Manufaktúra Vaucher plánuje prepúšťanie. O prácu má prísť 50 ľudí

Michal Pindura 0 08.06.2016

O tom, že ekonomická výkonnosť švajčiarskych hodinárskych firiem padla za ostatných dvanásť mesiacov na úroveň, akú vykazovala v časoch poslednej finančnej krízy, čvirikajú už aj vrabce na strechách. Oficiálnym potvrdením nelichotivého stavu, ktorý mal podľa analytikov vyústiť do neskoršieho prepúšťania v sektore, bola správa Federácie švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu z konca apríla minulého roka.

Pred vyše rokom ale ešte všetci optimisticky verili, že prepúšťanie sa nedotkne veľkých spoločností. Ťarchu poklesu záujmu o Swiss Made hodinky a príbuzné produkty mali pocítiť hlavne menší, prípadne nezávislí výrobcovia bez napojenia na finančne zabezpečené skupiny. Dopad nepriaznivého vývoja na trhu je však drvivejší, než by si hodinárske firmy boli v nedávnej minulosti ochotné pripustiť. Na rad tak aj u solventných značiek prichádzajú nepopulárne opatrenia vrátane prepúšťania.

V prvej polovici mája zverejnila agentúra Bloomberg informáciu, že Vaucher Manufacture Fleurier ohlásil začatie procesu konzultácií o plánovanom škrte päťdesiatich pracovných miest. V prípade tohto renomovaného závodu by šlo o takmer tretinu zamestnancov.

Manufaktúra Vaucher plánuje prepúšťanie. O prácu má prísť 50 ľudí

Dôvodom na zníženie počtu zamestnancov je – ako inak – výrazný prepad objednávok. Švajčiarsky výrobca, ktorého spoluvlastníkmi sú investičná divízia švajčiarskej podnikateľskej rodiny Sandoz Family Foundation a spoločnosť Hermès International SCA, v súčasnosti vyvíja a dodáva high-end kalibre pre manufaktúru Parmigiani Fleurier a viacero iných značiek, prevažne z prémiovej kategórie. V roku 2009 firma dávala prácu 250 ľuďom. Po chystanej vlne prepúšťania by z nich malo ostať približne 120.

A to stále nie je všetko. Sesterská firma Parmigiani Fleurier, pre ktorú Vaucher navrhol unikátny krokový orgán konceptu hodiniek Parmigiani Senfine, prišla za pomerne krátky čas o sedemnásť zamestnancov. Boli medzi nimi aj vysoko postavení manažéri vrátane generálneho riaditeľa Jeana-Marca Jacota (odišiel v roku 2005) a prevádzkového riaditeľa Marca Gaudreaulta.

Aby nebolo všetko iba čierne, skupina Richemont sa nechala počuť, že z ohlásených 300 ľudí, ktorí boli na odstrel od februára tohto roku, nakoniec príde o prácu „iba“ stovka. Prepúšťaním najviac zasiahnuté značky by mali byť Vacheron Constantin a Cartier. Ešte pozitívnejšie vyznievajú slová Nayly Hayek (Swatch Group). Podobne ako konglomerát LVMH, ani značky patriace pod skupinu Swatch by do roku 2017 nemalo postihnúť žiadne masívnejšie personálne zemetrasenie.

Zdroj: Bloomberg

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.