Traser P68 Pathfinder Automatic – nočný vták, pre ktorého čierna nie je podmienkou

Michal Pindura 1 14.02.2018

Traser P68 Pathfinder Automatic - nočný vták, pre ktorého čierna nie je podmienkou

Možno aj vy ste už zastali pred výkladom niektorého nie príliš nóbl hodinárstva a podobne ako mnohí iní ste so záujmom sledovali ciferníky tých modelov, ktoré vďaka rádioluminiscencii doslova žiaria aj za dňa. Ak nie ste kovaný hodinársky znalec, zrejme ste si ani neuvedomili, že celé to svetelné divadlo má s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí jediná švajčiarska spoločnosť.

MB-Microtec je skutočným hegemónom v oblasti tríciom naplnených sklenených trubičiek, ktorý má na trhu prakticky monopolné postavenie. Okrem dodávania svojich riešení tretím stranám vyrába pod značkou Traser svoje vlastné, prevažne taktické quartz hodinky. Z času na čas sa ale stane, že batériou poháňané časomery „preloží“ mechanickým automatom, ktorý na seba okamžite strhne zaslúženú pozornosť. Stalo sa tak aj na začiatku októbra minulého roka, kedy Traser uviedol poľnú novinku P68 Pathfinder Automatic s novou funkciou – vnútorným kompasovým okružím a o kúsok uvoľnenejším vzhľadom.

Pre ľudí nejakým spôsobom napojeným na military komunitu nie je značka Traser (jej plný oficiálny názov znie traser® swiss H3) vonkoncom neznáma. Za renomé, ktoré si za desaťročia svojej existencie vydobyla, sa môže poďakovať práve tríciovému osvetleniu. Trigalight, ako ho MB-Mictotec pomenoval, emituje svetlo rovnakým spôsobom ako iné podobné systémy. To znamená, že ampulky z borosilikátového skla, vnútri ktorých prebieha v dôsledku beta rozpadu neustále zrážanie sa záporne nabitých častíc trícia s vrstvou zlúčeniny fosforu, nepotrebujú na rozdiel od fotoluminiscenčných materiálov (napr. Superluminova) pravidelné nasvecovanie umelým či prirodzeným svetlom na to, aby v tme žiarili. Nemusíme dodávať, že hodinky vybavené tríciovým osvetlením sa objavujú vo výbave špeciálnych jednotiek a s ich nasadením sa počíta najmä počas nočných operácií.

Traser P68 Pathfinder, modely Black Hole a Automatic Midnight Blue

Pokiaľ by ste sa v tejto chvíli rozhodli, že sa chcete dozvedieť viac o výhodách a rozdieloch osvetlení používaných v náramkových hodinkách, odporúčame vám náš článok z edície Hodinky pod lupou.

Trigalight bol podľa očakávania použitý aj na ciferníku nového modelu od Traseru. Vítame, že dizajnéri povolili opraty a okrem navýsosť praktického, neprekonateľne nenápadného, ale tak trochu nudného variantu Black Hole s čiernym ciferníkom a púzdrom ošetreným čiernou vrstvou PVD, osviežili ponuku verziou s metalickým modrým ciferníkom Midnight Blue, ktorá má podľa tlačovej správy pripomínať nekonečnosť vesmíru.

Traser P68 Pathfinder Automatic Midnight Blue

Nech už bude vo vás ciferník vyvolávať také alebo onaké pocity, pri používaní zrejme oceníte kontrast modrého podkladu s transferovo nanesenými bielymi a žltými markermi. Po západe slnka celkom určite privítate, že arabské číslice hodín a tiež označenia svetových strán neboli ponechané napospas tme. O ich osvetlenie sa stará pigment Superluminova, ktorý v kombinácii s naležato uloženými, nazeleno žiariacimi tríciovými ampulkami vytvára účinnú zbraň proti tme.

Ručičky sú pomerne stroho tvarované, s prerezaním pri osi otáčania. Hodinová ručička je od minútovej odlíšená jednak menšou dĺžkou a jednak žltým náterom na hrote. Ako je u Traseru obvyklé, každá z ručičiek (áno, aj sekundovka) dostala svoju vlastnú trigalight trubičku. Žiadne prehrešky voči zaužívaným pravidlám sa nekonajú ani pri dátume. Je to klasika najklasickejšia – biely podklad, čierne písmo a pozícia pri tretej hodine. Tu ju každý bude hľadať a presne tu aj je.

Traser P68 Pathfinder Automatic, detailný pohľad na ciferník

Na vonkajšom obvode ciferníka sa nachádza v úvode spomenuté kompasové okružie ovládané veľkou korunkou na ôsmej hodine. Ak sa nazdávate, že Traser nejakým zázračným spôsobom integroval funkciu magnetického kompasu, možno budete sklamaní. Vyznačené kardinálne a interkardinálne body slúžia iba pre uľahčenie orientácie pri skautskom hľadaní juhu pomocou slnka a hodinovej ručičky. Úsmevné je, že hodinky stavané na nočné misie, obsahujú kompas, ktorý pre svoju funkčnosť nutne potrebuje slnečný svit.

Rovnako ako gro ostatných hodiniek Traser, aj P68 Pathfinder Automatic dostal jednoduché, no zato mohutné do priemeru až 46 mm merajúce oceľové puzdro so striedajúcimi sa brúsenými a leštenými partiami. Samozrejmosťou je skrutkovacia korunka, ktorá neomylne predznačuje zvýšenú úroveň vodeodolnosti, v tomto prípade plaveckých 100M. Exteriérový taktický balíček uzatvára zafírový kryštál s antireflexnou vrstvou a nylonový NATO remienok s mimostredným žltým alebo sivým prúžkom. Interiéru púzdra kraľuje automaticky naťahovaný mechanický kaliber so 42-hodinovou rezervou chodu. Chcete vedieť, aký? Samozrejme, ide o starý dobrý ETA 2824.

Traser P68 Pathfinder Automatic, ciferník osvetľuje kombinovaný systém Trigalight a Superluminova

Novinka P68 Pathfinder Automatic dala odpoveď všetkým tým, ktorí sa pýtali, či Traser bude po neónových modeloch P67 Officer Pro pokračovať vo vydávaní hodiniek v inom než svojom obľúbenom celočiernom vyhotovení. Áno, bude. Aj dobrodruhovia predsa chcú farby a nepohrdnú o čosi civilnejším výzorom. Spestrenie ponuky však nič nezmenilo na cenách, s akými švajčiarska značka bežne operuje. V internetových obchodoch novinku zoženiete za 890 eur.

Zdroj: Traser

Pridať komentár

Komentáre (1)

DAWE

pozeral som to priložené video:
… my, čo to čítame, žijeme na severnej pologuli, malu ručičku nastavime smerom k slnku
a odčítame uhol medzi aktuálnym časom a 12 hodinami. Tento smer potom patri pre juh, keďže sa nam javí,
že slnko putuje cez južnu pologuľu.
Myslím, že táto metóda neplatí pre ľudí žijúcich na južnej pologuli, tam by os uhla nesmerovala na juh, ale na sever.
Navyše v lete mate čas posunutý o 1 hodinu a musíte preto počítať s korekciou, na hodinkách nemáte ,,skutočny,, čas.
Ak si však trochu všímate prírodu cez ktoru putujete so svojími novými Trasermi, tak zistíte že stromy su obrastene machom
na severnej strane, severnejšie strany svahu su menej vysušene- južne viac, mravenisko je na severnej strane strmejšie a pod.
Sever je možne v noci zistiť podľa Polárky alebo súhvezdia Orion, na to nepotrebujete hodinky s prihluplym kompasom.
Alebo sa mýlim, sudruhovia v Traseri ?