Casio Edifice EQB-600 – cestovateľská špička s bluetoothom a 3D svetovým časom

Michal Pindura 0 19.09.2016

Casio Edifice EQB-600 - cestovateľská špička s bluetoothom a 3D svetovým časom

Tak to jednoducho chodí. Firmy s rozsiahlym portfóliom produktov sa občas stanú obeťou vlastného velikášstva. Viete, čo tým myslíme. Každý od nich očakáva inovácie, pokrok, vylepšenia… Ideálne pritom je, aby chuťovky pre spotrebiteľov prichádzali rok čo rok, alebo kľudne sezónu čo sezónu. Lenže niekedy to skrátka škrípe. Buď sa vytratí pôvodná tvorivá invencia, narazí sa na technické limity, prípadne sa už nie je kam posunúť. Príkladov je na každý prst desať. Hodinárov z Casia by ste však medzi nimi hľadali márne.

Je zarážajúce, že japonská spoločnosť, ktorá má každoročne v „edičnom harmonograme“ stovky modelov, dosiaľ neustrnula na mieste. Samozrejme, vždy sa v rámci povestnej kreatívnej barličky dá obmeniť farba, zľahka upraviť vzhľad (ani Casiu sa to nevyhlo), no ak by sme sa zamerali iba na hodinky z vrchných poschodí firemnej hierarchie, prišli by sme k záveru, že inžinierom a dizajnérom Casia ide karta.

Modely hodiniek Casio Edifice EQB-600, dole EQB-600D-1A, hore EQB-600D-1A2

Mohli by sme menovať hybridnú synchronizáciu času, ovládanie hudobného prehrávača priamo z hodiniek či Quad Sensor, ktorým G-Shocky získali schopnosť merať hĺbku ponoru. Skutočne reprezentatívnou ukážkou, ako sa Japonci dokážu za dva roky posunúť vo vývoji a vyšperkovať to, čo bolo už predtým považované za špičku, je ale až generačná výmena na tróne komunikatívnych časomerov zo série Edifice. Úspešný model EQB-500 z roku 2014 nahradia na marcovom Baselworlde predstavené novinky Edifice EQB-600. Spoľahnite sa, že ich prínos nie je iba o kozmetických zmenách.

Takto videli hodinky Casio Edifice EQB-600D-1A2 ich návrhári

Casio Edifice EQB-600 sú nateraz posledným príspevkom do rodiny vysoko výkonných hodiniek, kombinujúcich dynamickú vizáž s technologickými vychytávkami. Okrem možnosti bezdrôtového pripojenia k smartfónu, ktoré má Casio dokonale zvládnuté už nejaký ten piatok, sa hrdia novým multidimenzionálnym ukazovateľom svetového času, ktorý sa vďaka svojej názornej forme má šancu stať ďalším krokom v poľudšťovaní najvyužívanejšej cestovateľskej funkcie.

So svetovým časom má tokijská značka veľké plány. Pod hlavičkou konceptu Global Time Sync, zastrešujúcej riadenie vývoja analógových, celosvetovo použiteľných hodiniek sú viditeľné dva prúdy. Prvým je už spomenutá hybridná synchronizácia času, využívajúca kalibračné signály z pozemných vysielačov atómových hodín a satelitov GPS umiestnených na strednej zemskej orbite. Druhý prúd – týka sa radu Edifice – cieli na inovácie v oblasti konektivity s mobilnými telefónmi, ktoré sa pre hodinky stanú zdrojom presného času v troch stovkách miest po celom svete.

Hodinky Casio Edifice EQB-600D-1A2

Je zrejmé, do ktorej skupiny modely EQB-600 patria. Na pomoc pri stanovení a jednoznačnom určení aktuálneho pásma si ako prvé prizvali 3D glóbus, konkrétne jeho vrchnú časť, na ktorú sa pozeráte akoby z priestoru nad severným pólom. Belasý indikátor s reliéfnymi kontinentmi a malou zakrivenou ručičkou slúži ako doplnková informácia k času ukazovanému subciferníkom na pozícii 7:30 a zároveň zobrazuje v danej lokalite fázu dňa i čas 24-hodinovom formáte. Nejedná sa iba o statický prvok, ale o aktívnu súčasť ciferníka, poháňanú motorčekom s vysokým krútiacim momentom, ktorá plynule rotuje rovnako, ako sa počas dňa otáča Zem.

Casio Edifice EQB-600D-1A2, detail 3D indikátora svetového času

Čo sa týka celkovej stavby noviniek, tu sa s kompozíciou veľmi nehýbalo. Stále sú to elegantné hodinky s trojradovým článkovým náramkom a pomerne mohutným, do úrovne 100M vodeodolným oceľovo-hliníkovým púzdrom, ktorého rozmery 51,9 × 47,3 × 13,3 mm korešpondujú s váhou 170 gramov. Podobne ako u predchodcu EQB-500, na pravom boku sekundujú chránenej skrutkovacej korunke dve ovládacie tlačidlá. K týmto partiám nie je veľa čo písať.

Casio Edifice EQB-600D-1A2, všemocné tlačidlo s ikonou technológie Bluetooth

Viac slov si zaslúži samostatne stojace hríbikové tlačidlo s modrou stopkou a veľavravnou ikonou technológie Bluetooth na hlavičke. Jeho stlačením sa spustí výmena dát medzi hodinkami a telefónom s nainštalovanou aplikáciou Casio Watch+ (dostupná pre Android aj iOS). Celý proces pripojenia je intuitívny a to isté dá povedať o nastavovaní jednotlivých funkcií vrátane jednodotykovej (alebo automatickej) korekcie času, budíka, predprogramovaného kalendára či spustenia pátracieho režimu Phone Finder, ktorý sa hodí, pokiaľ neviete, kde ste odložili svoj mobil. Avšak treba mať na pamäti, že táto vymoženosť je obmedzená zhruba dvojmetrovým dosahom prevádzkovo nenáročného komunikačného štandardu Bluetooth Smart 4.0. Benefitom plynúcim zo spárovania hodiniek a telefónu je na sekundu presný čas (za predpokladu, že ho má správne nastavený mobilný operátor). Bez nadviazania spojenia s mobilom sa presnosť strojčeka cal. 5466 drží v tolerancii ± 15 sekúnd za mesiac.

Casio Edifice EQB-600, z ocele je vyrobené púzdro, náramok i skladacia spona

Vravíte, že vám čosi chýba? Ak aj áno, určite to nebude luminofor Neobrite na ručičkách ani užitočné solárne napájanie Tough Solar. Pod viacúrovňovým lisovaným ciferníkom, zhotoveným v materskom závode Yamagata Casio, sa nachádza fotovoltický článok schopný premieňať prirodzené i umelé svetlo na elektrickú energiu. V integrovanom lítium-iónovom akumulátore CTL 1616 sa jej dokáže uskladniť množstvo potrebné na približne sedemmesačný chod hodiniek. V prípade nedostatku svetla je možné aktivovať šetriaci mód, ktorý zastaví ručičky a predĺži tým výdrž až na 19 mesiacov.

Novinky Casio Edifice EQB-600 sú už v predaji. V slovenských obchodoch ich kúpite za cenu tesne pod hranicou 400 eur.

Zdroj: www.edifice-watches.com, www.casio.com.tw, www.casio-watches.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.