Piaget Polo S a Polo S Chronograph – nové, vydarené a dostupné, ale kdesi sme ich už videli

Michal Pindura 0 27.07.2016

Nové modely Piaget Polo S a Polo S Chronograph

V závere prvej polovice júla sa v New Yorku konal večierok organizovaný značkou Piaget. Švajčiarsky hostiteľ na ňom predstavil novú verziu svojho športového modelu Polo. Na prvé počutie nič nezvyčajné. Takých večierkov v hodinárskom priemysle je… Niečím výnimočný ale predsa len bol. Po prvé, hodinky Piaget Polo s prídomkom S prichádzajú s totálne prepracovaným dizajnom, ktorý s predošlými modelmi Polo, vyrábanými od roku 1979, nezdieľa takmer nič. Po druhé, novinky naplánované ako entry-level časomery, ktoré by mali byť vstupnou bránou k luxusnejšej a zákonite drahšej produkcii značky, sú na rozdiel od starších zlatých alebo titánových kúskov zhotovené z cenovo dostupnejšej ušľachtilej ocele. A po tretie, vzhľadovo dotiahnutý a podľa doterajších reakcií nielen nám mimoriadne sympatický výzor hodiniek vybavených manufaktúrnymi strojčekmi, sa zdá byť priamym zásahom do čierneho. Všetko by bolo v absolútnom poriadku, keby sme pri peknej tváričke noviniek nezažívali opakované „déjà vu“.

Quartz hodinky Piaget Polo z roku 1979

O asociáciách, ktoré v nás modely Polo S vyvolali, si povieme o čosi neskôr. Teraz, ešte pred hocičím iným skonštatujeme, rad Polo S pôsobí ako osviežujúce tonikum. Od 80. rokov, kedy Piaget vydal prvé kolekcie modelu Polo sa toho veľa zmenilo. Vtedajšie modely boli vďaka vodorovným pruhom, predchádzajúcim cez akýsi derivát vankúšového púzdra, ciferník aj integrovaný náramok nezameniteľné. Napriek viacerým faceliftom však séria Polo zastarávala viac, než bolo zodpovedným osobám milé. Tak začali úplne od podlahy: s novým vizuálom, novými kalibrami a tiež „novým“ materiálom, ktorý sa podpísal pod prijateľnú cenu hodiniek.

Piaget Polo S budú vydané v dvoch verziách: trojručičkovej s dátumom a chronografovej. V oboch prípadoch ide o automaty s priemerom 42 mm a zaoblenými (nie okrúhlymi) okružiami, pripomínajúcimi okružia v kolekcii Emperador. Zakomponovaním typického dizajnového jazyka si Piaget splnil povinnosť – nikto nemôže namietať, že novinky nemajú nič spoločné s ostatnými modelmi ženevskej značky. Majú. No od kolekcie Polo majú skutočne ďaleko. Sú to elegantné, športovo ladené luxusné hodinky, na ktorých oceľových častiach sa striedajú brúsené a leštené povrchy. Piaget Polo S sú s 9,4-milimetrovou hrúbkou relatívne tenké. Podobne sa môžeme vyjadriť aj o komplikovanejších kusoch Polo S Chronograf, ktorých púzdro bude nad zápästie vyčnievať 11,2 mm.

Hodinky Piaget Polo z roku 2013

Trojručičkové vyhotovenia ponúknu možnosť výberu z troch farieb ciferníkov, a to striebornej, modrej a antracitovej. Chronografy sú na farby skúpejšie, k dispozícii sú strieborná a modrá. Podklad číselníkov je pokrytý jemnými, vzájomne neprepojenými ryhami, ktoré by zrejme mali evokovať pruhy na pôvodných modeloch. Vnútorné okružie je bez ryhovania, s vytlačenou sekundovou stupnicou. Centrálne ručičky, tvarovo blízke typu „lancette“, sú rovnako ako aplikované indexy vyplnené luminoforom (neplatí pre tenučkú sekundovku s kosoštvorcovou protiváhou). Hodinky sú spárované s oceľovými náramkami, poskladanými z leštených H-článkov a brúsených stredových segmentov. Piaget síce nateraz neuvažuje nad kaučukovými či koženými remienkami, no športovým modelom, za aké sú Polo S vydávané, by určite len prospeli.

Nové modely Piagat Polo S

Vo vnútri noviniek debutujú in-house kalibre 1110P a 1160P. O mechanizmoch odvodených od firemných strojčekov 800P (tri ručičky s dátumom, 25,6 mm, dvojitý perovník, 21600 v/h, rezerva chodu 85 h) a 880P (5,6 mm, samonaťahovací 4 Hz bi-compax chronograf s dátumom, stĺpikovým kolesom, vertikálnou spojkou a dvojitým perovníkom, výkonová rezerva 50 hodín) sa toho momentálne veľa nevie. Môžeme tipovať, že kvôli snahe o zrazenie cien, prišli o časť zdobenia.

Nové modely Piagat Polo S Chronograph

Kým si povieme, kedy a za koľko dorazia Piaget Polo SPolo S Chronograph do obchodov, poďme sa v krátkosti povenovať vyššie spomenutým asociáciám. Áno, novinky vyzerajú viac než dobre, akurát sa ťažko zbavujeme dojmu, že sme ich už niekde videli. Sú to Aquanauty alebo Nautilusy? Iste, nie sú úplne odkopírované, lenže dizajnová stopa, ktorú slávnym modelom Patek Philippe vštepil Gérald Genta, je taká špecifická, že akonáhle sa k nej niekto čo i len priblíži, okamžite nám v hlavách skrsne podozrenie. Pokiaľ by sa nimi inšpiroval fashion výrobca – ako sa to stalo manufaktúre Audemars Piguet v spore so značkou Tommy Hilfiger, prípadne keď sa Wenger alebo Timex nechali evidentne uniesť pri napodobňovaní potápiek Sumbmariner od Rolexu – mali by sme aké-také pochopenie. Ale Piaget?

Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. A platí to aj tu. Za 8400, respektíve 11100 eur – toľko budú nové modely Piaget stáť, keď sa v septembri dostanú na trh – Nautilusy ani Aquanauty rozhodne nezoženiete.

Zdroj: Piaget, www.hautetime.com, forums.timezone.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.