Laventure Marine – inšpiratívny startup s 90% podielom švajčiarskej výroby

Michal Pindura 4 10.10.2017

Laventure Marine, hodinky na zápästí

Keď v článkoch nášho magazínu spomenieme portál Kickstarter, na 90 percent ide o texty, v ktorých dávame priestor inovatívnym technologickým startupom, ktoré by podľa nás mohli byť pre hodinársky sektor nejakým spôsobom prínosné. Naposledy to boli svetovo prvé smart hodinky bez batérie, ktorú by ste museli pravidelne nabíjať. Zvyšných desať percent pripadá na zaujímavé počiny s potenciálom vyzbierať požadovanú sumu, dostať sa na trh a ak všetko pôjde, ako má, stať sa normálne fungujúcou značkou. Švajčiarsky startup s názvom Laventure je jedným z nich.

Firma podnikateľa a hodinárskeho nadšenca Clémenta Gauda sa na Kickstarteri snažila investorov upútať pôsobivou vintage sériou modelov určených pre dobrodruhov s pozitívnym vzťahom k mechanickým hodinkám. Vyhliadky na získanie kapitálu potrebného na rozbeh výroby boli viac než sľubné. Laventure sídli v hodinárskom raji, meste Neuchâtel, produkcia prebieha v La Chaux de Fonds a jej zakladateľ sa od mladosti zaoberal hodinkami, pričom najprv mu učarovali ako zberateľovi starožitností a neskôr sa venoval ich navrhovaniu pre známe mená odvetvia vrátane Audemars Piguet, HYT, Christophe Claret, Ebel, Maurice Lacroix a Mido.

Laventure Marine - inšpiratívny startup s 90% podielom švajčiarskej výroby

Na dráhu nezávislého výrobcu sa Clément Gaud vydal začiatkom roka s cieľom vytvoriť plnohodnotnú hodinársku značku. Prvý krok má už zdarne za sebou. Sumu 201400 švajčiarskych frankov, ktorá má priviesť jeho projekt k životu, sa mu podarilo vyzbierať za pomerne krátku dobu. Pri pohľade na debutový model Marine sa záujmu 120 investorov vôbec nečudujeme.

Skice hodiniek Laventure Marine

Ako napovedá názov prvotiny, inšpiráciou pri jej tvorbe boli moria a oceány. Presnejšie ňou boli hodinky zo šesťdesiatych rokov, ktoré vtedajším bádateľom pomáhali s prieskumom morských hlbín. Novinkám slúži ku cti, že sa v snahe o nasatie charakteru historických časomerov neodklonili od klasického dizajnu a zákazník tak nemusí bojovať s nežiaducimi cudzorodými elementmi.

Laventure Marine, detail spracovania púzdra

Príjemne vybalansované púzdro so všestranným priemerom 41 mm je vyfrézované z ušľachtilej ocele 316L a jeho dominantou je statné okružie. Ak sa puzdro s jeho rovnými plochami a ostrými skoseniami zadívate pozornejšie, možno si podobne ako my uvedomíte, že práca pre manufaktúru Audemars Piguet zanechala v kreatívnych postupoch Clémenta Gauda nezmazateľnú stopu.

Laventure Marine, o švajčiarskej výrobe informuje nápis na ciferníku

Športová nátura hodiniek Laventure Marine nie je iba náznaková a daná ich vzhľadom. Púzdro je z prednej strany zacelené výrazne konvexným, tzv. „superdome“ zafírovým kryštálom, prítomná je nadrozmerná skrutkovacia korunka a v zozname vlastností má hneď vedľa štvorhertzového automatického kalibru ETA 2824-2 čestné miesto potápačská vodeodolnosť na úrovni 200M.

Všetko doteraz napísané znie lákavo, ale pokiaľ by sme mali vyzdvihnúť a dvakrát hrubo podčiarknuť iba jednu jedinú vec, bol by to vysoký podiel „švajčiarskosti“. Šesťdesiatpercentný podiel švajčiarskej výroby a pôvodu komponentov, potrebný na získanie označenia kvality Swiss Made, zvyšujú tieto hodinky o ďalších 30 percent a neboja sa o tom informovať dobovým nápisom „Fabrique en Suisse“ pri šiestej hodine.

Laventure Marine, luminiscencia

V atraktivite spracovania novinka nepoľavuje ani na ciferníku. Ten je dostupný v troch farebných prevedeniach: modrom, zelenom a hnedom. Každé z nich má textúrovaný povrch a s postupným tmavnutím smerom k okraju. Gradient má navodiť dojem klenutej plochy, s akou sa bežne stretávame u hodiniek, ktoré majú už voľačo za sebou. Spolu s okrovým odtieňom fotoluminiscenčného náteru na zahĺbených indexoch (zrejme nejde o sendvičovú konštrukciu) a ručičkách tvoria dohromady základ efektnej vintage atmosféry hodiniek. Keďže si model Marine ctí potápačské zvyklosti, ciferník je ukážkovo čitateľný s dostatočným kontrastom medzi podkladom a funkčnými prvkami.

Laventure Marine, zadná strana hodiniek

Z každého farebného variantu v cenách od 1570 do 1670 frankov bude do decembra 2017 vyrobených 50 exemplárov. Uvedená cena platí pre tých, ktorí sa rozhodli finančne podporiť kickstarterovú kampaň. Ako prejav vďaky im budú hodinky doručené v kazetách so vzhľadom napodobňujúcim staré vydanie knihy Podivuhodné cesty od Julesa Verneho. Pre ostatných sú ceny o 1000 CHF vyššie.

Zdroj: Laventure Watches, Kickstarter

Pridať komentár

Komentáre (4)

Dawe

v ich prípade by som sa z tým Swiss made na urovni nie iba potrebných 60% ale dokonca 90% ,,švajčiarskosti,, nechválil, lebo mne osobne to zneje ako:
,,mame novy projekt ale 90% z toho bolo vytvorené našimi partnerskymi firmami sidliacimi sice v Swiss, lebo mi sami by sme to nezvládli,,
…až vytvoria vlastne kalibre, budu mať vlastnu výrobu vláskov, vlastne puzdra a cely vývoj a prinesu na trh nejake inovatívne riešenie tak to bude mať zmysel.
Ale vyfrezovať ,,cool,, puzdro a vložiť do neho cudzi kaliber s retro ciferníkom dokaže už dnes technický zdatný maturant strednej školy.
Prepáčte, ale tak to vnímam ja, a za takýmito projektami nevidím žiadnu pridanu hodnotu.

Johann

Osobne vidím remeselne dobre urobené hodinky s bežným, aj keď po všetkých stránkach overeným strojčekom. Na bežné nosenie fajn. Aj keď je to začiatočnícky projekt a iste vyžaduje nemalé náklady, cena sa mi zdá trocha uletená. Ak si môžem vybrať, tak radšej uprednostním slovenský Biatec. Za polovičnú cenu dostanem viac ako dvojnásobnú kvalitu.

Michal Pindura

Je to jednoduché

Dawe

čo je na týchto hodinkách inšpirujúce ? aká je ich pridaná hodnota ? ….. nejako mi to uniká