F. P. Journe spustil program Patrimoine. Zjednodušuje obchodovanie s používanými vzácnymi hodinkami

Michal Pindura 1 06.11.2016

F. P. Journe spustil program Patrimoine. Zjednodušuje kúpu používaných vzácnych hodiniek

Zbieranie hodiniek nie je, pokiaľ sa k nemu pristupuje so všetkou vážnosťou, iba o opojných pocitoch z nových prírastkov a radosti z rozširujúcich sa kolekcií. Zberateľstvo je aj o otázkach – kvantách otázok. Tie sú namieste zakaždým, keď sa v hľadáčiku zberateľa ocitnú hodinky, ku ktorým je k dispozícii iba obmedzené množstvo relevantných informácií. Ako môžem overiť pravosť hodiniek? Sú všetky diely strojčeka originálne, alebo prispôsobované? Ako boli hodinky udržiavané? Dôverujem predajcovi, ktorý mi ich ponúka? Nepochádzajú z pochybného zdroja, prípadne neboli ukradnuté? Kúpu starších hodiniek skrátka sprevádza veľmi veľa otáznikov a, treba priznať, že aj dosť rizík. Niekedy sú riziká také veľké, že namiesto výhodnej kúpy „vintage“ hodiniek zamieri potenciálny záujemca/zberateľ radšej do obchodu po nový, otázkami nezaťažený model.

Výrobcovia si, zdá sa, uvedomujú, s akými problémami sa zberatelia pri svojej záľube potýkajú. Po dánskej manufaktúre Linde Werdelin, ktorá len nedávno spustila službu LW Vintage, sa svoje staršie a najmä vzácne kúsky, určené predovšetkým pre zberateľské účely, rozhodla pod strechu špeciálne pre nich postavenej platformy s názvom Patrimoine presunúť švajčiarska značka F. P. Journe. Novo zriadená služba sa týka modelov, ktoré sa už nevyrábajú alebo boli zhotovené v obmedzenom náklade. Nachádzať sa medzi nimi majú časomery s ojedinelými mosadznými strojčekmi, unikátne exempláre, ruténiové vydania, butikové série či limitované edície, a to všetko dôkladne zrenovované a preverené podnikovými hodinármi.

Výhodou služby Patrimoine by malo byť zjednodušenie nákupu „ojazdených“ hodiniek a to jednak po stránke dostupnosti (všetky sú sústredené na jednom mieste) a tiež po stránke bezpečnosti – obchodujete priamo so spoločnosťou F. P. Journe.

Zárukou by mala byť osobná zaangažovanosť majiteľa značky Francoisa-Paula Journeho. On sám vyhodnocuje a overuje nákup hodiniek, ktoré neskôr ponúkne na predaj prostredníctvom internetovej stránky Patrimoine. Akonáhle sa hodinky od ich bývalého majiteľa dostanú do ateliérov firmy, ujmú sa ich zamestnanci, ktorí ich skontrolujú, zrenovujú, prípadne doplnia chýbajúce časti a podrobia generálnej servisnej prehliadke. Tá zahŕňa kompletnú previerku strojčeka a výmenu opotrebovaných súčiastok tak, aby bol mechanizmus v takom stave, v akom kedysi opúšťal dielne značky.

Všetky procedúry, ktorými si hodinky zaradené do programu Patrimoine prejdú, prebiehajú priamo v ženevskom sídle manufaktúry F. P. Journe. Garantovaná je tak odbornosť zásahov do funkčných častí, z ktorej následne pramení schopnosť poskytnutia trojročnej záruky. Hodinky kúpené v rámci služby Patrimoine sú dodávané v úplne novom balení a s novým záručným listom.

Ako už bolo povedané, okrem možnosti kúpiť použité hodinky, ktoré boli dokonale preklepnuté, zreštaurované a je u nich zaistená záruka, ponúka program F. P. Journe Patrimoine šancu na získanie vzácnych, poväčšine limitovaných zberateľských exemplárov. V dobe písania tohto článku bolo na predaj sedem modelov vrátane troch ruténiových edícií: Tourbillon Souverain z roku 2001, Chronomètre à Resonance z toho istého roku a o tri roky mladšia Octa Calendrier. Hneď vedľa nich sú vylistované Tourbillon T30 Historique (podľa mnohých jedny z najlepších hodiniek, aké kedy F. P. Journe vyrobil) a trojica Chronomètre à Résonance s mosadzným kalibrom.

Popri nesporných benefitoch pre zberateľov je služba Patrimoine výhodou aj pre samotnú značku. Umožňuje im udržať kontrolu nad ich imidžom, ktorý by mohol byť poškodený bezohľadnými obchodníkmi a šedým trhom. Ak nad niečím podobným iné hodinárske spoločnosti doteraz neuvažovali, určite nielen zberatelia by uvítali, keby tak stalo. Dôvera v používané hodinky, ktoré sú neraz skrytými drahokamami, by sa tým citeľne zvýšila a v konečnom dôsledku by z podobnej iniciatívy vyťažili obe zainteresované strany.

Zdroj: F. P. Journe

Pridať komentár

Komentáre (1)

Dawe

iste už niekto z Vás zažil to príjemne opojenie kedy sa môžte dotknúť historického, veľmi komplikovaného kalibru o ktorom ste dovtedy len čítali a donekonečna si prezerali jeho obrázky z rôznych pohľadov.
Mal som možnosť si prehliadnúť vzacny kaliber od fm. Graham, dotknúť sa ho, tak povediac privoňať si …
S údivom som pozeral na tu komplikovanosť kalibru, kde v jednom kalibri ste mali večný kalendár, minutovu repetíciu, fazy mesiaca, chronograf, …
Pri jeho prezeraní som sa stale pýtal: ako to dokázali ? na akých strojoch vyrobili tie drobne súčiastky ? Tych súčiastok tam nebolo málo, a to spracovanie Vás ozaj nadchne. Urobili to snaď drobnou pílkou a pilníčkom ?
Ak vidíte niektore zakrivené súčiastky repetície, tak len nechápavo krútite hlavou, pretože aj v dnešnej dobe by to bola výzva pre CNC stroje.

…cca 60 min mi s majiteľom ubehlo ako voda, aj keď ja som bol v maximálnom vytržení a podľa manželky totálne mimo. Bolo to príjemne opojenie a ani na sekundu som nepochyboval, či je dany kaliber pravý.
Takže aktuálnych a aj budúcich majiteľov a ich otázky ohľadne tychto skvostov vcelku chápem