkoľvek akcie od nositeľa hodiniek. Štyri kontroly času počas dňa nemajú pevne stanovené intervaly, flexibilne sa prispôsobujú zmenám časových pásiem a prechodu z letného na zimný čas.

Casio Edifice EQB-501XDD-1A

Oceľové novinky Casio Edifice EQB-501 môžu byť bezdrôtovo spravované nám už dobre známou aplikáciou Casio Watch+, dostupnou pre operačný systémy Android a iOS. Pomocou nej nastavíte svetový i miestny čas, alarmy, prenesiete až 100 údajov nameraných chronografom, ľahko lokalizujete stratený telefón a v ponuke sú tiež notifikácie e-mailov. Čo sa týka funkčnej výbavy samotných hodiniek, rovnať sa môže s oveľa drahšími modelmi z košiara japonského inovátora.

Priemerom púzdra 44,4 mm, vzhľadom i použitými materiálmi sú EQB-501 vhodné na každodenné nosenie. Vďaka vodeodolnosti 100M si s nimi môžete dovoliť aj nejaké to rozptýlenie vo vode a tesne pod jej hladinou.

Casio Edifice EQB-501XDD-1A, ciferník

Ciferník chránený zľahka vypuklým minerálnym sklíčkom je podobne ako u blízkych príbuzných EQB-500 členitý, plný indikátorov, stupníc a k nim pridružených nápisov. Na dvanástej hodine je uložený 24-hodinový ukazovateľ, ktorý na deviatej hodine opäť dopĺňa subciferník času v druhom pásme s „prilepeným“ indikátorom AM/PM. Na pozícii štvrtej hodiny sa nachádza priestorovo náročnejšie spracovaná dátumovka vo formáte dátum – deň v týždni, zlúčená s polkruhovým ukazovateľom rýchlosti. V skutočnosti ide iba o efektnejší a na použitie jednoduchší tachymeter. Hodinky sú solárne napájané. Plne nabitý akumulátor ich udrží pri živote zhruba osem mesiacov.

Do obchodov Casio vyslalo dva varianty. EQB-501XD-1A kombinuje púzdro a náramok z povrchovo neupravenej ušľachtilej ocele s čiernym podkladom ciferníka a športovo ladenými červenými detailmi. EQB-501XDB-1A sú takisto oceľové, s okružím povlakovaným čiernou vrstvou PVD a s modrými a zelenými akcentmi na ciferníku.

Cena pre slovenský trh bola stanovená na 329 (EQB-501XD-1A), respektíve 349 eur (EQB-501XDB-1A)

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.