Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000 – prvé hodinky s trojcestnou synchronizáciou času

Michal Pindura 0 02.05.2017

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000 - prvé hodinky s trojcestnou synchronizáciou času

Boli sme ako na tŕňoch, čakali sme komu sa to podarí skôr. V hre boli prakticky iba traja kandidáti na výrobu svetovo prvých hodiniek s možnosťou trojcestnej synchronizácie času. V abecednom poradí to boli Casio, Citizen a Seiko. Dnes, keď už poznáme výsledok „bitky o Japonsko“, je jasné, že prvý v zozname nakoniec na rovnakom mieste skončil aj v pomyselnom hodinárskom závode.

Na veľtrhu Baselworld 2017 odprezentovala značka Casio model G-Shock Gravitymaster GPW-2000, ktorý sa pri získavaní časových kalibračných signálov dokáže oprieť o Connected Engine 3, tj. kombinovaný príjem dlhovlnného vysielania pozemských staníc napojených na atómové hodiny, navigačné satelity GPS umiestnené na orbite Zeme a tiež bezdrôtovú komunikáciu s mobilnými telefónmi (tie presný čas získavajú od lokálnych operátorov alebo z časových serverov).

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000

Letecky koncipovaná novinka sa k prvenstvu dopracovala integrovaním bluetoothového čipu – čím sa stala vôbec prvým modelom v sérii Master of G vybaveným touto technológiou. Vzhľadom k pokročilým schopnostiam ich strojčeka, je hodné pochvaly zachovanie plne analógového ciferníka, ktorý v prehľadnosti a viditeľnosti za sťažených podmienok LCD displeje stále nedobehli.

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, tri varianty hodiniek

Casio sa v tlačových výstupoch nechalo počuť, že modely GPW-2000-1A sú navrhnuté špeciálne pre odborníkov a profesionálov z oblasti letectva. Ich potrebám sú prispôsobené jednak odolnou stavbou púzdra i remienka a jednak funkciou Misson Stamp, využívajúcou spomenutý nízkoenergetický komunikačný štandard Bluetooth. Ak sme vám vymoženosť menom Misson Stamp ešte nepredstavili, napravíme to. V podstate ide o zaznamenanie času a polohy z údajov prijatých vstavaným GPS čipom a ich následný bezdrôtový prenos do aplikácie Smartphone Link. V prostredí aplikácie je priebeh „misie“ možné spätne prehliadať v štýle letových protokolov.

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, test odolnosti voči vibráciám

Zatiaľ čo pre Mission Stamp nevieme v bežnom civilnom živote akosi nájsť zmysluplné využitie (snáď okrem sledovania napredovania počas túr v prírode – tu by bola ale osožnejšia v spojení s fitness trackerom), už len fakt, že je takáto fičúra v hodinkách prítomná, vynáša ich charakter do profi sfér. Nalejme si čistého vína, kto z fanúšikov G-Shockov by niečo podobné vo svojich „géčkach“ nechcel mať?

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, test odolnosti voči odstredivým silám

Tí z nich, ktorí vlastnia starší model GPW-1000 budú mať na prechod k mladšiemu a lepšie vybavenému súrodencovi ešte jeden dôvod navyše. Na ciferníku sa konečne objavil užívateľmi po nociach vymodlený indikátor zemepisnej dĺžky (6:00), dopĺňajúci polkruhový ukazovateľ zemepisnej šírky pri deviatej hodine. Aj bez neho sa dalo žiť, no s ním sa ľuďom s pasiou (alebo povinnosťou) v značení si vlastnej polohy bude o poznanie ľahšie dýchať.

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, test odolnosti voči nárazom

Ďalšie body špecifikácie časomeru Casio G-Shock GPW-2000 Gravitymaster sú dobre známe každému, kto mal tú česť s ich predchodcom. V ponuke je hybridný príjem GPS a Wave Ceptor signálov, odolnosť voči magnetickým poliam (podľa normy ISO 764) a nárazom, potápačská vodeodolnosť 200M, svetový čas v 28 mestách (+ UTC), alarm, časovač, sekundové stopky a LED podsvietenie. Nemenej zaujímavé je zacelenie púzdra hrubým zafírovým kryštálom.

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, magneticky odtienený strojček

Apropo, púzdro. To oproti modelu GPW-1000 zmenšilo svoj priemer na pohodlnejšie nositeľných 57,1 mm. Redukcia veľkosti bola ďalším zo želaní spotrebiteľov a inžinieri Casia sa na ňu odhodlali vzápätí po tom, čo sa im podarilo až o pätinu skresať veľkosť strojčeka. Kiež by ešte páni v Japonsku vypočuli priania o solárnom napájaní a nebolo by nutné po zhruba 23 mesiacoch myslieť na výmenu batérie.

Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000, púzdro je vodeodolné do úrovne 200M

Ako sme si už u G-Shockov zvykli, myslelo sa aj na tie najmenšie detaily, ktoré môžu zohrávať dôležitú rolu v extrémnych podmienkach. Jeden z nich sa týka polyuretánového remienka vystuženého uhlíkovými vláknami. Jeho súčasťou je systém zabezpečujúci skrutky pred uvoľnením pri silných vibráciách. Mať istotu, že hodinky máte stále na ruke a nemusíte ich podvedome kontrolovať, je vo vypätých situáciách na nezaplatenie.

K dispozícii je aplikácia z ktorej je možné ovládať niektoré funkcie hodiniek

Z prostredia firmy Casio vyšla informácia o cene novinky, ktorá by sa pri májovom uvoľnení do predaja mala pohybovať okolo 800 dolárov (cca 750 eur). K tejto sume je však potrebné pripočítať daň, nakoľko pre daňovú rôznorodosť amerického trhu sa ceny uvádzajú bez nej.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.