Kandidáti na trón GPHG 2016 očami čísiel a faktov. Aké trendy sa z nich dajú vyčítať?

Michal Pindura 1 08.08.2016

Kandidáti na trón GPHG 2016 očami čísiel a faktov. Aké trendy sa z nich dajú vyčítať?

Od 16. júla máme o čosi jasnejšie v tom, ktoré hodinky dostanú šancu zabojovať o najvyššie a najrešpektovanejšie ocenenia, aké sa v hodinárskom odvetví udeľujú. Na internetových stránkach Grand Prix d´Horlogerie de Geneve (GPHG) bol k tomuto dátumu zverejnený kompletný zoznam modelov ašpirujúcich na titul hodinky roka. Témou dnešného článku nebude ich vymenovanie ani bližšie predstavenie. Vďaka analytickým schopnostiam redaktorov portálu Worldtempus.com sa možeme na kandidátov na trón GPHG pozrieť očami čísiel a faktov, pričom sa z nich pokúsime vyčítať trendy vládnuce na najvyšších poschodiach hodinárskej produkcie v roku 2016.

Prvým poznatkom je, že oproti minulému ročníku sa počet uchádzačov o „hodinárskych Oscarov“ zmenšil zo 193 na 175. Modely prihlásené 86 značkami sú rovnako ako vlani rozdelené do dvanástich hodnotených kategórií. Zámerom redakcie serveru Worldtempus bolo z hodiniek v aktuálnom katalógu GPHG vytvoriť reprezentatívny priemer, na ktorom by demonštrovali smer, akým sa hodinársky priemysel v poslednom roku uberal. Pod drobnohľadom sa tak ocitli veľkosti, materiály púzdier, komplikácie a v neposlednom rade ceny.

Po spracovaní dát všetkých modelov je identikit, povedzme že ideálnych hodiniek nasledovný: sú vyrobené z ušľachtilej ocele, ich púzdro je okrúhle s priemerom 42 mm (41,88 mm, ak by sme mali byť úplne presní). Pomerne prekvapivá je ich vysoká cena, ktorá presiahla sumu 97-tisíc švajčiarskych frankov (v prepočte 89100 eur). Cenu čiastočne deformujú niektoré extrémne luxusné časomery vykladané drahými kameňmi – ako príklad uvádzame „haute joaillerie“ hodinky Sarcar Goldfish s cenou 1,5 milióna frankov – no pravdou je, že viac než štvrtina prihlásených modelov (42) má na cenovke napísané číslo prekračujúce 100-tisíc frankov.

Raymond Weil Maestro Beatles6, uchádzač o cenu GPHG Petite Aiguille

Naopak, v kandidátke GPHG sa nachádza tiež takmer rovnaký počet kúskov (41), spĺňajúcich 8000-frankový limit, ktorý ich oprávňuje súťažiť v kategórii „Petite Aiguile“, vyhradenej pre finančne prijateľné hodinky. Pokiaľ by sme hľadeli striktne iba na najnižšiu cenu, víťazom by sa stala hudobnícka, rock and rollová limitovaná edícia Raymond Weil Maestro Beatles. Model s oceľovým púzdrom a samonaťahovacím kalibrom môže byť váš za 1500 frankov.

Zaujímavé je, že mnohými odborníkmi zaznávané dámske hodinky, sa ukázali v tomto ročníku GPHG ako vyrovnaný súper pánskym modelom. S 24 prihlásenými ich dokonca o jeden prevýšili. Zvýšené sústredenie sa na zákazníčky prednedávnom ohlásila Eterna a snaha o využitie skrytého potenciálu žien s spotrebiteliek je už tradične viditeľná u manufaktúr Christophe Claret i Chopard. 

Trendy na trhu odráža aj medziročný pokles počtu tourbillonov z 23 na 15. Badateľné je takisto určité preorientovanie tourbillonov z nedostupnej komplikácie na súčasť športových hodiniek, čoho dôkazom sú Montblanc a Ulysse Nardin s modelmi TimeWalker ExoTourbillon Minute Chronograph Limited Edition, respektíve Grand Deck Marine Tourbillon.
Či sú vydestilované dáta reálnym ukazovateľom smerovania hodinárskeho priemyslu, sa dozvieme 10. novembra na slávnostnom odovzdávaní cien GPHG v ženevskom divadle Grand Theatre. Dovtedy budú musieť prihlásené hodinky prejsť sitom prvého hlasovania jury, po ktorom v každej z tucta kategórií ostanú šiesti finalisti.

Zdroj: Worldtempus.com, www.gphg.org

Pridať komentár

Komentáre (1)

Michal Pindura

Len na okraj, GPHG nie je koncipovana ako sutaz cisto zamerana na vysoku hodinarcinu (hoci ocenene modely by tomu nasvedcovali). Zoznam, o ktorom je clanok, tvoria hodinky prihlasene ich vyrobcami, porota k nim zatial nezaujala ziadny postoj.