Molnar Fabry Time Machine Regulator 911 – s materiálom z Porsche a slovenským pôvodom

Michal Pindura 0 21.02.2018

Molnar Fabry Time Machine Regulator 911 - s materiálom z Porsche a slovenským pôvodom

Zakaždým, keď sa k nám dostanú materiály, v ktorých je aspoň malá zmienka o niečom nám skutočne blízkom, nevieme sa dočkať momentu, kedy sa s nimi podelíme s našimi čitateľmi. Vo chvíli, keď banskobystrické duo Michal Molnár a Igor Fábry, tvoriace pod značkou Molnar Fabry, vydalo ďalší zo svojich vzácnych skeletonizovaných skvostov Machine Regulator 911, bola naša radosť hneď dvojnásobná. Jednak sme si užívali pohľad na exkluzívnu jednokusovú edíciu, ktorá sa názvom i použitým materiálom (titán piateho stupňa) odvoláva na ikonický športiak Porsche 911, a zároveň v nás opäť vzrástla hrdosť, že aj na Slovensku sa rodia prémiové hodinky, o ktorých sa píše ďaleko za hranicami našej krajiny.

Odborníci na techniku skeletonizácie, špecializujúci sa na úpravy švajčiarskych kalibrov ETA a Unitas, sa v ich najnovšom počine podujali vložiť kus svojho umenia do ďalšej našej srdcovky – poctivého regulátora. Tým, ktorí čisto náhodou nevedia, čo sú regulátory zač, odporúčame náš článok z rubriky Hodinky pod lupou. Vysvetľujeme v ňom, ako regulátory prišli k svojmu neobyčajnému rozloženiu ciferníka, v ktorom sú hodiny, minúty a sekundy od seba separované tak, aby zvýraznili dôležitosť centrálne uloženej minútovej ručičky. V súčasnosti síce už regulátory stratili svoj praktický význam, no vďaka svojmu netradičnému vzhľadu sú perfektnou poctou pre dobu, v ktorej vznikli.

Molnar Fabry Time Machine Regulator 911

Tak ako ostatné regulátory, aj Molnar Fabry Time Machine Regulator 911 kladie doraz na minútovú ručičku. Tá je u nich prerezaná, tepelne modrená a tvarom pripomína ihlu rýchlomera v slávnej Carrere. Subciferník hodín nachádzajúci sa pri desiatej hodine je osadený krátkou, no o to širšou klinovitou ručičkou s oválnym výrezom, ktorej modrá farba sa na striebornom kruhovo brúsenom podklade nedá prehliadnuť. To isté platí pre ukazovateľ sekúnd na šiestej hodine, ten však na rozdiel od vyfrézovaných rímskych číslic (samozrejme modrých) stavil na číslice arabské. Pri pohľade na spracovanie mechanizmu môžeme skonštatovať, že Molnar Fabry má pre tepelné modrenie slabosť. Veď si len zoberte, koľko efektných modrých skrutiek zdobí zadnú stranu strojčeka…

Molnar Fabry Time Machine Regulator 911, detail ciferníka

Ozaj, aby sme nezabudli, oba subciferníky sú vyrobené 99,9-percentného striebra a ich uchytenie k mostíkom je riešené pomocou dvojice skrutiek. Prečo na striebro upozorňujeme? Je to hlavne preto, že v hodinkách sa kvôli jednej svojej pomerne nepríjemnej vlastnosti, známemu černaniu, až tak často nevyskytuje. Ostáva veriť, že zafírové kryštály tvoria s púzdrom dostatočne tesný celok, ktorý zabráni, aby sa inak krásne čitateľný ciferník stal časom úplne nepoužiteľný.

Veľká minútová ručička siaha takmer až k vnútornému okružiu s vyznačenou minútovou stupnicou zloženou z väčších a menších bodiek. Na dvanástej hodine bodky ustúpili nápisu MOLNAR FABRY, čo sa nie každému musí páčiť. Nazdávame sa, že „označkovanie“ by nemalo za žiadnych okolností znižovať ergonómiu hodiniek, a to sa vynechaním časti minútovej škály podľa nás stalo. Pravdaže, nie je to nič dramatické a rozhodne nejde o fatálny dizajnérsky lapsus.

Molnar Fabry Time Machine Regulator 911, zadná strana hodiniek

S výnimkou plných diskov subciferníkov je tvár modelu Time Machine Regulator 911 štýlovo otvorená tak, aby nechala vyniknúť ručne skeletonizovaný kaliber ETA 6498-1. Jedná sa o manuálne naťahovaný strojček s pohybovou rezervou 46 hodín a nízkou pracovnou frekvenciou 18000 polkmitov za hodinu (2,5 Hz). Pôvodne klasický trojručičkový kaliber, ktorý je všeobecne označovaný ako ideálny na rôzne modifikácie a remeselné úpravy, bol na regulátor s priemyselným akcentom prestavaný priamo v dielni v centre Banskej Bystrice. Na tom istom mieste mu bolo dopriate pieskovanie mostíkov, skosenie hrán, ródiovanie a nanesenie čierneho ruténia. Páni Molnár a Fábry si dali tú námahu a spočítali, koľko im všetky menované, ručne vykonávané postupy zabrali času. 280 hodinám nemáme dôvod neveriť.

Detail skeletonizovaného, ručne naťahovaného kalibra ETA 6498-1

Puzdro hodiniek zhotovené z titánu piatej triedy meria do priemeru 44 milimetrov. V porovnaní s ušľachtilou oceľou 316L je titánová zliatina s prímesami hliníka, vanádu a železa, ktorá sa uplatňuje predovšetkým v segmente športových hodiniek, ľahšia, tvrdšia, odolnejšia voči korózii a v neposlednom rade je lepšie tolerovaná osobami s citlivou pokožkou. Puzdro je z oboch strán zacelené plochými zafírovými sklíčkami a je k nemu pripojený modrý remienok z kože aligátora. Opasková pracka na remienku je podľa predpokladu vyrobená z titánu.

Prácu Michala Molnára a Igora Fábryho si okrem iného vážime aj preto, že z relatívne bežných komponentov dokážu vykúzliť hodinky, na ktoré je radosť sa dívať. Model Time Machine Regulator 911 je na tom rovnako. Z lacného (ale zase nie najlacnejšieho) strojčeka sa pod ich rukami stal klenot, ktorý má so svojou štandardnou podobou iba pramálo spoločné. Ten, kto sa stane majiteľom týchto hodiniek, ich bude môcť nosiť s vedomím, že má na zápästí regulátor, aký nemá nikto iný na svete. Komu by v takomto prípade vadilo, že stoja 14900 eur?

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.