Casio Pro Trek Smart WSD-F20 – pod hlavičkou turistickej série a s offline mapami

Michal Pindura 7 09.01.2017

Casio Pro Trek Smart WSD-F20 – pod hlavičkou turistickej série a s offline mapami

Prvé smart hodinky od Casia sa u nás ani nestihli oficiálne objaviť (čo po roku od uvedenia neveští nič dobré) a už nás japonskí machri provokujú ochutnávkou druhého odolného wearables zariadenia z ich dielní. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas (5. – 8. január) predstavili model Pro Trek Smart WSD-F20. Z toho, čo ukázali fotografie novinky, vyplýva, že sa môžeme tešiť na aktualizovaný vlaňajší kúsok WSD-F10, ktorý Casio konečne zaradilo do niektorej z existujúcich sérií. Okrem toho, že na základe príslušnosti k rodine outdoorových časomerov Pro Trek máme o čosi jasnejšie, na akú skupinu spotrebiteľov cieli, môžeme hneď na úvod s radosťou konštatovať, že funkčnosť je ešte presvedčivejšia a trochu viac „offline“ ako u smart prvotiny spred roka.

Hodinky Casio Pro Trek Smart WSD-F20-RG

Čo to znamená? V prvom rade dvíhame ruky k nebesiam na znak vďaky za pridanie nízkoenergetického čipu GPS. Jeho prítomnosť sa stáva u inteligentných hodiniek nutnosťou a Casio, ak nechcelo pozerať konkurencii od Applu či Garminu na chrbát, muselo na schopnosti lokalizovania polohy bez potreby pripojenia sa na externý zdroj GPS signálu (smartfón, tablet, atď.) zapracovať. Pre tokijskú značku nie je GPS ničím neznámym, hoci v jej hodinkách je pripojenie na satelity Globálneho pozičného systému využívané iným spôsobom – na zistenie časového pásma a následne na nastavenie presného času. A to, ako určite uznáte, nie je plnohodnotné využitie funkcionality GPS hodné smart hodiniek. Pro Trek Smart WSD-F20 sú v tomto smere oveľa ďalej.

Casio Pro Trek Smart WSD-F20-RG

Výbornou správou a zároveň kľúčovou vlastnosťou v rámci úspory drahocennej energie je používanie GPS len na sledovanie polohy, bez toho, aby dochádzalo k neprestajnému sťahovaniu mapových podkladov. Takto jednak odpadá nutnosť neustáleho pripojenia na dátové služby mobilného operátora a takisto nie je nevyhnutné ani bluetoothové pripojenie hodiniek k smartfónu. Princíp je prostý – WSD-F20 umožňuje uložiť mapy zvolenej oblasti priamo do svojej internej pamäte. Casio prízvukuje, že sa jedná o detailné, plnofarebné mapy. Zatiaľ nie je úplne zrejmé, ako a odkiaľ sa budú mapové dáta sťahovať, no podľa všetkého pôjde o princíp, aký poznáme z navigácií do automobilov: spustíte aplikáciu v počítači, zvolíte si oblasť, o ktorú máte záujem a cez USB kábel alebo bezdôtovo prenesiete podklady do hodiniek, kde budú fungovať v režime offline.

Zdôrazňovanie, že práca s mapami v terénoch mimo pokrytia mobilným signálom je pre turistov, bádateľov a dobrodruhov zásadná, si ochotne odpustíme. Radi však dáme odpoveď každému, kto by mal v pláne položiť otázku v zmysle „čo také dokážu tieto hodinky, čo nezvládne aj môj telefón?“. Nielen Casio ale aj my sme presvedčení, že offline mapy (dúfajme, že bezplatné) nie sú ani v dnešnej dobe smarfónov úplnou samozrejmosťou. A to už je niečo, na čom sa dá stavať.

Casio Pro Trek Smart WSD-F20-RG, bočný pohľad na púzdro

K funkciám navigácie v prípade modelu Pro Trek WSD-F20 patrí aj schopnosť manuálneho vytvorenia orientačných bodov, ktoré budú v mapách uložené. Ich obsahom môžu byť akékoľvek informácie od traťových značiek, po označenia studničiek, rázcestí, nadmorskej výšky… Novinka pravdepodobne ponúkne aj rôzne formy vzhľadu máp vrátane možnosti voľby permanentne zobrazovaných „overlay“ informácií.

S navigáciou v odľahlej prírode súvisí aj už spomenuté začlenenie novinky do série Pro Trek, v ktorej Casio roky rokúce sústreďuje modely ako stvorené do náročného terénu. V posledných rokoch sme však svedkami jej akéhosi prelínania s momentálne silnejšou a preferovanejšou líniou G-Shock. Bude zaujímavé sledovať, aké plány má manažment značky s Pro Trekmi, keď ich chradnúcemu spoločenstvu neváhal dopriať injekciu živej vody v podobe modelu WSD-F20. Nehovoriac o tom, že zákazník si pri prečítaní mena novinky okamžite spojí jej vlastnosti s turistikou a outdoorom. Z hľadiska marketingu ide bez pochýb o dobrý krok.

Casio Pro Trek Smart WSD-F20

V propagačnom videu môžete vidieť, ako Casio predvádza niektoré z hlavných rysov aplikácie Moment Link. Nezamieňajte si ju s aplikáciou s podobne znejúcim názvom Moment Setter. Tá slúži k upozorňovaniu používateľa na dôležité okamihy počas cesty. Nastaviť je možné signalizáciu času na odpočinok, pripomenutia pitného režimu alebo iné užitočných udalostí. Moment Link je istý druh komunitnej aplikácie, ktorá vás spojí s ostatnými ľuďmi vo vašej skupine. Po prihlásení budete schopní vidieť ich polohu, posielať im správy a upozornenia. Táto aplikácia zrejme nebude požadovať súčasné pripojenie na GPS satelity a dátovú sieť.

V porovnaní s predchodcom WSD-F10 je novinka dizajnovo viac agresívna. Významne k tomu prispievajú inak navrhnuté ovládacie tlačidlá, ale hlavne čierne okružie. Konštrukcia má vzhľadovo bližšie k ostatným modelom Pro Trek a to je niečo, k čomu nemožno mať veľké výhrady. Farebne sa „dvadsiatka“ nijako neodlišuje od staršieho príbuzného. K dispozícií bude metalická oranžovo-čierna WSD-F20-RG a o poznanie nenápadnejšia celočierna verzia WSD-F20-BK. Celkovo možeme povedať, že WSD-F20 je na tom po konštrukčnej i vzhľadovej stránke o chlp lepšie, ako jeho až príliš zaoblený predchodca.

Detail mapy z vyznačenými orientačnými bodmi

Odolnosť sa zdá byť viac-menej bez výraznejšej zmeny. Proti vode zvládne bojovať do úrovne 50M, s tým, že spĺňa požiadavky vojenskej normy MIL-STD-810. Veľkosť ostáva stále v kategórii neprehliadnuteľných. Pre rozmery 56,4 × 61,7 × 15,7 mm je ale vykúpením pomerne nízka váha 92 gramov. Casio sľubuje viac „ako jeden deň“ výdrže batérie v prípade prevádzky s kompletne aktivovanou konektivitou (GPS, Bluetooth, Wi-Fi) a až mesiac v prípade využívania hodiniek iba v režime ukazovania času a ďalších časomerných funkcií.

Na displeji je možné zobraziť súčasne mapu a ďalšie overlay informácie

Casio Pro Trek Smart WSD-F20 sú jednými z prvých inteligentných hodiniek využívajúcich operačný systém Google Android Wear 2.0 (pre podobný krok sa rozhodol aj Polar v modeli M600). Po prihliadnutí k spokojnosti recenzentov a majiteľov modelu WSD-10 vybaveného proprietárnym systémom od Casia, je nasadenie zatiaľ oficiálne neuvoľnenej aktualizácie platformy Android Wear možné vnímať ako drobný risk. Pokrok sa však zastaviť nedá. Prostredie systému sa zobrazuje na okrúhlom dvojvrstvovom TFT displeji s priemerom 1,32 palca. Dvojvrstvová stavba displeja s monochromatickou vrstvou preloženou cez farebnú, dovoľuje indikovať čas a notifikácie aj vtedy, keď je hlavná obrazovka vypnutá.

Casio Pro Trek Smart WSD-F20-BK

Keď sme hovorili o pozitívach plynúcich zo zaradenia novinky do košiara série Pro Trek, musíme aspoň niekoľkými slovami zmieniť to, čo vie každý, kto má s turistickými špecialistami od Casia aspoň aké-také skúsenosti. Podľa očakávaní sa medzi parametrami WSD-F20 nachádzajú esenciálne senzorové zručnosti – výškomer, barometer a digitálny kompas. Hodinkám nechýbajú ani gyrometer a akcelerometer, avšak tie majú dnes prakticky každé moderné smart hodinky.

Casio Pro Trek Smart WSD-F20-BK, detail dvojvrstvového TFT displeja

Je neodškriepiteľné, že Pro Trek Smart WSD-F20 sú najlepším smart počinom, aký kedy Casio vyrobilo. Ešte dôležitejšie ale je, že vďaka logu Pro Trek sú spotrebiteľsky jasne vymedzené. Nájde sa vari niekto, kto nevie, na aký účel majú slúžiť? To je výhoda, s akou mnoho podobných zariadení na trh neprichádza. Mínusom by nemala byť ani cena. V čase uvedenia, s ktorým sa počíta 21. apríla 2017, by nemala presiahnuť 500 eur.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (7)

Michal Pindura

Radi by sme Vám dali stopercentnú odpoveď, ale keďže tento model sa doteraz oficiálne nedostal na Slovensku do predaja a nemali sme možnosť ho osobne vyskúšať, nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť, že niektoré funkcie u nás nie sú dostupné. Mrzí nás to.

Michal

ja som sa docital dakde že niektore funkcie v tych hodinkych by nefungovali na Slovensku ..je to pravda ?

Michal Pindura

Dobrý deň. Model Rangeman GPR 1000 má množstvo funkcií, ale keďže nebeží na platforme Android Wear, a pripojenie k smartfónu je využívané primárne na nastavenie času a navigáciu, notifikácie k nim, žiaľ, nepatria.

Milan

Prosim vas pro trek ma wear OS aka android wear. Ake smart funkcie ma rangeman?

Vie ma aspon notifikovat ked mi niekto vola? Sms alebo ine notifications? Co tak find your phone funkcia alebo trekovanie pohybu?

Hladam hodinky na solar power s takymi funkciami. Nieco od Casio alebo G-shock podobne funkciami od Garmin Fenix x5.

G-shock ktore by som nemusel nabijat a budu pipat ked mi niekto vola a su nieco ako mudmaster = hned kupujem

Rasťo

Dobrý deň , neviete mi prosím poradiť kde by som si vedel na Slovensku kúpiť hodinky CASIO PRO TREK SMART WSD-F20? Ďakujem pekne

Michal Pindura

Kľudne si článok dočítajte, uhlopriečka je preč

Robert

…čítal som pokým som sa nedočítal, že okrúhly displej ma uhlopriečku… a dosť