Neviete si poradiť s čistením bronzových hodiniek? Prezradíme vám, ako na to.

Michal Pindura 0 07.01.2020

Patina na bronzových hodinkách

Bronzové hodinky už zďaleka nie sú zjavom z kategórie „všetci o nich hovoria, ale nikto ich nevidel naživo“. Kým pred pár rokmi sme o nich písali ako o narastajúcom trende a exotike, dnes sú pomerne bežnou súčasťou ponuky obchodov. Hlavne potápačské modely sú s puzdrami vyrobenými z prastarej zliatiny medi a cínu, ktorá ochotne nadobúda zelenkavú patinu, spojené neprerušiteľnou pupočnou šnúrou. Oukej, to všetko sme si už o nich povedali. Jednu praktickú tému sme však v súvislosti s bronzovými hodinkami opomenuli. Viete, ako ich vyčistiť tak, aby aj po rokoch nosenia vyzerali opäť ako nové?

Na čistenie hodiniek použite bavlnenú handričku

Pre tých, ktorí chcú vrátiť vzhľad svojich bronzových hodiniek spať do stavu, v akom ich vytiahli z krabičky, a tiež pre tých, čo prehnali svoju snahu s rýchleným patinovaním pomocou rôznych oxidantov (áno, aj takí sú medzi nami), môžu mať informácie o trikoch a spôsoboch čistenie bronzu cenu zlata.

Dobrou správou je, že existuje viacero domácich trikov, ako sa bezbolestne a bez hrozby vyvolania chemického poplachu dopracovať k vytúženej „továrenskej“ vizáži. Prvým a zrejme aj najvyužívanejším sú rôzne produkty na čistenie bronzu, mosadze, hliníka a iných kovov. Typickým príkladom je roztok alebo pasta Sidol (respektíve Sitol), ktorej čpavkovú vôňu mnohí z nás poznajú ešte z detstva. Aplikovanie je jednoduché: nanesiete na handričku, chvíľu necháte pôsobiť a leštíte a leštíte…

Poslúžiť vám môže zmes citrónovej šťavy a jedlej sódy

Ak z nejakých príčin neholdujete jednoduchým a rýchlym riešeniam, siahnuť môžete aj po zubnej paste. Abrazívne čiastočky v paste vykonajú po minútach energického trenia, šúchania (a sprievodného odfukovania, nakoľko treba poriadne pritlačiť) takmer identickú službu ako špecializované drogistické prípravky.

Ďalšou, stále absolútne neškodnou a široko dostupnou alternatívou, je podomácky namiešaná zmes citrónovej šťavy a jedlej sódy (hydrogénuhličitan sodný – NaHCO₃, alebo inak sóda bikarbóna). Vytvorenú mäkkú pastu rovnomerne aplikujte priamo na povrch bronzových častí a za pomoci jemnej handričky usilovne roztierajte pod tlakom, ktorým neublížite sklíčku hodiniek. Podobne ako pri zubnej paste nie je efekt zaručený hneď na prvý pokus. V prípade, že nie ste s výsledkom spokojní, obrňte sa trpezlivosťou a dajte si repete.

Zubná kefka nie je dobrý nápad

Keďže pri čistení bronzových hodiniek vždy pracujete so polotekutými látkami, ktoré sa veľmi rady pchajú do tých najmenších a najneprístupnejších kútov, po skončení čistenia odporúčame hodinky dokonale zbaviť zvyškov čistiacich prostriedkov. Ideálna je na to tečúca voda a bavlnená handrička alebo kozmetická vatová tyčinka. POZOR: nikdy nie zubná kefka! Dôkladné odstránenie pozostatkov po čistení je dôležité aj kvôli potenciálnemu reagovaniu s bronzom, ku ktorému by v miestach so zabudnutými činidlami – nech sú akéhokoľvek charakteru – mohlo dochádzať.

Foto: pinionwatches.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.